Rušenje turbeta od strane Ensarija Šerijata

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years by Anonimno. This post has been viewed 455 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #9432
  Anonimno
  Neaktivan

  Od Ebul-Hejjadža el-Esedija rhm., se prenosi da mu je Alija b. Bi Talib r.a., rekao: “Hoćeš li da te uputim na ono na šta me je uputio Allahov Poslanik s.a.w.s.? Ne ostavi kipa a da ga ne oštetiš, niti groba a da ga poravnaš!” (Sahihu Muslim, br.969.; Ahmed, br.741-1064.; Ebu Davud, br.2756.) U drugoj predaji stoji: “Ne ostavi groba a da ga ne poravnaš, niti slike u kući a da je ne okrnjiš!” (Sahih. Sunen Nesa'i, br.2031.)

  Šejhul-islam Ibnu Tejmijje rhm., kaže: “Ne ostavi kipa a da ga ne oštetiš, niti groba a da ga poravnjaš!” (Muslim, br.969.) – Allahov Poslanik s.a.w.s., je naredio Aliji r.a., da uništava dvije vrste likova: sliku nalik umrloj osobi ili kip koji je nalik njemu a postavljen je na njegovom grobu. Širk nastaje zbog tih stvari!” (Pogledaj: Medžmu'ul-Fetava, 17/462.)

  Hafiz Ibnul-Kajjim el-Dževzijje rhm., kaže: “Rušenje širkijatskih hramova koji su staništa raznih taguta/božanstava, je draže Allahu dž.š., i Njegovom Poslaniku s.a.w.s., i korisnije je po islam i muslimane nego li rušenja kafana i javnih kuća! Ovo je status turbeta koja su izgrađena nad grobovima ljudi koji se obožavaju mimo Allaha dž.š., i koji se uzimaju za božanstva mimo Allaha dž.š.. Islamom nije dozvoljeno ostavljati ova turbeta “u životu”, i obaveza je rušiti ih. Nije dozvoljeno od njih praviti vakufe, niti za njih uvakufljavati imetak. Na imamu je obaveza da ukine te turbetske vakufe i da ih preusmjeri za islamsku vojsku i da se pomogne tim vakufima za regulisanje opštih potreba muslimana. Isti je slučaj i sa alatkama i pokućstvom i zavjetima koji se nalaze u turbetima što sliči poklonima koji se poklanjaju Ka'abi – na imamu je obaveza da sve to oduzme i da ga usmjeri za opšte potrebe muslimana kao što je Poslanik s.a.w.s., oduzimao imetak iz hramova raznih božanstava kojeg bi kasnije preusmjeravao u opšte interese islama. Kod tih hramova se radilo baš ono što se danas radi na turbetima ne bitno da li su u pitanju zavjeti ili traženje blagoslova u njima ili trljanje o njih ili njihovo ljubljenje i pozdravljanje. Ovako su prvi mušrici radili širkijjate i ako su bili ubjeđenja da oni nisu stvoritelji nebesa i zemlje. Njihov širk tada je bio poput širka koji se radi na turbetima danas!” (Pogledaj: Zadul-Me'ad, 3/525.)

  http://vimeo.com/44420528;feature=share

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

Vrline posta ljeti

0
Ibn Redžeb u jednom poglavlju u „Lata'if al-Me'arif“ govori o vrlinama posta tokom vrućih dana.

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes