Izručivanje mudžahida nevjernicima i…

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 6 months by Anonimno. This post has been viewed 672 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #5838
  Anonimno
  Neaktivan

  Izručivanje mudžahida nevjernicima i prijateljevanje sa njima (+video)

  Osma stvar koja izvodi iz vjere jeste pomaganje i potpomaganje nevjernika protiv muslimana.

  Šejh Muhammed b. Abdil Vehhab je spomenuo deset stvari koje su se najčešće dešavale u njegovom vremenu, a inače stvari koje izvode iz vjere ima više.

  Obaveza je svakom muslimanu da spozna ove stvari kako bi ih se klonio i kako bi druge upozorio na opasnost i pogubnost činjenja dotičnih djela, sve to u cilju očuvanja tevhida.

  Kaže šejh Muhammed b. Abdil Vehhab, rahimehullah:

  Pomaganje i potpomaganje mušrika protivu muslimana, a dokaz za to je govor Uzvišenog:

  وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمۡ فَإِنَّهُۥ مِنۡہُمۡ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِى ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّـٰلِمِينَ

  “A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.” (El-Maida, 51 ajet)

  Komentarišući ove riječi, šejh Salih el-Fevzan kaže:

  Osma stvar od vrsta otpadništva jeste pomaganje mušrika protiv muslimana, tj. potpomaganje, tako da je značenje pomaganja – pružanje pomoći time što ćeš pomoći kafire u borbi protiv muslimana ili da ih pomogneš u ezijećenju (maltretiranju) muslimana.

  Isto tako ko zavoli kafire postaje nevjernik i ovo je to prijateljevanje.

  وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمۡ فَإِنَّهُۥ مِنۡہُمۡ‌ۗ

  “A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati…”

  Prijateljuje sa njima time što ih pomaže i daje im podršku, ili prijateljuje sa njima izražavajući ljubav prema njima, time postaje kafir, jer je zavolio nevjerstvo i nevjernike pa time postaje nevjernik, a kada ih zavoli to onda znači da nije negirao kufr – nevjerstvo, a ko ne zanegira kufr on sam je kafir.

  Početak ajeta:

  يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ ٱلۡيَہُودَ وَٱلنَّصَـٰرَىٰٓ أَوۡلِيَآءَ‌ۘ

  “O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane!”

  Tj. nemojte prijateljevati sa njima, ne sa pomaganjem, niti sa ljubavlju, niti sa pružanjem pomoći njima.

  وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمۡ

  “A onaj od vas ko ih za zaštitnike prihvati…”

  Tj. od muslimana

  فَإِنَّهُۥ مِنۡہُمۡ‌ۗ

  “On je njihov (od njih)”

  Tj. biće od jevreja i kršćana i ovo je dokaz za njegovo otpadništvo, i potom je rekao:

  إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِى ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّـٰلِمِينَ

  “Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.”

  I nazvao ih zulumćarima – nepravednicima.

  (Govor šejha Saliha el-Fewzana preuzet iz knjige `Silsiletu šerhi er-resail`)

  Poslušajte audio zapis i fetvu uvaženog šejha Sulejmana b. Nasira el `Ulvana, Allah ga sačuvao, u kojoj objašnjava propis onoga ko danas izručuje mudžahide koji se bore na Allahovom putu nevjernicima i glavešinama svjetskog kufra!

  #6562
  Anonimno
  Neaktivan

  Šubha o izručivanju mudžahida sa dokazivanjem izručivanja Ebu Basira Kurejšijama od strane Poslanika alejhi selam

  Pitanje:
  – Jedan od uslova u ugovoru na Hudejbiji je bilo i to da se svaki musliman koji dođe u Medinu vrati nazad Kurejšijama, a od toga je i događaj koji se desio sa Ebu Basirom radiAllahu anhu. Zbog toga neki spominju ovu šubhu i dokazuju je izručivanjem Ebu Basira radiAllahu anhu Kurejšijama, odobrenje pomaganja taguta sa židovima i kršćanima, i njihovo izručivanje mudžahida njima, u Gvantanamu, Bagramu, tajnim zatvorima i u ostalim za koje nema potrebe da se spominju. Pa kako se odgovara njima?
  Odgovor:
  – Ovo je tagutski ne ispravan kijas (analogija), u njemu se ne poistovjećuju ogranak i osnova kako bi se došlo do njegovog propisa, a osnova je Vjerovjesnik alejhi selam o kome je Uzvišeni Allah rekao: “On ne govori po hiru svome. To je samo objava koja mu se objavljuje” (Nedžm 2,3). Zbog toga kada je vratio onoga koga je vratio od nemoćnih rekao je: “O Ebu Džendele budi strpljiv jer zaista će Allah dati tebi i onome ko je s tobom od nemoćnih, spas i izlaz”. Ovo je kod Buharije a kod Muslima u Sahihu: “A onaj koji nam bude došao Allah će mu dati spas i izlaz”; a uistinu tako je i bilo.
  Ovo je ono o čemu je rekao imam ibn Hazm u knjizi El-Ihkaam (5/26) “…da Vjerovjsnik nije vratio ni jednog muslimana nevjernicima u tom periodu a da mu Allah nije objavio da oni (vraćeni) neće biti iskušavani u svojoj vjeri niti u dunjaluku i da će oni bti spašeni obavezno…” sve dok je rekao: “A Uzvišeni Allah je već rekao opisujući Svog Vjerovjesnika: “On ne govori po hiru svome. To je samo objava koja mu se objavljuje” (Nedžm 2,3), mi smo ubjeđeni da je obavještavanje Vjerovjesnika alejhi selam o svakom onom ko mu dođe od nevjernika Kurejšija kao musliman da će mu Allah dati spas i izlaz, objava od Allaha ispravna, pa zabranjenost je postala ispravna bez sumnje od uznemiravanja na dunjaluku i ahiretu za onog ko mu bude došao od njih sve dok se ne upotpuni njegovo spašavanje od ruku nevjernika, u ovo ne sumnja musliman koji ima ispravno razmatranje, i ovo je stvar koju ne zna niko od ljudi nakon Vjerovjesnika alejhi selam, i nije dozvoljeno muslimanu da postavlja ovaj uvjet (šart) a niti da ga ispuni kada ga postavi, zato što on ne posjeduje znanje o nepoznatom (gajb) koje je Allah objavio Svome Poslaniku alejhi selam, a kod Allaha je uspijeh”.
  A što se tiče ogranka s kojim se želi pripajanje njihovog propisa s njime pa oni su taguti koji su uzeli Ameriku za svog prijatelja i pomogli je protiv mudžahida, oni su oni koje je Allah opisao Svojim govorom: “Oni su pravi neprijatelji, pa ih se pričuvaj Allah ih ubio kuda se odmeću!” (Munafikun 4).
  U govoru Uzvišenog: “Ni rodbinstvo ni sporazum, kada je vjernik u pitanju, ne poštuju, i sve granice zla prelaze” (Tevba 10).
  Govor Uzvišenog: “Oni koji ne vjeruju troše imetke svoje da bi od Allahova puta odvraćali oni će ih sigurno utrošiti, zatim će zbog toga žaliti in a kraju će pobijeđeni biti. A oni koji ne budu vjerovali – u Džehennem će biti protjerani” (El Anfal 36).
  A oni znaju i ubjeđeni su da onoga koga izruče od vjernika svojim prijateljima od protivnika vjere može biti ubijen ili zlostavljan i mučen a možda se čak i njegova čast skrnavi ili bude odvraćen od svoje vjere, i pored toga oni to čine! I sklapaju ugovore za potpomaganje protiv mudčahida na svojim zasjedanjima i za borbu protiv džihada kojeg nazivaju terorizam.
  Zbog toga a i zato što kijas (analogija) ovde nije ispravan; rekao je ibn el-’Arabi u knjizi Ahkamu El-Kuran (4/1789): “Što se tiče njegovog sklapanja ugovora o tome da vrati njima svakog ko bude primio islam to nije dozvoljeno nikom nakon Vjerovjesnika alejhi selam”.

  (Ebu Muhammed El-Makdisi) Izvor: http://www.tawhed.ws/

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.