Borba protiv islama upakovana u floskulu zaštite prava djece

 • This topic has 3 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 10 years by Anonimno. This post has been viewed 468 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #9548
  Anonimno
  Neaktivan

  Za njemački sud od sada je vjersko obrezivanje kazneno djelo

  Njemački sud ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo, navodi se u priopćenju suda od utorka, što je odluka koja je već izazvala burne reakcije jevrejske zajednice, koja to smatra napadom na vjerske slobode.

  Visoki sud u Koelnu u svojoj odluci, koja bi mogla postati presedan, ocijenio je da se “tijelo djeteta trajno i nepovratno mijenja obrezivanjem”, navodi se u saopštenju.

  “Ta tjelesna promjena protivna je interesu djeteta koje kasnije samo treba odlučivati o svojoj vjerskoj pripadnosti”, ocijenio je sud, izuzevši iz odluke obrezivanje iz medicniskih razloga, prenosi Hina.
  “Pravo djeteta na njegov tjelesni integritet ima prednost pred pravom roditelja”, rekao je sud.

  Njemački pokrajinski sud Sjeverne Rajne Vestfalije u Kölnu presudio je da je obrezivanje dječaka iz vjerskih razloga – tjelesna povreda, a to znači: kažnjivo djelo.
  Kako piše Financial Deutschland, a prenosi Deutsche Welle (DW) „ni roditeljsko pravo ni vjerska sloboda koju garantuje njemački Osnovni zakon ne mogu da opravdaju taj zahvat, piše u obrazloženju presude. Ovo je prvi put da je jedan njemački sud proglasio neki vjerski običaj kažnjivim. U Njemačkoj više hiljada dječaka godišnje roditelji vode ljekarima na obrezivanje. U SAD se obrezuje većina muške djece direktno po rođenju, i potpuno nezavisno od vjere. Sada se i tamo javlja sve veći otpor takvoj praksi. Četvrtina svih muškaraca na svijetu je obrezana.”

  „Ljekari u Njemačkoj su decenijama djelovali u sivoj pravnoj zoni kada su obrezivali dječake iz vjerskih razloga, a da to nije bilo medicinski neophodno. Do sada su mogli da kažu da nisu znali da je obrezivanje iz vjerskih razloga kažnjivo. Čak i u pojedinačnim slučajevima koje su sudovi proglašavali nanošenjem tjelesne povrede, ljekari su morali da budu oslobođeni optužbi. Najnovija presuda im sada oduzima tu mogućnost. „Ova presuda je veoma važna za ljekare jer su prvi put dobili pravnu sigurnost“, kaže za FTD Holm Pucke sa Univerziteta u Pasau.
  Ovaj stručnjak za krivično pravo već godinama se zalaže za zabranu vjerskog obrezivanja. „Sud se – za razliku od mnogih političara – nije uplašio da će biti kritikovan kao antisemitski ili netrpeljiv prema religiji“, dodaje Pucke, „Ova odluka ne samo što bi mogla da odredi pravno postupanje u budućnosti, već u najboljem slučaju i da u dotičnim regionima pobudi svijest o poštovanju osnovnih prava djeteta.“

  U Njemačkoj obrezivanje dječaka prakticiraju gotovo isključivo jevreji i muslimani. Centralno jevrejsko vijeće Njemačke oštro je u priopćenju reagiralo na tu sudsku odluku, ocijenivši da je riječ “o teškom upletanju bez presedana u prava vjerskih zajednica “, dok se reakcija muslimanske zajednice još očekuje. (valjda dok se sagleda “mudrost” i opravdanost takve zabrane i nađe nekakva fetva sultanskih učenjaka koja će to poduprijeti)

  „Zahtjev za kažnjivost obrezivanja do sada su odlučno odbacivale muslimanske i jevrejske organizacije koje su govorile o teškom zahvatu u pravo na slobodno ispovijedanje vjere. O najnovijoj presudi još se nisu izjasnile – najprije žele da dobro prouče njeno obrazloženje. Presuda bi mogla da dovede do velikih diskusija. Već godinama, političari i aktivisti se bore za bolju integraciju muslimanskog stanovništva[/u ( ??? )].
  Zbog toga je Volfgang Šojble, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, 2006. godine sazvao sopstvenu Konferenciju o islamu. Bivši njemački predsjednik Kristijan Vulf rekao je da islam pripada Njemačkoj, a njegov nasljednik na funkciji, sadašnji predsjednik Joahim Gauk, iznio je svoju varijantu: muslimani koji ovdje žive pripadaju Njemačkoj. Neki muslimani bi odluku kelnskog suda sada mogli da tumače kao korak nazad u naporima za boljom integracijom.“

  „U Kölnu je jedan muslimanski ljekar obrezao jednog četvorogodišnjeg dječaka po želji njegovih roditelja. Dva dana kasnije došlo je do krvarenja, tako da je majka morala da odvede dječaka u dječju ćeliju hitne pomoći. To je saznalo Državno tužilaštvo i podiglo je optužnicu. Nakon što je prvostepeni sud proglasio zahvat legalnim, Tužilaštvo se obratilo Pokrajinskom sudu koji je obrezivanje proglasio teškim i nepovratnim uticajem na tjelesnu cjelovitost“, piše Financial Times Deutschland.

  Inače, ova odluka je došla samo nekoliko dana poslije jedne zanimljive vijesti iz Zimbabvea koja je obišla svijet. Tamo se, naime, više poslanika podvrglo obrezivanju kako bi pokazalo stanovništvu da je to pravi korak u borbi protiv AIDS-a.

  Sve je urađeno u zgradi Parlamenta u koju je došla mobilna ambulantna ćelija. Blesing Čebundo, predsjednik Parlamentarne grupe za borbu protiv side, za BBC je rekao: „Moj cilj je da podstaknem građane da učine isto“. Poslanici se pozivaju na studiju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine prema kojoj je rizik zaraze virusom side kod obrezanih muškaraca manji za 60 odsto. Radio BBC je prenio da je 60 poslanika parlamenta u Harareu najavilo da će se obrezati i da je to njihov doprinos javnoj kampanji protiv side.

  Obrezivanje u Zimbabveu nije uobičajeno a Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je u toj zemlji HIV-om zaraženo više od milion ljudi.

  #9549
  Anonimno
  Neaktivan

  Tagutska sejtanska posla. Zato ima zaobilazna metoda ako zabrane da se obrezivanje vrsi u bolnicama. Imaju privatne ordinacije, das doktoru para i gotov posao, i dalje ne pricaj.

  #9553
  Anonimno
  Gost

  Allahov_rob post=4104 wrote: Tagutska sejtanska posla. Zato ima zaobilazna metoda ako zabrane da se obrezivanje vrsi u bolnicama. Imaju privatne ordinacije, das doktoru para i gotov posao, i dalje ne pricaj.

  Postoji i druga mogucnost roditelji odu u neku arapsku zemju pa tamo to odrade pod plastom bili na odmoru.

  #9557
  Anonimno
  Neaktivan

  U Njemačkoj obrezivanje dječaka prakticiraju gotovo isključivo jevreji i muslimani. Centralno jevrejsko vijeće Njemačke oštro je u priopćenju reagiralo na tu sudsku odluku, ocijenivši da je riječ “o teškom upletanju bez presedana u prava vjerskih zajednica “, dok se reakcija muslimanske zajednice još očekuje.

  Skoro nemoguće jevreji in neće dopustiti.
  A ne bi me čudilo da ovaj zakon bude važio samo za muslimane koji žive tamo.!!!!

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes