OKO PRAVILA-KO NE TEKVIRI KAFIRA-KAFIR JE

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 659 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #8502
  Anonimno
  Neaktivan
  #8515
  Anonimno
  Neaktivan

  Šejh Muhammed ibn Abdulvehhab, rahimehullahu teala, kaže: “Ako si svjestan da čovjek može počiniti kufr jednom riječju, koju izrekne svojim jezikom, a možda je izrekne ne znajući njeno značenje, onda nema opravdanja za neznanje. A možda je izgovora misleći da će ga ona približiti Allahu.

  Posebno je bitno naglasiti to ako ti je Allah podario shvatanje priče koju je Allah ispričao o Musaovom narodu, pred njihovog dobročinstva i djela, oni su mu došli i rekli:“…rekoše: ‘Napravi i ti nama boga kao što i oni imaju bogove! – Vi ste, uistinu, narod koj nema pameti!’ – reče on.” (Prevod značenja, Araf, 138)

  Ovog trenutka se tvoj strah i želja povećavaju kako bi se sačuvao od ovakve i sličnih situacija. (Ed-Durerus-Senijje, 1/71)

  Šejh Abdullah ibn Abdurrahman Ebu Battin, rahimehullahu teala, kaže: Čudno je da kada neki ljudi čuju nekoga kako govori o ovoj rečenici, u smislu negacije i potvrde, smatra to pokudnim od njega. Pa kaže: Mi nismo obavezni o ljudima niti da govorimo o njima. Reći će se: Ti si obavezan da spoznaš tewhid radi kojeg je Allah stvorio ljude i džine. I zbog čega je poslao sve poslanike koje će pozivati u njega. Kao i spoznaju onoga što mu je suprotno, a to je širk kojeg Allah neće oprostiti, niti će biti prihvaćeno opravdanje odgovornoj osobi u tom pogledu. Isto tako u ovoj rečenici nije dozvoljeno slijepo slijeđenje zato što ona predstavlja osnovu osnova. Onaj ko ne spozna dobro i ne osudi zlo onda je propao. A posebno kada je riječ o najvećem dobru – a to je tewhid, ili kada je riječ o najvećem zlu – a to je širk.

  (Akidetu muvvehidin, Risaletul intisar li hizbillahil muvvehidin, str. 11)

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Post na dan Arafata (uoči Kurban-bajrama)

0
Post dana Arefata (dan prije Kurban bajrama), za one koji nisu na hadžu, je jedno od najvrjednijih dijela koje čovjek može uraditi.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes