Hurije će u Džennetu svojim muževima pjevati pjesme

Nova naslovna forums ISLAM Islamsko vjerovanje – akida Hurije će u Džennetu svojim muževima pjevati pjesme

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 7 years, 10 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 477 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #7849
  AvatarAnonimno
  Gost

  [attachment=89]rsz_waimeapercent20fallspercent20oahupercent20hawaii.jpg[/attachment]

  Ako želiš slusašati njihove pjesme, poslušaj onda vijesti o njima. Taberani u Mudžemu bilježi hadis od Ibn Omera, radijAllahu anhu, koji prenosi da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhu ve sellem, rekao: “Žene će u Džennetu svojim muževima pjevati pjesme milozvučnim glasovima čiju ljepotu niko nikada nije čuo. Od onoga što će pjevati jesu i slijedeći stihovi “Mi smo prekrasne ljepotice, supruge muževa plemenitih koji nas puni radosti gledaju. Također će pjevati: Mi smo vjećne, nikada umrijeti nećemo, mi smo vjerne, izneveriti ne možemo, mi smo tu zauvijek, vjećno ostat ćemo.” Abdullah bin Muhammed el – Begavi kaže: “Pripovjedao nam je Ali, on od Zuhejra, on od Ebu Ishaka, ovaj od Asima, on od Alije, radijAllahu anhu, koji je o tumačenju ajeta :

  “A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povrkama će u Džennet biti povedeni …” (Prijevod značenja, El-Zumer, 73)

  Rekao: “Kada džennetlije dođu do jednih od džennetskih vrata, vidjet će drvo ispod čijeg će korijena izvirati dva izvora. Kada dođu do jednog od tih izvora, imat će osjećaj kao da im je naređeno da dođu do njega. Kada se napiju vode, Allah dželle šanuhu, odstranit će iz njihovih utroba nečistoću i sve što ih je iznemiravalo i mučilo. Zatim će otići kod drugog izvora, očisti će se njegovom vodom, pa će se na njihovom licu vidjeti tragovi uživanja i sretnog života. Taj će ih osjećaj, poslije toga zauvjek pratiti i nikada neće osijediti. Zatim će doći do čuvara Dženneta, pa će im oni reći :

  “Mir vama , od grijeha ste čisti, zato uđite u njega, u njemu će te vječno boraviti” (Prijevod značenja, Ez-Zumer, 73)

  Zatim će ih dočekati njihove sluge u Džennetu i usluživat će ih kao što sluga uslužuje svoga gospodara. Tražit će od njih muštuluk za skrivene radosti koje ih čekaju i govorit će im:

  “Radujte se počastima koje ti je Allah, dželle šanuhu, pripremio.”

  Zatim će jedan od tih mladića iz posluge požuriti do njegove hurije koja ga čeka pa će joj reći: “Došao je taj i taj (spommenut će njegovo dunjalučko ime ), a ona će ga upitati:” Jesi li ga vidio?, a sluga će reći: “Da, ja sam ga vidjeo i on upravo dolazi kod tebe. “Hurija će se tako silno obradovati da će istrčati do vrata. Kada on stigne do svoga dvorca u Džennetu, vidjet će da je njegov temelj od ogromne stene od biera. Iznad njega je pločnik zelene, crvene, žute i svih drugih boja. Zatim će pogledati u krov dvorca i vidjet će da je on sjajan poput biljeska munje. Da mi Allah, dželle šanuhu, nije ojačao vid, oslijepio bi jačine njegove svjetlosti. Kada spusti pogled, vidjet će svoje hurije, pehare postavljene, jastuke poredane, i ćilime postrte. Zatim će se ugodno smjestiti na svoj divan i reći:

  “Hvaljen neka je Allah, Koji nas je na Pravi put uputio, mi ne bismo na Pravom putu bili da nas Allah nije uputio … “ (Prijevod značenja, El-Eraf, 43)

  Zatim će glasnik povikati: “Vječno ćete živjeti i nikada nećete umrijeti, stalno ćete tu boraviti i nikada nećete otputovati, vječno ćete biti zdravi i nećete se razbolijevati.”

  Iz knjige: “Uvođenje zaljubljenih u vrt ljubavi ”

  Pripremio: Muslim871

  Obrada: http://www.stazomislama.com/

  #7851
  AvatarAbdullah Hodžić
  Participant

  s

  #7862
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  :barek: za tekst lijepolije nadatise Allahovoj milosti a strahovati od Njegove s.w.t. kazne.
  A jasam cuo dace i poslushne i dobre zene sa kojima su Allahovi robovi bili zadovoljni na dunjaluku a prije svega Milostivi,dace i one biti jedne od Hurija,odnosno Dzennetske princeze svaka svoga mushkarca ako je bio rob Milostivoga i Njegovom s.w.t. miloshcu uveden u Dzennet a ako nije onda ce ih Allah a.w.dz. udavati za dzennetlije
  Pa kontam blago li se i sestrama jel tamo ce i one samo uzivati,nece biti pranja vesha i sudza,metli i usisivaca,brisanja prashine itd,itd.
  El-hamdullillahillezi hedana li haza wema kuna linehtedi…

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Žena muslimanka prema svome Gospodaru – Budna vjernica

0
Najvrijednija odlika žene muslimanke je njeno duboko vjerovanje u Allaha, dželle šanuhu, njeno jasno ubjeđenje da sve što se dešava ljudima, dešava se po...

Pratite nas na Facebooku

5,569LikesLikes