pokornost nevjernicima = jasan gubitak

 • This topic has 1 odgovor, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 771 times
Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Autor
  Postovi
 • #14643
  Anonimno
  Gost

  “Pokornost” nevjernicima = jasan gubitak

  (“O vjernici, ako se budete pokoravali onima koji ne vjeruju, vratit ce vas unazad pa cete postati gubitnici!”) [Ali-Imran/149].
  Kaze El-Haafiz ibn Kesiir (1):
  Uzviseni Allah upozorava Njegove robove vjernike na to da se pokoravaju kafirima i munaficima, jer uistinu pokornost njima nasljedjuje (tj. rezultira) propast na dunjaluku i ahiretu.

  Rekao je sejh muhaddis Ahmed Saakir (2):
  Doista su muslimani u ovim zadnjim vremenima vec upali u ono sto im je Allah Uzviseni zabranio od pokornosti nevjernicima. Pa su svoje mozgove i umove predali kafirima, i predali su im – u nekim prilikama – i svoje zemlje, pa su na mnogim mjestima time postali stado za nevjernicke vladare, i sljedbenici onih drzava koje su najzesci neprijatelji islama i muslimana, i stavili su na svojim vratovima obaveznost pokornosti njima (nevjernicima), shodno tome da je drzavno pravo da se potcinjen pokorava vladaru.
  Naprotiv, ljudi koji se pripisuju islamu – a koji su od stada drzava koje su neprijatelji islamu – borili su se protiv svoje brace muslimana u drzavama koje su tada bile islamske.

  Zatim je ovo (stanje) obuhvatilo sve zemlje, pa su se u mnogim islamskim zemljama pojavili vladari koji ispovjedaju pokornost nevjernicima – umno, dusevno, i vjerski –, i ponizili su muslimanski narod, i ubacili medju njima (muslimanima) neprijateljstvo i mrznju prema islamu postepeno, sve dok ih zamalo nisu vratili njihovim (dzahilijetskim) stopama pa da time postanu gubitnici, a doista, oni (koji tako cine) nisu muslimani.
  Pa svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

  fusnote:
  1) Tefsir ibn Kesir (1/412).
  2) ‘Umdetu Et-Tefaasiir (3/51).

  #14649
  Anonimno
  Neaktivan

  Allahov poslanik s.a.w.s je kazao jasno:
  “Nece nastupiti Sudnji dan sve dok moj ummet ne pocne uzimati pravila ponasanja prijasnjih naroda, i to pedalj po pedalj, podlakticu po podlakticu.” Bi receno: O Allahov Poslanice! Kao sto su Faris i Rum? Poslanik, alejhi sellam., odgovori: “Pa ko su ti ako ne oni.” U predaji od Ebi Seida se kaze: Rekli smo: O Allahov Poslanice! Jevreja i Krscana? na sto je Poslanik, alejhi sellam., odgovorio: “Pa ko drugi?!”

  Najveci uzrok tome slabost imana, dzehl, neiskrenost, licemjerstvo. Nas Gospodar nas je upozorio:
  Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili; oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore. Gospodaru tvom su dobro poznati oni koji su skrenuli s Njegova puta i On dobro zna one koji su na Pravome putu. ( Al- An'am -117)

  „ A većina ljudi, ma koliko to željeli, neće biti vjernici. “ (Yusuf, 78)

Pregledavate 2 posta - 1 do 2 (od ukupno 2)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.