Iz zatvora na slobodu pušten šejh Halid er-Rašid hafizahullah

 • This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 9 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 415 times
Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Autor
  Postovi
 • #10668
  Anonimno
  Neaktivan

  Iz zatvora na slobodu pušten šejh Halid er-Rašid hafizahullah

  Mediji javnog informisanja objavili su vijest da je šejh Halid er-Rašid oslobođen iz zatvora i prebačen u odmaralište u kojem će imati tečaj prilagođavanja prije njegovog potpunog oslobađanja.

  Zastupnici njegove porodice su prenijeli da je šejh u odličnom zdravstvenom stanju i veoma dobrom raspoloženju. Povod njegovog hapšenja su dešavanja oko publiciranja karikatura Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koje je objavila danska novina “Julandsposten” u septembru 2005.
  Tada je šejh Halid održao predavanje o Allahovom poslaniku, sallallahu alejhi vesellem, o njegovoj biografiji i mukotrpnom putu dostavljanja istine ljudskom rodu. Također šejh u tom predavanju navodi san jednog od učenjaka u kojem kaže da je vidio Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, tužnog kako plače i govori: “Reci mom ummetu, zar ja nemam prava kod njih da me štite i otkupe sebe.” U tom predavanju održanom 2005. šejh Halid je pozvao na bojkot danskih proizvoda kojem su se mnogi i odazvali. Kasnije je pozvao i na zatvaranje danske ambasade u S. Arabiji.

  Nakon što je uhapšen osuđen je na pet godina zatvora. Njegova porodica je uložila žalbu na presudu želeći da se ista odbaci. Međutim presuda je bila pravosnažna što je razljutilo šejha Halida te je upao u žestoku raspravu sa sudijom što je rezultiralo povećanjem kazne na petnaest godina zatvora.

  Šejh Halid er-Rašid je prošle godine u ramazanskim danima u zatvoru Kur'an (hatmu) proučio devet puta.

  Šejh Halid er-Rašid rođen je 1970. Bio je učenik šejha Abdulaziza bin Baza, rahimehullah (jedanaest godina), šejha Abdullaha bin Džibrina, hafizehullah, (trinaest godina). Zatim šejha Abrurrahmana el-Berraka, šejhaA bdullaha es-Sa'ada itd.

  Na polju islamskih znanosti usavršio se u oblasti akide i hadisa. Ima veliku biblioteku koja broji nekoliko desetina hiljada knjiga i spisa – manuskripta. Održao je mnogobrojna predavanja iz hadiske oblast i iz zbirki Sahihul – Buhari, Sunen Tirmizi, Sunen en-Nesai, zatim šerh Nuhbetul-fikr fil-Mustalah… Zatim iz akide komentar Akida el Vasitija, Akida et-Tahavija, Lem'atul-I'tikad. Iz fikha šerh Zadul-Mustekni’ itd. Također šejh je učestvovao u mnogobrojnim naučnim skupovima, manifestacijama te javnim tribinama, kao i dawetskim aktivnostima pomaganja siromašnim zemljama ( npr. Nama poznati video materijali “Cunami u Indoneziji“, “Putovanje u Niger“), kao svakodnevnim i sedmičnim predavanjima u SaudijskojArabiji.

  Izvor: binaanews.net

  Lijep vijest hvala Allahu, uljepša mi dan. Molim Uzvišenog Allaha da ukabuli naš post, naše namaze, naš tilavet Kur'ana Časnog i ostala dobra djela a da pređe preko naših ružnih postupaka i prekrije naše mahana kako na ovom tako i na Budućem svijetu

  #10669
  Anonimno
  Neaktivan

  Jaseer 2012 post=5345 wrote:
  Mediji javnog informisanja objavili su vijest da je šejh Halid er-Rašid oslobođen iz zatvora i prebačen u odmaralište u kojem će imati tečaj prilagođavanja prije njegovog potpunog oslobađanja.

  Šta ovo znači? Tečaj prilagođavanja čemu?

  Molim Allaha da nagradi šejha i učvrsti ga na istini. Amin.

  #10670
  Anonimno
  Neaktivan

  to ti je isto kad za zatvor kažu imigracioni centar, il “korisnici” centra…

Pregledavate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes