Fetva od Sejha Abdurrahmana ibn Nasir El-Berraka

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 11 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 836 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #8276
  Anonimno
  Neaktivan

  Šejh ‘Abdurrahman ibn Nāsir El-Berrāk tekfiri zagovornika Albanijevog mezheba u pogledu psovaca vjere!!!

  U članku pod nazivom „Odgovor o imanu i njegovim rušiteljima”, poznati šejh ‘Abdurrahman El-Berrāk tekfiri onoga koji opravdava psovača vjere lošim odgojom i nemarom, što je poznat stav „šejha” Albanija, kojeg mnogi svojim dalekim tumačenjima pokušavaj izvući iz najružnijeg značenja.

  Kaže El-Berrāk:

  أما قول السائل: (وهل سوء التربية عذراً في كفر من سب الله أو رسوله؟)
  فالجواب:
  أن سب الله ورسوله من نواقض الإسلام البينة، لأنه استهانة بالله ورسوله، وذلك من يناقض ما تقتضيه الشهادتين من تعظيم لله ورسوله.
  وسوء التربية ليس عذراً للمكلف في ترك واجب، ولا فعل محرم من سائر المحرمات فضلاً عما هو من أنواع الكفر بالله.
  ولو صح ان سيء التربية عذر في شيء من ذلك لكان أولاء اليهود والنصارى وغيرهم معذورين في تهودهم، وتنصرهم، وهذا لا يقوله مسلم، ومن قال ذلك فهو كافر يُعرّف ويستتاب، فإن تاب وإلا وجب قتله مرتداً.
  وفي الصحيحن عن أبي هريرة أنه كان يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم ( ما من مولود إلا يولد على الفطرة، فأبواه يهودانه، وينصرانه، و يمجسانه، كما تنتج البهيمة بهيمة جمعاء، فهل تحسون فيها من جدعاء ؟ ) ثم يقول أبو هريرة: وأقرؤوا إن شئتم (فِطْرَتَ الله التي فطر الناس عليها لا تبديل لخلق الله) الروم: 03.
  و قال تعالى (بل قالوا إنا جدنا آباءنا على أمة و إنا على آثارهم مهتدون) الزخرف: 22.

  هذا وأسأل الله أن يثبت قلوبنا على دينه، و أن يحبب غلينا الإيمان ويزينه في قلوبنا، ويكره إلينا الكفر والفسوق والعصيان، ويجعلنا من الراشدين، إنه تعالى سميع الدعاء، و صلى الله على نبينا محمد، وعلى آله وصحبه وسلم.

  „Što se tiče riječi pitaoca: (Da li je loš odgoj opravdanje u nevjerstvu onoga koji psuje Allaha ili Njegovog Poslanika?)

  Odgovor na to je da je psovanje Allaha i Njegovog Poslanika od jasnih rušitelja islama zbog toga što je omalovažavanje Allaha i Njegovog Poslanika, a to negira ono što za sobom povlače dva šehadeta od veličanja Allaha i Njegovog Poslanika.

  Loš odgoj nije opravdanje obvezniku (mukellefu) u ostavljanju vadžiba (obaveznog) niti činjenju nekog od ostalih harama (zabranjenog), a kamoli u onome što spada u vrste nevjerstva u Allaha.

  Da je ispravno da je loš odgoj opravdanje u nečemu najpreči tome bili bi Židovi i nasranije (kršćani) i drugi mimo njih; bili bi opravdani u prihvatanju judeizma i nasranijjeta.

  Tako nešto ne govori musliman; ko tako nešto kaže kafir je, biće podučen i od njega će se tražiti da se pokaje, a ako se ne pokaje obaveza je ubiti ga kao otpadnika.

  U Dva Sahiha se prenosi od Ebu Hurejre da je rekao: „Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: („Svako novorođenče se rađa u fitri, pa ga njegovi roditelji učine Židovom, nasranijom i medžusijom. Kao što stoka rodi čitavo mladunče, vidite li na njima nečeg odrezanog?”)

  Zatim je rekao Ebu Hurejre: „Čitajte ako hoćete (Allahova fitra na kojoj je stvorio ljude. Nema promjene Allahovom stvaranju!) – Er-Rum 30.

  Rekao je Uzvišeni: (Oni govore: „Mi smo našli naše pretke na vjeri i za njihovim stopama ćemo se povoditi!) – Ez-Zukhruf 22.

  Molim Allaha da učvrsti naša srca na Svojoj vjeri, da nam omili iman i uljepša ga u našim srcima, da nam mrskim učini kufr, fisq i griješenje i da nas učini od upućenih. On, Uzvišen je, je Onaj Koji se odaziva molitvi, i neka je salavat i selam na našeg vjerovjesnika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.”

  Izvoli rečeno na dersu „Kufra je dvije vrste (el-kufru kufrān)”:

  سؤال: وردت بعض الآثار عند بعض الأئمة، وعن بعض الصحابة كخالد بن الوليد، وبعض الأئمة كالإمام أحمد بكفر شاتم الله أو الرسول واعتبروه كفر ردة، فهل هذا على إطلاقه، نرجو الإفادة؟

  الشيخ الألباني: ما نرى ذلك على الإطلاق، فقد يكون السب والشتم ناتجاً عن الجهل، وعن سوء التربية، وقد يكون عن غفلة!!

  „Pitanje: od nekih imama su nam došle neke predaje, i od nekih ashaba poput Khālida ibni-l-Velīda. Od nekih imama poput Imama Ahmeda o kufru psovača Allaha ili Poslanika, kojeg su smatrali kufrom otpadništva. Važi li ovo ovako neogranično, podučite nas?”

  (Šejh Albani odgovara) „Ne vidimo da to važi tako neograničeno, jer psovanje i vrijeđanje može biti rezultat neznanja i lošeg odgoja, a može biti zbog nemara!!”

  Pa je spomenuo neznanje a nakon njega loš odgoj, kao i nemar!

  Daleko od raspravljanja šta je Albani možda želio reći, bitno je istaknuti da Allahova Knjiga, Sunnet i idžma’ (konsenzus) muslimana ukazuju na to da je onaj koji ostavi značenje šehadeta la ilahe illallah osobi koja svjesno opsuje Uzvišenog Allaha ili Njegovog Poslanika kafir, a ako joj negira tevhid a pogriješi u njegovom tekfiru kufrom kazne i propisima koji se nadovezuju na psovanje, gleda se u uspostavljenost poslaničkog argumenta nad njime, te se shodno tome nad istom presuđuje.

  Pitanje koje želim postaviti je da li je Abdurrahman El-Berrāk zbog ove svoje fetve tekfirovac ili haridžija ili neo-haridžija ili…..!?

  Molim Uzvišenog Allaha da nas učini uzrokom upute drugih!

  #8288
  Anonimno
  Neaktivan

  Ne Sebile! Nije šejh Berrak ni tekfirovac ni haridžija ni neo haridžija nego ste vi podli novotari koji na bilo koji način želite poturiti svoje bolesne stavove izvitoperavajući govor uleme.

  Riječi šejha Berraka: “Tako nešto ne govori musliman; ko tako nešto kaže kafir je, biće podučen i od njega će se tražiti da se pokaje, a ako se ne pokaje obaveza je ubiti ga kao otpadnika”, se vraćaju na najbliže spomenutu rečenicu a ta su njegove riječi odmah ispred ove rečenice: “Da je ispravno da je loš odgoj opravdanje u nečemu najpreči tome bili bi Židovi i nasranije (kršćani) i drugi mimo njih; bili bi opravdani u prihvatanju judeizma i nasranijjeta.”

  Dakle šejh ovdje govori o onome ko bi zauzeo stav da je loš odgoj opravdanje židovima i kršćanima u njihovom nevjerstvu, a ti si vodu navukao na svoju njivu te si čita cima predstavio kao da se ove riječi šejha odnose na onoga ko opravda psovača Allaha i Njegova Poslanika.

  Nema sumnje da fetva šejha Albanija, rahimehullahu teala, o tome da psovač Allaha ili Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, možda može biti opravdan, predstavlja katastrofalnu grešku na koju su učenjaci odgovorili i opozorili, ali niko od uleme ehli sunneta nije ybog toga protekfirio šejha Albanija, osim vas bolesnih novotara gulata, koji ste svu ulemu “svrrgnuli” sa spiska kako nakon toga ne ostane dokaza u njihovim govorima iz čega proizilazi te da se moramo vratiti samo na gvoor ranijih učenjaka kojeg ćete vi krojiti shodno vašem bolesnom shvatanju.

  Hvala Allahu što dade i vas takve pa da Njemu zahvalimo na blagodat pameti.

  #8290
  Anonimno
  Neaktivan

  Pitanje koje želim postaviti je da li je Abdurrahman El-Berrāk zbog ove svoje fetve tekfirovac ili haridžija ili neo-haridžija ili…..!?

  Na pitanje ćeš dobiti odgovor nakon što odgovoriš na moje pitanje: da li je za vas Abdurrahman el-Berrak kafir ili musliman, kada kažem za vas, ne mislim samo na tebe, već i tvog šejha Nedžada Balkana i ostale “muwehide”. Želim direktan odgovor bez uvijanja jezikom i dvosmislenih izjava. Prije toga, s obzirom da ti ne vjerujem, morat ćeš se zakleti u Allaha tri puta da ćeš istinu reći kada odgovaraš na ovo pitanje, a četvrti put izazvati Allahovo prokletstvo na sebe ako lažeš.

  Nakon što odgovoriš na ovo pitanje, dobit ćeš odgovor na svoje, inšaAllah.

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.