Ispituje se ljekovitost karija u borbi protiv raka

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 894 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #8521
  Anonimno
  Neaktivan

  Ljekovitost hemijskih spojeva koji se nalaze u kariju će se testirati u borbi protiv raka crijeva, piše BBC.
  Kurkumin, koji se dobija iz začinske biljke kurkuma, povezuje se sa mnogim dobrim uticajima na ljudsko zdravlje. Ranija istraživanja su već pokazala da može uništiti ćelije raka uzgojene u laboratoriju, a dokazano je i da pomaže pacijentima sa demencijom i onima koji su preživjeli infarkt.

  Novo istraživanje u bolnici u Leicesteru će testirati konzumaciju kurkumina zajedno sa hemoterapijama. U istraživanju će učestvovati 40 pacijenata. Svako od njih će dobijati pilule sa kurkuminom sedam dana prije hemoterapije, piše BBC.

  Profesor William Steward, vođa istraživanja, je rekao da se kombinacija kurkumina i hemoterapije na životinjama pokazala 100 puta učinkovitijom nego pojedinačni tretmani.

  “Istraživanje je još uvijek u početnoj fazi. Međutim, ideja da kurkumin povećava osjetljivost ćelija raka na hemoterapiju je uzbudljiva, jer to znači da bi se pacijentima mogle davati manje doze i da bi mogli duže da se podvrgavaju tretmanu”, rekao je Steward.

  klix.ba

  #9054
  Anonimno
  Gost

  Energetska i nutritivna vrijednost

  Energetski sadržaj 100 g curry praha iznosi 325 kcal / 1360 kJ. Od toga 58% ugljikohidrata, 14% masti i 12,6% proteina.

  Zahvaljujući bogatom sastavu začina odličan je izvor minerala mangana (4,3 mg što čini 215% RDA), željeza (29,6 mg što čini 211% RDA), bakra (0,8 mg što čini 90% RDA), magnezija (254 mg što čini 85% RDA), kalcija (478 mg što čini 60% RDA), fosfora (350 mg što čini 44% RDA), selena (17 μg što čini 31% RDA) i cinka (4 mg što čini 27% RDA).

  Od vitamina odličan je izvor vitamina E (22 mg što čini 220% RDA), vitamina K (100 μg što čini 100% RDA), folne kiseline (92,4 μg što čini 46% RDA), dobar je izvor vitamina C (11,4 mg što čini 19% RDA), niacina (3,5 mg što čini 19% RDA), tiamina (0,2 mg što čini 18% RDA), riboflavina (0,3 mg što čini 17% RDA) i kolina (64,2 mg što čini 13% RDA).

  U sastavu curryja na 100 g nalazi se 33 g dijetalnih vlakana, 592 mg beta-karotena, 72 mg fitosterola.

  DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba RDA.
  ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba RDA.
  RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).

  Ljekovitost

  Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Jedni od najvrjednijih začina currya su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidant, protuupalni agent, i u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.

  Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno.

  Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis & Rheumatism na eksperimentalnim životinjama pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, tj. tvari kurkuminu vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova koje se događa kod artritisa. Studije provedene na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka. Otkriveno je da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca.

  Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga.

  Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsko šmrcanje. Nutricionisti hvale jelo curry zbog sadržaja vlakana, koji vrlo povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva. Curry se priprema s voćem ili povrćem koje je vrlo lagano pripremljeno tako da zadržava većinu svojih hranjivih svojstva i dodatni je izvor vitamina i minerala. Curry je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga s morskim plodovima i mesom kao što je piletina dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim proteinima.

  Izvor: http://www.coolinarika.com/namirnica/curry

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Post na dan Arafata (uoči Kurban-bajrama)

0
Post dana Arefata (dan prije Kurban bajrama), za one koji nisu na hadžu, je jedno od najvrjednijih dijela koje čovjek može uraditi.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes