Kategorija

Svijet

Vrtoglavi rast nacizma u Njemačkoj

U svim poljima u kojima su stručnjaci provodili ispitivanje se bilježi porast ekstremno desničarskih svjetonazora, tj. nacizma.

Armenci iz Karabaha pristali na kapitualciju i razoružavanje

Separatističke armenske snage u Nagorno-Karabahu u srijedu su objavile kako su pristale na uvjete prekida vatre koje su predložile ruske mirovne snage, nakon što su im azerbejdžanske jedinice nanijele seriju poraza na borbenim linijama.

Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan je u utorak objavio kako su njegove oružane snage pokrenule “lokalne protivterorističke aktivnosti” u regiji Nagorno-Karabah kako bi vratile ustavni poredak razoružavanjem i prisiljavanjem na povlačenje tamošnjih armenskih vojnih formacija.

Macron: Škole će biti neumoljive u zabrani nošenja muslimanskih abaja

Đaci u Francuskoj neće moći proći kroz školska vrata ako se pojave u školi u abajama, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron, rekavši kako će vlasti biti “neumoljive” u primjeni nove zabrane nošenja tradicionalne muslimanske odjeće

UNICEF: Širom svijeta raseljeno 43,3 miliona djece

Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavio je da je broj raseljene djece širom svijeta na kraju prošle godine dostigao 43,3 miliona.

‘Newsweek’: NATO razmatra mogućnost ratnog sukoba s Rusijom

Puna ruska invazija na Ukrajinu podstakla je članice Alijanse da detaljno isplaniraju ono što je bilo nezamislivo od kraja Hladnog rata – direktan sukob s Rusijom, piše magazin.

Bespoštedne borbe za vlast u Sudanu, masovno ginu civili

Eksplozije su se nastavile u sudanskom glavnom gradu Kartoumu, dok borbe između regularne vojske i paravojne grupe Snaga za brzu pomoć (RSF) bjesne treći...

Nova dva zemljotresa pogodila Tursku, više od 200 povrijeđenih

Potres jačine 6,4 stepena pogodio je okrug Defne, u provinciji Hatay, a zemljotres jačine 5,8 stepeni pogodio je mjesto Samandag u istoj regiji.

Strateške studije: Ruska vojska oslabljena ratom, NATO ponovo jača

Rusija je pretrpjela gubitak vojne moći, uključujući većinu najsavremenije opreme, a Ukrajina je usred modernizacije, navodi Međunarodni institut za strateške studije.

Advokat iz Beograda: Wagner vrbuje ljude po Srbiji i niko ga u tome ne sprečava

Advokat Čedomir Stojković najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv grupe Wagner, te pojedinih diplomata i državnih službenika Srbije.

Zadnje objave