Fotografija šejha muhaddisa Sulejmana el-Ulwana

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 10 years by Anonimno. This post has been viewed 412 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #9552
  Anonimno
  Gost

  Šejh Sulejman el-Ulwan je rođen 1969. godine u Burejdi, Zemlja Dvaju Harema (tzv. Saudijska Arabija). Sa 18 godina je bio hafiz Kur'ana a u dvadesetim godinama je postao i hafiz hadisa (muhaddis) “Kutubus-site” – 6 hadiskih knjiga (od kojih se neke sastoje iz više tomova): Buharije, Muslima, Tirmizija, Ebu Davuda, Nesaije i Ibn Madžeta. Također je naučio napamet i sljedeća djela: Kitabut-tewhid, El-Wasitijje, El-Hamewijje, El-Bajkunijje, Umdatul Ahkam, El-Adžrumijje, Nuhbatul fikr, El-Rahbijje, Bulugul-meram, El-Usulus-sulasa, El-Werekat, Mulhat el-Irab, El-Afijje i Kešfuš-šubuhat.

  Šejh Sulejman el-Ulwan je učenik nadaleko poznatog šejha Hamuda bin Ukla eš-Šuajbija, borca za islam i zaštitnika mudžahida, koji je krajem 2001. godine, u svojoj starosti (šejh je uhapšen kada je imao 77 godina), uhapšen od strane saudijske vlade i zatvoren, nakon čega je ubrzo, početkom 2002. godine, ispustio svoju plemenitu dušu (sumnja se da je u zatvoru otrovan). Poznavaoci islamskih prilika navode da je njegova smrt bila najteži gubitak za ummet i mudžahide u novijoj historiji islama, poslije smrti šejha Abdullaha Azzama, rahimehullah.

  Šejh Sulejman el-Ulwan je autor na desetine knjiga i naučnih radova. Jedan je od najomiljenijih i najčešće citiranih šejhova među pripadnicima svih džihadskih grupa širom svijeta. Prema pisanju zapadnih medija, šejh El-Ulwan je jedan od najutjecajnijih selefijskih učenjaka, te je optužen za podsticanje muslimanske omladine na džihad protiv krstaša, što je saudijska vlada najstrožije zabranila.

  Šejh je uhapšen i zatvoren 28. aprila 2004. godine od strane saudijskog režima koji je odbio da da bilo kakav razlog za hapšenje. Međutim, poznavaoci prilika navode kako je šejh uhapšen zbog davanja podrške mudžahidima te pozivanje omladine u džihad protiv krstaša, što je u tzv. Šerijatskoj kraljevini (tzv. Saudijskoj Arabiji) najstrožije kažnjivo djelo, dok u isto vrijeme, saudijski sekularisti koji otvoreno vrijeđaju islam, slobodno šetaju zemljom Allahovog Poslanika, sallAllahu aljehi we sellem.

  Šejh je do dan danas u zatvoru saudijskih tirana.
  (Izvor teksta: Put vjernika)

  #9559
  Anonimno
  Neaktivan

  Molim Allaha da oslobodi šejha Sulejmana el-Ulwana i ostale šejhove iz zatvora tirana, koji radi Allaha svoj život provode u zatvorima.
  Amin

  #9576
  Anonimno
  Neaktivan

  Ebu_Umer post=4116 wrote: Molim Allaha da oslobodi šejha Sulejmana el-Ulwana i ostale šejhove iz zatvora tirana, koji radi Allaha svoj život provode u zatvorima.
  Amin

  Amin.

  Subhanallah, kad cujem da neko zna “Kutubus-site” napamet, naprosto ostanem zacudjen, kako insan moze toliko hadisa da memorise.
  Allahu ekber… zaista kada Uzviseni zeli nekoga da pocasti i uzdigne mu stepen jos na ovom svijetu, prije zivota na Ahiretu, podari mu korisno znanje.

  ”… i Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. A Allah zna ono što radite” (El-Mudžadele, 11)

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Allah će pomoći ovu vjeru sa čovjekom grešnikom

0
Rijetka je mogućnost da se u jednom čovjeku nađu i snaga i pouzdanost. Zato je Omer b. el-Hattab r.a. govorio: „Allahu moj, ja ti...

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes