Otvoreno pismo Mustafe Cerića vrhovnim muftijama Kraljevine S. Arabije i Turske

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Otvoreno pismo Mustafe Cerića vrhovnim muftijama Kraljevine S. Arabije i Turske

 • This topic has 17 odgovora, 7 glasova, and was last updated prije 7 years, 3 months by AvatarAnonimno. This post has been viewed 2127 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
 • Autor
  Postovi
 • #12848
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  selam alejkum.
  evo nesto “novo”…

  Otvoreno pismo reisu-l-uleme dr Mustafe Cerića vrhovnim muftijama Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Turske

  Objavljeno četvrtak, 18 Oktobar 2012 11:12

  gormez-muftija-al-sejhSarajevo, 18. oktobar 2012. (MINA) – U vezi razilaženja oko datuma početka Kurban bajrama, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio otvoreno pismo vrhovnom muftiji Kraljevine Saudijske Arabije Šejhu Abdulazizu Al Al-Šejhu i vrhovnom muftiji Republike Turske Šejhu Mehmedu Gormezu u kojem se kaže:

  Hvala Allahu Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na sve Allahove vjerovjesnike! Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom kaže: – Danas sam vam dovršio vašu vjeru i uputpunio sam Svoju blagodat prema vama pa sam, stoga, zadovoljan da vam islam bude vjera (Kur'an, 5:3).

  Imam el-Bejheqi prenosi od Džabira, r.a., da je Allahov vjerovjesnik održao hutbu na oprosnom hadždžu u vrijeme tešrīqa pa je rekao: – O ljudi, vaš Gospodar je jedan i vaš otac je jedan, pa stoga nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po pobožnosti, tj., karakteru moralne ličnosti!

  Poštovani vrhovni muftija Šejh Abdulaziz Al Al-Šejh,

  Poštovani vrhovni muftija Šejh Mehmed Gormez,

  Dobili smo Vaše odluke koje govore o Vašem razilaženju oko prvog zu-l-hidžeta ove 1433. hidžretske godine pa time i oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama.

  Argumentacija vrhovnog ulemanskog vijeća Kraljevine Saudijske Arabije da nije bilo moguće vidjeti mlađak prije isteka 30 dana od mjeseca zu-l-qa'deta može biti razumljiva i prihvatljiva za stanovnike Arabije, ali nije ni razumljiva ni prihvatljiva za ostali svijet.

  Isto tako, argumentacija Vrhovne uprave za vjerska pitanja Republike Turske da nije moguće mijenjati takvim napravljen prema preciznom računanju vremena je razumljiva i prihvatljiva za Tursku, ali nije ni razumljiva ni prihvatljiva za ostali svijet, zato što su hadždž i kurban ibadeti koji su određeni mjestom i vremenom, a to je dan Arefata, prema hadisu u kojem se kaže: – Hadždž je Arefat! (الحج عرفة ).

  Veliki je grijeh da se dan Arefata, koji treba da bude dan globalnog jedinstva muslimana, pretvara u dan rasprave o pitanju kojeg su savjesni i odgovorni ljudi trebali davno riješiti, a ne svojim neslaganjem dovoditi u pitanje sami smisao Arefata, hadždža i kurbana.

  Ko je odgovoran što se ovih dana muslimani dijele i udaljuju jedni od drugih zbog oprečnih metoda oko određivanja početka lunarnog mjeseca pa umjesto da u duši osjećaju mir i zadovoljstvo što pripadaju univerzalnom ummetu na dan Arefata, oni su uznemireni i razočarani zato što ne znaju kako da objasne sebi, svojim komšijama i prijateljima zašto nema jedinstvenog muslimanskog kalendara iz Mekke za cijeli svijet, kao što postoji Kibla?

  Razilaženje oko dana Arefata i Kurban bajrama nanosi veliki duševni bol muslimanima širom svijeta. To stanje je nedopustivo i neodrživo pa, stoga, mi apelujemo na Vrhovno ulemansko vijeće Kraljevine Saudijske Arabije i Vrhovnu upravu za vjerska pitanja Republike Turske da preispitaju svoje odluke i suglase se oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama radi suštine ibadeta na Arefatu, tavafa oko Kabe i žrtve kurbana, a ne puke forme. Jer, Uzvišeni Allah kaže: – Pitaju te o mlađacima. Reci: “Oni su ljudima oznake o vremenu i za hadžiluk. Ne iskazuje se čestitost u tome da sa stražnje strane u kuće ulazite, nego je čestitost u tome da se Allaha bojite. U kuće na vrata njihova ulazite i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite”. (Kur'an, 2:189).

  Dakle, Kur'an nas poučava da su mlađaci samo znakovi a ne predmeti obožavanja, jer bi to bio širk. Suština islama, a to su šehadet, namaz, post, zekat i hadždž je da oplemeni ljudsku dušu, da zbliži ljude i kod njih potakne dobro i lijepo. Podjela oko metoda određivanja globalnog muslimanskog kalendara je suprotna tom duhu islama. Zbog toga, mi predlažemo da sluga dvaju harema Mekke i Medine, kralj Abdllah bin Abdulaziz, po ugledu na historijski priznatu znanstvenu tradiciju ustanovi astronomski obzervatorij u Mekki, gdje će se okupiti muslimanski svjetski znanstvenici i zajedno sa tradicionalnom ulemom tačno izračunati kretanje mlađaka i na temelju toga uraditi globalni muslimanski kalendar, kojeg će, zasigurno, muslimani svijeta prihvatiti i slijediti.

  Mekka je grad objave Kur'ana, u Mekki je Kaba – Kibla svih muslimana, u Mekki je Arefat – jedinstveno mjesto i jedinstveni dan ibadeta svih muslimana i zato je važno da na dan Arefata budemo svi zajedno u dovama i mislima.

  To je pravi smisao islama, to je prava poruka hadždža, to je prava briga za Ummet, to je istinski savjestan i odgovoran odnos prema muslimanskom položaju u svijetu, posebno tamo gdje su muslimani u manjini i gdje nastoje da ispravljaju krivu sliku o islamu.

  Tako i mi ovdje u Bosni i živimo za dan kada ćemo biti sretni i zadovoljni što su se veliki ujedinili oko velikog dana Arefata.

  Stoga vas molimo, u ime budućnosti naše djece i cijelog Ummeta, da čujete ovaj naš glas i poštedite muslimansku globalnu zajednicu duševnog bola zbog podjele oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama!

  Muslimani cijeloga svijeta zaslužuju da ih se poštuje i da im se dopusti pravo na radost i sreću u njihovoj vjeri na veliki dan Arefata, na blagoslovljeni dan Bajrama i na iskrenu žrtvu Kurbana!

  Allah vas nagradio i sve nas uputio na pravi put! Amin!

  #12849
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  prema hadisu u kojem se kaže: – Hadždž je Arefat!

  o kom hadisu se radi?

  bas prekjuce sam imao namjeru da pisem za “IZ”, i eto ovaj tekst, sto mi malo olaksava za svoje argumentacije.

  1. za koga je ovo pismo, za pomenute osobe ili za nas ostale da bi kao nesto naucili?
  ja mislim da se oni mnogo bolje znaju, nego sto stoji u tekstu.
  2. u sta se ovdje poziva?

  zakljucujem opet i to je bilo moje misljenje, poziva se u predkuransko doba, a na vrhu stoje jevreji, u doba kada je svaka zajednica/ ili narod imao svog poslanika, i svoju vjersku zajednicu, a Cericu je jasno da je zadnji poslanik bio za sve narode?
  pa cemu onda “IZ” za svaki narod, a ustvari treba da bude jedna?
  i nije to nikakva IZ ili IZBiH, vec nekorektna vjerska zajednica BIH, sto podsjeca opet na siizam i rukopis siizma iz Irana…

  #12852
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  crnezastave1 post=7700 wrote:

  prema hadisu u kojem se kaže: – Hadždž je Arefat!

  o kom hadisu se radi?

  bas prekjuce sam imao namjeru da pisem za “IZ”, i eto ovaj tekst, sto mi malo olaksava za svoje argumentacije.

  1. za koga je ovo pismo, za pomenute osobe ili za nas ostale da bi kao nesto naucili?
  ja mislim da se oni mnogo bolje znaju, nego sto stoji u tekstu.
  2. u sta se ovdje poziva?

  zakljucujem opet i to je bilo moje misljenje, poziva se u predkuransko doba, a na vrhu stoje jevreji, u doba kada je svaka zajednica/ ili narod imao svog poslanika, a Cericu je jasno da je zadnji poslanik bio za sve narode?
  pa cemu onda “IZ” za svaki narod, a ustvari treba da bude jedna?
  i nije to nikakva IZ ili IZBiH, vec vjerska zajednica BIH, sto podsjeca opet na siizam i rukopis siizma iz Irana…

  Koliko se ovdje moze primjetiti postoji netrpeljivost i nepovjerenje tzv reisova i muftija iz BiH i Turske prema muftijama i ucenjacima iz Arabije i arapskih zemalja. Kroz tekst pisma se jasno provlaci i naglasava osnivanje astronomskog centra za odredzivanje datuma pocetka Kurban bajrama (ko da je to toliko tesko da se odrijedi) sto je dokaz nepovjerenja u tamosnje ucenjake .

  Jos kaze:
  “Dakle, Kur'an nas poučava da su mlađaci samo znakovi a ne predmeti obožavanja, jer bi to bio širk.”
  Nijedan musliman ne obozava nista drugo sem Allaha, ovo je jadno, ko da tamosnji muslimani velicaju mladzak pa treba tzv bosnjacki reis da ih upozori.
  Ovdje pokushava da opravda svoj stav i stav turske, time sto ce problem oko vidjenja mladzaka staviti u pozadinu, kao to nije toliko vazno samo da mi i vi budemo u pravu, da ne bude vi ste bili u pravu a mi smo pogrijesili, njihov nefs ne prihvata cinjenice kada grijese zato uvijek pokushavaju da se opravdaju da usaglase nekako stavove samo da ne bude da nisu pogrijesili iako Kuran i sunnet jasno ukazuju na gomilu njihovih greski i zabluda.

  #12853
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  selam alejkum.
  Radi cega vi mrzite Dr.Mustafu Cerica ,koliko znam ima znanja vise od vas svih ovdje a dali svoje znanje koristi kako treba necu ulaziti u to ,nego zar Muslimani nisu braca po vjeri ,a ja koliko znam on je Musliman .

  #12855
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Ovo su rijeci Serica:

  Cerić hvali sekularizam (odvajanje vjere od države) i kaže:”Naravno, ne samo da prihvatam, nego u potpunosti stojim iza toga i kao predstavnik islamskih institucija koje vodim. Šta to znači? Postoje dvije vrste sekularizma: politički i metafizički sekularizam. Problem koji se tu postavlja, analizirao je Emil Durkheim 1883. u svojoj knjizi „O socijalnoj raspodjeli rada”. Taj francuski sociolog se još tada pitao: kako može čovjek biti autonoman a u isto vrijeme biti dio jednog normativnog društvenog sistema? Mi lično smo danas ubjeđeni, da je rješenje u političkoj podjeli vlasti i time razdvajanje svjetskog i religioznog autoriteta. Duhovnici se trebaju baviti religijom a političari javnim stvarima.”.
  U intervju sa švicarskim listom Tages Anzeiger, kod govora o bošnjačkim žrtvama od četničke agresije, Cerić, umjesto da oslonac traži kod Allaha i Njegove čiste vjere Islama, on oslonac traži u Evropi i njihovoj demokratiji, pa kaže: „Oslanjamo se na Evropu ljudskih prava i demokratije i nadamo se da će nas te vrijednosti u budućnosti štititi. Želimo lično biti dio zajednice tih vrijednosti, time što štitimo i prava drugih.”
  Kaže Cerić: “Mi smo na početku rasprave o šerijatu. Veoma mi je drago da mnogi autori danas pišu o šerijatu iz različitih uglova. Na ovakav način šerijat po meni ima šansu da preživi. Razumijevanje šerijata će biti prilagođeno, tj. staviti će se u kontekst našeg iskustva u ovom modernom dobu. Ali šerijat nije privilegija muslimana, tj. njihovih zakona. Imate šerijat Mojsija i šerijat Isusa i šerijat Muhammeda. Ku'ran kaže da nas Bog jednim narodom mogao učiniti. No, On je napravio mnoge šerijate za vas i učinio da mnogi putevi vode istini. Ali morate činiti dobra djela. Dakle, niko nema monopol na Istinu i niko nema monopol na šerijat.”.
  “Mi danas u BiH imamo Ustav i civilno pravo koji će toj zemlji, nadamo se, uskoro omogućiti integraciju u Evropsku zajednicu. Ovdje niko i ne pomišlja da dodijeli Šerijatu zakonsku snagu.”.
  Kaže Cerić: „Erdogan je krenuo sa velikom ozbiljnošću na put prema Evropi. Pri tome je nešto shvatio, što je i meni važno: Zakon nije u knjigama, on je u srcima. Zato moramo srca promijeniti ako želimo odnose poboljšati.”.
  Pa kaže:”Papa nikada nije propustio da pozove na okončanje patnje građana BiH. Zato mislim da zaslužuje spomenik u Sarajevu.”.

  #12856
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Vjernik post=7704 wrote: selam alejkum.
  Radi cega vi mrzite Dr.Mustafu Cerica ,koliko znam ima znanja vise od vas svih ovdje a dali svoje znanje koristi kako treba necu ulaziti u to ,nego zar Muslimani nisu braca po vjeri ,a ja koliko znam on je Musliman .

  Hahah:)

  #12858
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Ako ove izjave Cerica nisu dovoljne da se zna sta je i koji ima propis kod Allaha a zatim vjernika, onda onima koji sumnjaju i opravdavaju ga treba izgleda jos licno da kaze za sebe ”ja sam nevjernik”, sto nece uciniti NIKO-NIKAD, svak u nesto vjeruje, samo sto ima vjerovanje u Allaha i vjerovanje u taguta (lazna bozanstva) i zato Allah kaze: ”oni ne vjeruju osim kao mushrici”, dakle svaki mushrik i svaki tagut vjeruje u nesto, ali to nije Allahov vec umiksani put koji dolazi od shejtana, l.a., da Allah sacuva Njegove srdzbe, amin.

  #12859
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  ”oni ne vjeruju osim kao mushrici”

  ili osim kad mu pripisuju bozanstva…

  sejtan uci covjeka da covjek ulazi u sirk sa svojim rjecima, djelima, imovinom, familijom… zato bjezi od sirka, rjecima, djelima, imovinom, i bliznjima…

  #12864
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Vjernik post=7704 wrote: selam alejkum.
  Radi cega vi mrzite Dr.Mustafu Cerica ,koliko znam ima znanja vise od vas svih ovdje a dali svoje znanje koristi kako treba necu ulaziti u to ,nego zar Muslimani nisu braca po vjeri ,a ja koliko znam on je Musliman .

  Jos jedan extremni sljedbenik tzv “iz” i tzv “reisa”, cudi me da si Muslimani napisao velikim slovom, vecina efendija i muftija se identificiraju kao bosnjaci sa velikim B, tebe mogu optuziti za izdajnistvo bosnjastva (ovdje nisi poslusao reisa i muhtije koje vazda govore kako bosnje trebaju biti bosnje i to sa velikim b, pa onda sve ostalo, kako su bosnjaci isto sto i muslimani iako je Gospodar svih svjetova naglasio jasno kako da identifikujemo u svakom situaciji i na svakom mijestu i da se time ponosimo samo kao MUSLIMANI).
  Dobro je sto si ovde mozda izvuces pouku, usred gomile jasnih zabluda tvog “vodje cerica” mozda ti jednog dana dojadi pa se odreknes “reisa” i uputis na Pravi put – Put Kurana i sunneta kao i prvih generacija muslimana.

  Muslimani su braca to je cinjenica ali dobro si naglasio MUSLIMANI a ne “iz-bosnjacka novotarska zajednica” koja poziva u bosnjastvo umijesto u Islam, ne bosnjacka zajednica koja prihvata sekularizam umijesto Islama, ne bosnjacka zajednica koja ne zele Sheriat u BiH a hoce demonkratiju…Muslimani se odricu taguta slijede samo Kuran i sunnet a ove bosnje i “iz” ne samo da se ne odricu taguta vec ih podrzavaju i traze pomoc od njih, njima sluze, sa njima ucestvuju u ritualima gdje se cini sirk Allahu, sa takvima nema bratstva.
  A ti dobro razmisli svojom glavom, citaj sto vise Kuran i sunnet i stavi sam na vagu Sheriata tvoga vodju i vidjeces da ne samo sto nemoze takav “reis” da ti bude vodja vec moras i takvog da se odreknes sve dok se ne promijeni i to javno ispolji.

  I za kraj razmisli o onome sto si napisao i pitaj desetak zagrizenih “reisovaca” sta si? Odgovorice ti vecina sigurno ja sam bosnjak, to ti iz iskustva kazem samo pitaj i dobices odgovor.

  #12866
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Muhammed_8 post=7710 wrote: Ako ove izjave Cerica nisu dovoljne da se zna sta je i koji ima propis kod Allaha a zatim vjernika, onda onima koji sumnjaju i opravdavaju ga treba izgleda jos licno da kaze za sebe ”ja sam nevjernik”, sto nece uciniti NIKO-NIKAD, svak u nesto vjeruje, samo sto ima vjerovanje u Allaha i vjerovanje u taguta (lazna bozanstva) i zato Allah kaze: ”oni ne vjeruju osim kao mushrici”, dakle svaki mushrik i svaki tagut vjeruje u nesto, ali to nije Allahov vec umiksani put koji dolazi od shejtana, l.a., da Allah sacuva Njegove srdzbe, amin.

  Ovaj tekfirovac se i dalje sulja po forumu sa svojim kobnim rijecima. Spretan si u “skrivenom” tekfiru, volio bi da vidim kolika ti je spretnost protiv sablje i tog poganog jezika. Samo bi voljeo da sam ja taj koji drzi sablju pa da se mogu veseliti nagradu koja je obecana za one koji se bore protiv takvih. Voljeo bih kada bi moderatori poduzeli neku akciju protiv ovih, koji nemogu da napisu jednu recenicu a da u istoj netekfire.

  Nebranim Cerica niti me uopste on interesuje. On za sebe ja za sebe. On ce da odgovara za svoje stado kao ja za svoje. Samo mi je dosta ovih tekfirovaca koji su na jeziku brzi da protekfire nekoga, osim onih koji ih slijepo slijede. Da vam Allah oci otvori kad ste toliko u zabludu zapali. Amin!

  P.S

  Pitanje za osobu pod nickom Muhammed_8
  Ako protekfirimo Cerica da li smo onda muslimani ili pak treba da protekfirimo i Nusreta i Bilala i Safeta i Porcu i Jusufa i 99.9% ummeta?

  Hvala unaprijed na vasem odgovoru,i za kraj da li ja sam sebe trebam protekfiriti jer netekfirim prethodno navedene osobe?

  #12868
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  selam alejkum.
  Halid Ibn Velid
  Jos jedan extremni sljedbenik tzv “iz” i tzv “reisa”, cudi me da si Muslimani napisao velikim slovom, vecina efendija i muftija se identificiraju kao bosnjaci sa velikim B, tebe mogu optuziti za izdajnistvo bosnjastva (ovdje nisi poslusao reisa i muhtije koje vazda govore kako bosnje trebaju biti bosnje i to sa velikim b, pa onda sve ostalo, kako su bosnjaci isto sto i muslimani iako je Gospodar svih svjetova naglasio jasno kako da identifikujemo u svakom situaciji i na svakom mijestu i da se time ponosimo samo kao MUSLIMANI).
  Dobro je sto si ovde mozda izvuces pouku, usred gomile jasnih zabluda tvog “vodje cerica” mozda ti jednog dana dojadi pa se odreknes “reisa” i uputis na Pravi put – Put Kurana i sunneta kao i prvih generacija muslimana.

  Muslimani su braca to je cinjenica ali dobro si naglasio MUSLIMANI a ne “iz-bosnjacka novotarska zajednica” koja poziva u bosnjastvo umijesto u Islam, ne bosnjacka zajednica koja prihvata sekularizam umijesto Islama, ne bosnjacka zajednica koja ne zele Sheriat u BiH a hoce demonkratiju…Muslimani se odricu taguta slijede samo Kuran i sunnet a ove bosnje i “iz” ne samo da se ne odricu taguta vec ih podrzavaju i traze pomoc od njih, njima sluze, sa njima ucestvuju u ritualima gdje se cini sirk Allahu, sa takvima nema bratstva.
  A ti dobro razmisli svojom glavom, citaj sto vise Kuran i sunnet i stavi sam na vagu Sheriata tvoga vodju i vidjeces da ne samo sto nemoze takav “reis” da ti bude vodja vec moras i takvog da se odreknes sve dok se ne promijeni i to javno ispolji.

  I za kraj razmisli o onome sto si napisao i pitaj desetak zagrizenih “reisovaca” sta si? Odgovorice ti vecina sigurno ja sam bosnjak, to ti iz iskustva kazem samo pitaj i dobices odgovor.

  Kao prvo on nije moj ni vodja ni uzor niti sam extremni sljedbenik neke vlasti meni je samo Jedan uzor ,ja sam Musliman, sa velikim slovom sam uvijek pisao Musliman i ako Bogda i u buduce , a dali sam Bosnjak nisam ja sam prvo Musliman a nacija mi je Bosanac kao i ostalim ljudima sto zive na prostoru Bosne i Hercegovine ,a da vi znate sve koje nevjernik nije mi bas jasno i mnogo pisete ovdje Bosnjo s prezirom kako sam primijetio i cak smrznjom, samo mi nije jasno sbog cega to mrzite ,ako sebe neki zele tako zvati neka se zove ,i ja tebi i ostalima ovdje se obracam samo sa Musliman znaci mogao si i ti prema meni isto tako da se obratis ,prije nego sto me napadnes da sam neki ekstremista ili neznam ni ja sta ti nije sve na pamet palo dok si ovo pisao ,ako sam te snecim uvrijedio hallali.

  #12877
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Vjernik post=7720 wrote: selam alejkum.
  Halid Ibn Velid
  Jos jedan extremni sljedbenik tzv “iz” i tzv “reisa”, cudi me da si Muslimani napisao velikim slovom, vecina efendija i muftija se identificiraju kao bosnjaci sa velikim B, tebe mogu optuziti za izdajnistvo bosnjastva (ovdje nisi poslusao reisa i muhtije koje vazda govore kako bosnje trebaju biti bosnje i to sa velikim b, pa onda sve ostalo, kako su bosnjaci isto sto i muslimani iako je Gospodar svih svjetova naglasio jasno kako da identifikujemo u svakom situaciji i na svakom mijestu i da se time ponosimo samo kao MUSLIMANI).
  Dobro je sto si ovde mozda izvuces pouku, usred gomile jasnih zabluda tvog “vodje cerica” mozda ti jednog dana dojadi pa se odreknes “reisa” i uputis na Pravi put – Put Kurana i sunneta kao i prvih generacija muslimana.

  Muslimani su braca to je cinjenica ali dobro si naglasio MUSLIMANI a ne “iz-bosnjacka novotarska zajednica” koja poziva u bosnjastvo umijesto u Islam, ne bosnjacka zajednica koja prihvata sekularizam umijesto Islama, ne bosnjacka zajednica koja ne zele Sheriat u BiH a hoce demonkratiju…Muslimani se odricu taguta slijede samo Kuran i sunnet a ove bosnje i “iz” ne samo da se ne odricu taguta vec ih podrzavaju i traze pomoc od njih, njima sluze, sa njima ucestvuju u ritualima gdje se cini sirk Allahu, sa takvima nema bratstva.
  A ti dobro razmisli svojom glavom, citaj sto vise Kuran i sunnet i stavi sam na vagu Sheriata tvoga vodju i vidjeces da ne samo sto nemoze takav “reis” da ti bude vodja vec moras i takvog da se odreknes sve dok se ne promijeni i to javno ispolji.

  I za kraj razmisli o onome sto si napisao i pitaj desetak zagrizenih “reisovaca” sta si? Odgovorice ti vecina sigurno ja sam bosnjak, to ti iz iskustva kazem samo pitaj i dobices odgovor.

  Kao prvo on nije moj ni vodja ni uzor niti sam extremni sljedbenik neke vlasti meni je samo Jedan uzor ,ja sam Musliman, sa velikim slovom sam uvijek pisao Musliman i ako Bogda i u buduce , a dali sam Bosnjak nisam ja sam prvo Musliman a nacija mi je Bosanac kao i ostalim ljudima sto zive na prostoru Bosne i Hercegovine ,a da vi znate sve koje nevjernik nije mi bas jasno i mnogo pisete ovdje Bosnjo s prezirom kako sam primijetio i cak smrznjom, samo mi nije jasno sbog cega to mrzite ,ako sebe neki zele tako zvati neka se zove ,i ja tebi i ostalima ovdje se obracam samo sa Musliman znaci mogao si i ti prema meni isto tako da se obratis ,prije nego sto me napadnes da sam neki ekstremista ili neznam ni ja sta ti nije sve na pamet palo dok si ovo pisao ,ako sam te snecim uvrijedio hallali.

  Nisi me uvrijedio, a nadam se da nisam ni ja tebe, u stvarnosti se vecina identificira kao bosnjaci ne kao bosanci, nemamo mi Muslimani nikakav problem stim, sve dok bosnjaci ne pocnu da velicaju naciju, ljiljane, tagute, demokratiju, pozivajuci u bosnjastvo, ponoseci se sto su “bosnjani” a ne sto su muslimani i jos gomila gresaka (sto se naravno jasno vidi, samo pogledaj njihove bosnjacke sajtove i vidjeces koliko je njima stalo do vjere).
  Ne mrzimo mi njih, ali mrzimo kada cine djela koja izvode iz vjere.

  #12878
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Kao prvo on nije moj ni vodja ni uzor niti sam extremni sljedbenik neke vlasti meni je samo Jedan uzor ,ja sam Musliman, sa velikim slovom sam uvijek pisao Musliman i ako Bogda i u buduce , a dali sam Bosnjak nisam ja sam prvo Musliman a nacija mi je Bosanac kao i ostalim ljudima sto zive na prostoru Bosne i Hercegovine ,a da vi znate sve koje nevjernik nije mi bas jasno i mnogo pisete ovdje Bosnjo s prezirom kako sam primijetio i cak smrznjom, samo mi nije jasno sbog cega to mrzite ,ako sebe neki zele tako zvati neka se zove ,i ja tebi i ostalima ovdje se obracam samo sa Musliman znaci mogao si i ti prema meni isto tako da se obratis ,prije nego sto me napadnes da sam neki ekstremista ili neznam ni ja sta ti nije sve na pamet palo dok si ovo pisao ,ako sam te snecim uvrijedio hallali.

  Bosnjo je ime za tipicnog Bosanca bilo da je on dobar ili los… dakle covjek sa osobinama koje ima kod Bosanca ili samo kod Bosanca. Nisi djete da ti se ovo objasnjava. Ceric je bio odvratan jer je govorio ruzno, sto nisi tada reagovao, a sada vise nas dosadjuje, eto.

  pozivajuci u bosnjastvo,

  ako je bosnjastvo kao neki narodni obicaj ili tradicija u skladu sa islamom i prirodom koju je stvorio Allah dobro ako ne, nacionalizam i to, korpa.

  #12882
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  i prirodom koju je stvorio Allah

  halalite tacnije mislim na prostor i vrijeme, prilagodjavanje prostora i vremena…

  #12883
  AvatarAnonimno
  Neaktivan

  Ceric: “Duhovnici se trebaju baviti religijom a političari javnim stvarima (dunjalukom).”

  Neka pojasni on sta on shvaca pod “religiojom”, samo ahiret ili i ahiret i dunjaluk?
  I da li je religija privatno a javno za politicare?
  Covjek treba da se bavi i sa ovim i sa onim svijetom na pravilan nacin, javno i tajno.

  “Ima ljudi koji govore: – Daj Ti nama, Gospodaru naš, na ovom svijetu! Takvi na onom svijetu neće imati ništa.
  A ima i onih koji govore: – Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovom i na onom svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju! Njih čeka nagrada koju su zaslužili, a Allah brzo sviđa račune.” (El-Bekare, 200-202)

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom...

0
U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Pratite nas na Facebooku

5,576LikesLikes