Crvena boja u Islamu

 • This topic has 1 odgovor, 2 glasa, and was last updated prije 7 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 10215 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #45065
  Anonimno
  Neaktivan

  Selam Alejkum,trebao bi vase misljenje.

  Postoji li u Islamu boja koja je zabranjena?

  Naime,skoro sve moje majice i kosulje su crvene boje,volim crvenu boju i vec godinama nosim u 90% slucajeva crvene majice i kosulje.Prije nekoliko dana na jednom forumu sam procitao da je ta boja u Islamu zabranjena i da je Poslanik Muhammed, s.a.v.s. zabranjivao odjecu crvene boje.Malo sam citao po internetu i nasao na jos dosta mjesta da je crvena boja mekruh i da se treba kloniti te boje.Na drugim mjestima sam nasao da u Islamu nema ni jedna boja koja je zabranjena…Pa sam malo zbunjen,ne bi volio da klanjam,idem u džamiju i nosim na sebi nesto sto je zabranjeno i ono od cega je Poslanik odvracao.

  #45077
  Anonimno
  Neaktivan

  Alejkumusselam,
  Oko nošenja odjeće crvene boje, islamski učenjaci imaju podijeljeno mišljenje (spominje se čak 7 stavova), pa nije ni čudno što si na netu naišao na različita mišljenja.
  Allah najbolje zna, mi smo stava kojeg je odabrao Ibnul-Kajjim da je dozvoljeno nositi odjeću crvene boje pod uslovom da ona nije kompletno crvena, tj. da bude prošarana nekom drugom bojom, ili detaljima druge boje.

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.