Reis Kavazović uputio čestitku kardinalu Puljiću

 • This topic has 12 odgovora, 5 glasova, and was last updated prije 10 years, 4 months by Suad. This post has been viewed 3204 times
Pregledavate 13 postova - 1 do 13 (od ukupno 13)
 • Autor
  Postovi
 • #28106
  Anonimno
  Neaktivan

  Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću čestitku u povodu kršćanskog blagdana Božića, javila je MINA.

  “Vaša Eminencijo, u svoje lično i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čestitam Vama osobno, svim službenicima Katoličke crkve i svim katolicima u našoj zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini veliki blagdan rođenje Isaa (Isusa), neka je na njega Božiji mir i spas, moleći Uzvišenog Boga da nas ojača međusobnom ljubavlju i razumijevanjem, voljom i trudom da radimo za zajedničko dobro. Neka ovaj blagdan bude vrijeme istinske duhovne radosti i sreće za Vas i Vaše vjernike i neka vjerski blagdani među našim vjernicima jačaju duh razumijevanja i poštovanja”, kaže se u čestitki.

  [kraj poruke]

  Vnko Puljić, kome “uvaženi reis” čestita rođenje boga, je inače poznat po napadima na islam i muslimane. Samo jedna vijest na ovu temu:

  Izjava nadbiskupa vrhbosanskog u Australiji

  Kardinal Puljić zabrinut zbog izgradnje džamija u BiH

  Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je tijekom posjete međunarodnom sjedištu katoličke humanitarne organizacije „Pomoć crkve u nevolji“ (ACN) u Blektaunu u Australiji da je zabrinut zbog rastuće islamizacije u BiH, prenijela je agencija „ACN News“.

  Kako je javila ova agencija, kardinal Puljić tom prilikom je izjavio da su muslimanski centri i džamije sagrađeni u mnogim mjestima u BiH, i to od petrodolara iz Saudijske Arabije. Poglavar Katoličke crkve u BiH, kako prenosi „ACN News“, podcrtao je da je samo u Sarajevu sagrađeno barem 70 novih džamija.

  – U BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija, koje nastoje da steknu utjecaj u društvu. Nitko u vlastima nema hrabrosti da učini bilo što kako bi spriječio takav razvoj. S druge strane, na tržištu rada, u školama i u drugim sferama društvenog života katolici su sustavno u nepovoljnom položaju. Cilj je uvjeriti ih da napuste zemlju – rekao je tom prilikom nadbiskup vrhbosanski.

  Kardinal Puljić kazao je da zemljišta i objekti koji su Katoličkoj crkvi oduzeti još u vrijeme komunizma, danas još nisu vraćeni, dok je muslimanima vraćena sva imovina.

  | DA | HB.org |

  #28109
  Anonimno
  Neaktivan
  #28190
  Anonimno
  Neaktivan

  Pa isto kao da je neki Vladika-patrijarh ili neki ćifutski rabin čestitao Puljketu to što mu je čestitao.
  Isto ti je to.
  Mislim da se trebamo prestati čuditi ovim čestitkama. 🙂

  #28275
  Suad
  Gost
  This reply has been marked as private.
  #28283
  Admin
  Keymaster

  Vnko Puljić, kome “uvaženi reis” čestita rođenje boga, je inače poznat po napadima na islam i muslimane. (Vaš komentar)

  …čestitam…veliki blagdan rođenje Isaa (Isusa), neka je na njega Božiji mir i spas.. (komentar Kavazovića)

  Ja nigdje ovdje ne vidim čestitanje rođenja boga! Mislim da ne biste trebali iznositi laži na bilo koga, pa čak i ako je i ova čestitka neprimjerena (ili haram). Vjernik ne smije lagati, a naročito slagati na drugog muslimana!

  U jednu ruku si u pravu Suade, Allah te nagradio! Brat Tagar je možda upotrijebio prejake riječi. Ako bi Kavazović čestita rođenje boga, postao bi otpadnik od vjere, jer je Allahu pripisao sina. Ovako, Kavazović samo potpada pod činjenje velikog grijeha čestitanjem nevjerničkog praznika sa nijjetom razvijanja dobrih medjuljudskih odnosa. Allah najbolje zna.

  #28303
  Suad
  Gost
  This reply has been marked as private.
  #28428
  Anonimno
  Neaktivan

  Ja koliko znam IbnulKajjim je rekao da onaj koji čestita mušricima njihov mušrički praznik, takav je upao u veliki haram UKOLIKO SE SAČUVAO KUFRA, a nije sigurno da se istog sačuvao po njemu, iz same rečenice se da zaključiti.

  I ako ostavimo po strani činjenicu da Isa alejhiselam nije rođen 25 decembra (što će potvrditi čak i kršćanski teolozi) već je to već od ranije poznat paganski praznik, npr. rimljani su prije kršćanstva slavili taj datum kao rođenje “boga sunca”,
  opet se ne može na ovako lukav način igrati pojmovima – čestitati kvazi rođenje Isa alejhiselam kršćanima, a jasno je da su oni sebi postavili Isaa za božanstvo i Isa alejhiselam će ih se odreći na Sudnjem danu.
  Pa tako čestitai “rođenje poslanika” na dan kada oni slave “rođenje boga” auzubillah nimalo ne umanjuje katastrofu u koju sebe insan dovede kada im to čestita..

  #28667
  Admin
  Keymaster

  Reis Kavazović čestitao Božić mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju

  Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju čestitku u povodu hrišćanskog praznika Božića.

  U čestitki Reisu-l-uleme se kaže:

  “Vaša Eminencijo,

  U svoje lično i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vama, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavcima u Bosni i Hercegovini čestitam hrišćanski blagdan rođenja Isaa (Isusa), neka je na njega Božiji mir i spas.

  Želim da Vama i Vašim vjernicima ovaj blagdan protekne u duhovnom zadovoljstvu i miru. Molim Uzvišenog Boga da u našoj zajedničkoj domovini jača duh međuvjerničkog razumijevanja i poštovanja i da naši vjernici budu predvodnici napora na putu prosperiteta i dobra za sve ljude”.
  [kraj Kavazoviceve poruke]

  Ono što buni zdrav razum jeste činjenica kako je Kavazović moga čestitati dva različita datuma za jedan te isti događaj – rodjenje Isusa. Prethodno je čestitao 25. decembar kao dan rodjenja Isusa (u čestitki Puljicu) a sada 6-7. januar (ortodoksima).

  Ne vjerujem da je Kavazović stava da je Isus rodjen u dva dana.

  #28893
  Suad
  Gost
  This reply has been marked as private.
  #28908
  Admin
  Keymaster

  A na kojem mjestu je čestitao dva različita datuma?

  Koliko ja vidim Kavazović je čestitao događaj, a nigdje nije precizirao kad se je taj događaj desio (ni u prvoj čestitci, a ni u ovoj drugoj). Hoću reći da je rečenica: “Ono što buni zdrav razum jeste činjenica kako je Kavazović moga čestitati dva različita datuma za jedan te isti događaj – rodjenje Isusa.” zapravo brzopleta interpretacija. Ispravno je reći da je Kavazović čestitao jedan te isti događaj na dva različita datuma.

  Nemojte me pogrešno shvatiti, ne iznosim ovo što se smatram nečijim “advokatom”, niti stajem u nečiju odbranu. Svako za svoja djela odgovara!

  Kavazović je 24. decembra čestitao katolicima rodjenje Isaa, jer katolici vjeruju da se ISa rodio 25. decembra. Potom je čestitao ortodoksima 6. januara rodjenje Isaa a.s., jer ortodoksi vjeruju da je rodjen 7. januara.
  Šta je Kavazović mislio i kakvim se hillama služio, i da li je držao “zaključan” kažiprst dok je to izgovorio, nije naše da gatamo o tome. Ono što je Šerijat nedvojbeno utemeljio jeste zabrana čestitanja širka i kufra, a kršćani na ove datume proslavljaju rođenje boga, tj. Božijeg sina, kako vjeruju.

  Komšijski odnosi se mogu održavati islamom legitimnim metodama, a ne čestitanjem širka, ma šta ti u sebi mislio.

  #29033
  Anonimno
  Neaktivan

  Ama nemojte se zbunjivati ljudi, kao što si rekao admine, on njima čestita dan kada oni slave “rođenje boga” da Allah sačuva.

  KAKO GOD efendija naslovio ovaj dan, zvao ga rođenjem poslanika ili mevludom ili bajramom ili kako god ga nazvao on njima čestita na njihovom širku.

  #29282
  Anonimno
  Neaktivan

  Es sellamu alejkum ve rahmetullahi ve barakatuhu!

  Polahko draga braćo, nije lijepo da donosimo prijeke optužbe na rejsa. Na ovim prostorima je islam postojao i postojaće zahvaljujući merhametu i mudrosti nas muslimana. Nigdje rejs nije čestitao rođenje Božjeg sina i ne trebamo iskrivljivati ono što je rekao. Čestitao je praznik drugima u koji drugi vjeruju. Ne možemo silom natjerati nikog da vjeruje kao mi. U islamu svakako nema prisile i da je Allah htio, sve bi nas stvorio jednom nacijom. Fetve o zabrani su mišljenja (to se razlikuje od obaveze).

  #29305
  Suad
  Gost
  This reply has been marked as private.
Pregledavate 13 postova - 1 do 13 (od ukupno 13)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.