Snage sirijske opozicije tvrde da su ubile više od 25 režimskih vojnika tokom napada snaga Bashar Al-Assada na predgrađe Džobar, na sjeveru Damaska.

Na rubovima ovog predgrađa sirijske prijestonice, nedaleko od mjesta na kojem je predsjednik ove države prije dva dana održao govor, koncentriran je veći broj režimskih snaga. Sve su intenzivnije borbe između snaga režima i oružane opozicije. Borci opozicije kažu da su uspjeli oboriti jedan avion tipa Mig, koji je kružio iznad predgrađa Džobar. Avion je oboren prilikom slijetanja na obližnji vojni aerodrom.

U toku je ofanziva režimskih snaga na položaje opozicije koje je zauzela početkom ovog mjeseca. Snage režima izvodile su desetke zračnih napada dnevno, kao i napada raketama tipa “zemlja-zemlja”. Deseci civila su umrli od gušenja, a medicinski izvori navode da je to posljedica upotrebe otrovnih gasova.

Miris hlora u zraku

“Jutros oko 5:00 sati u hitnu pomoć u Džobaru došlo je petero pacijenata koji su imali problema s otežanim disanjem, neuobičajenim kašljem, oštećenjem vida i povraćanjem. U zraku se osjeti miris hlora”, navodi jedan od ljekara.

Aktivisti upućeni u tamošnja zbivanja tvrde da snage režima bombardiraju stambene četvrti u kojima nema boraca. U gradu Dumi, blizu Damaska, u zračnim napadima poginulo je najmanje šest civila, među kojima i žene i djeca, te je zapaljeno nekoliko stambenih zgrada, ali i ured jedne nevladine humanitarne organizacije. Aktivisti negiraju tvrdnje režima da su u tim objektima bili teroristi.

Zračni napadi i opsada dodatno narušavaju i onako lošu humanitarnu situaciju u gusto naseljenom gradu Dumi i okolini, gdje živi više od  400.000 osoba. Među njima je i veliki broj žena, djece i starih osoba.

Izvor: Al Jazeera