Noć Kadr-a – Bolja od HILJADU MJESECI!

Nova naslovna forums ISLAM Islamsko vjerovanje – akida Noć Kadr-a – Bolja od HILJADU MJESECI!

 • This topic has 3 odgovora, 3 glasa, and was last updated prije 7 years, 4 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 404 times
Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Autor
  Postovi
 • #11000
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Noć Kadr-a – Bolja od HILJADU MJESECI!

  Noć Kadr je u zadnjoj trećini mjeseca Ramazana, tj. u zadnjih deset noći mjeseca
  Ramazana zbog riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem:

  “Tražite Lejletul-Kadr u zadnjih deset noći Ramazana.”
  (Muttefekun alejhi)

  Također, vjerojatnije je da je ona u neparnim noćima, a ne u pranim, shodno riječima Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:
  “Tražite Lejletul-Kadr u neparnim noćima, zadnjih deset noći Ramazana.” (Buharija)

  Također, vjerovatnije je da se ova noć nalazi u sedam zadnjih noći zbog hadisa Ibn Omera, radijjallahu anhuma, u kojem se spominje da su pojedini ashabi, radijallahu anhum, usnili da je Lejletul-Kadr u sedam zadnjih noći, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
  “Vidim da se vaši snovi slažu oko sedam zadnjih noći, pa ko je bude tražio, neka je traži u sedam zadnjih noći.” (Muttefekun alejhi)

  Kod imam Muslima stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
  “Tražite je u zadnjih deset noći, pa ukoliko neko od vas oslabi ili malaksa, onda neka ne dozvoli da bude savladan u sedam preostali noći.”

  Od sedam zadnjih noći, najbliža neparna noć Lejletu-Kadru jeste dvadeset sedma noć, zbog riječi Ubejja Ibn Ka'ba, radijallahu anhu:
  “Tako mi Allaha! Ja znam koja je to noć koju nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da provedemo u ibadetu. To je dvadeset sedma noć.” (Muslim)

  Međutim, Noć Kadr ne ograničava se na određenu noć tokom svih godina, već se mijenja, tako da naprimjer jedne godine bude dvadeset sedme noći, druge godine dvadeset pete… slijedeći Allahovu volju i Njegovu mudrost. Dokaz ovome su riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:
  “Tražite je u devet zadnjih noći, u sedam zadnjih noći, i u pet zadnjih noći.” (Buharija)

  Ibn Hadžer, rahmetullahi alejhi, kaže u Fethu:
  “Najispravnije mišljenje jeste da je Noć Kadr u zadnjih deset noći, i to u nepranim noćima, i ona se mijenja iz godine u godinu.”

  Rekli su islamski učenjaci:
  “Mudrost skrivanja (da je nepoznata Noć Kadra) Noći Kadra leži u tome da se ona traži u ovih deset noći kako bi se više činilo ibadeta nasuprot tome da je ona poznata ljudi bi se samo vezali za nju.”

  DOVA KOJA SE UCI: Jedna od najboljih dova koju treba izgovarati u Lejletul-kadru, kojom je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, podučio Aišu, radijAllahu anha. Prenosi Et-Tirmizi, i hadis je sahih, od Aiše, radijAllahu anha, da je rekla: „Rekla sam: O Allahove Poslaniče, ako bi uvidjela i znala koja je noć Lejletul-Kadr, šta da izgovaram u njoj? Reče Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: ‘Reci:

  اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني

  “ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA'FU ANNI! “

  (Gospodaru moj, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš praštanje, pa oprosti meni!)

  #11009
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  amin

  #11011
  AvatarAbdullah Hodžić
  Participant

  Molim Allaha da obilato nagradi bracu koja se trude da nas podsjete na cinenje dobrih djela…Amin!!!

  #11063
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Molim Allaha a.w.dz da ucini,dozvoli i omoguci svoj braci i sestrama da noc kadr bude noc kada ce sve nashe dove biti primljene i da nas ta blagodat neomashi-amin.

Pregledavate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Kina najavila nastavak svoje genocidne politike prema ujgurskim muslimanima

0
Komunistička Kina je saopštila da će nastaviti sa sprovođenjem terorističke politike koncentracionih logora spram ujgruskih muslimana u okupiranom Istočnom Turkistanu, muslimanskoj zemlji koja je...

Pratite nas na Facebooku

5,584LikesLikes