Hrvatska: Vojnici ispraćeni u Afganistan

 • This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 9 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 482 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #11689
  Anonimno
  Neaktivan

  Novih 300 hrvatskih vojnika ispraćeno je u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. U skladu s izlaznom strategijom NATO-a iz te azijske države, 20. kontingent broji manje vojnika od prethodnog, a Hrvatska će do kraja iduće godina broj učesnika u mirovnoj misiji smanjiti za 100.

  Svečanom ispraćaju 306 pripadnika vojske i policije prisustvovao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

  „Veliki je izazov otići u takvu operaciju. Nažalost, znate i sami, tamo se gine. Vaša temeljna zadaća je da sačuvate vaš život, živote suradnika, kolega i prijatelja“, poručio je Josipović članovima 20. kontingenta.

  Kao u prethodnim misijama, u ovoj također učestvuju vojnici partnerskih država iz regije – Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

  Makedoncu Kristijanu Serafimovu ovo je prvi odlazak.

  „Ljudski je da te bude strah, ali uz kolege iz Hrvatske i drugih država vjerujem da ćemo uspješno odraditi naš zadatak“, govori Serafimov.

  Saborska odluka

  I za mladog Krešu Boršića, hrvatskog vojnika, ovo je također prvi odlazak. Svjestan je opasnosti koje ga čekaju, ali straha nema. Za njega, kao profesionalnog vojnika, ovo će biti veliko iskustvo.

  „Želim vidjeti drugu kulturu, način rada u mirovnoj misiji, to je jedan od razloga zašto sam pristupio u oružane snage“, ističe on.

  Hrvatska u mirovnoj misiji u Afganistanu učestvuje od 2003. godine, a iskustva su zasad uglavnom pozitivna.

  „Teško je neke stvari predvidjeti, ali mi se pripremamo sukladno standardima naših partnera iz NATO-a. Crpili smo iskustva prethodnika“, navodi Željko Dadić, komandant 20. hrvatskog kontigenta u mirovnoj operaciji u Afganistanu.

  Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo izvještava kako je „sukladno odluci Hrvatskog sabora, prošle i ove godine u Afganistanu sudjelovalo do 350 vojnika“.

  „Početkom iduće godine počinje sustavno smanjenje, a do kraja 2013. u misiji ISAF Hrvatska će sudjelovati s najviše do 250 vojnika“, dodao je Čorkalo.

  Izvor: Al Jazeera

  #11707
  Anonimno
  Neaktivan

  Allah ih ubijo pa pouka drugima bili. amin o Silni o Mocni.

  #11722
  Anonimno
  Neaktivan

  Molom Allaha da se ni nespuste na tlo Afganistana AMIN ,AMIN, AMIN
  Allah ih unistio jos u vazduhu AMIN,AMIN,AMIN

  #11730
  Anonimno
  Neaktivan

  Amiin…

  #11732
  Anonimno
  Neaktivan

  Amin !

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes