Šta znači "hazreti"

 • This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 9 years, 10 months by Anonimno. This post has been viewed 12108 times
Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Autor
  Postovi
 • #11065
  Anonimno
  Neaktivan

  Es selamu alejkum.
  Možda neko pomisli da tema nije za kategoriju akide, ali namjerno sam je stavio tu. Naime u jednom postu na forumu nedavno sam pročitao da hazreti na arapskom označava izvedenicu riječi “hadhere” (mislim da sam dobro zapamtio) što znači prisutan. Pa tako onaj ko kaže hazreti Muhamed kaže u stvari da je on prisutan s nama i time se čini širk (ili kufr).
  Malo sam potražio po čuvenom Google-u i na jednom mjestu našao da je neko tražio to značenje, pa je jedan o d odgovora bio:
  Iz “papirnog” Klaića:
  hazreti prid. indekl. tur. (hazret) uzvišeni, blaženi, veličanstveni (titula iz poštovanja bogu, prorocima i slavnim ljudima).

  Stoga bih zamolio učene u arapskom jeziku ili nekoj drugoj nauci da nam da tačno značenje ove riječi da ne bismo nekome u nezanju zulum činili.

  Allah vas pomogao.

  #11073
  Anonimno
  Neaktivan

  Ako si ti to dobro provjerio,onda je tema zaista na mjestu,jer i kod mene mnogi kazu “hazreti” taj ili taj…Allah te pomogao u tvom pokusaju da ispravis ono sto se ukorijenilo kod nasih naroda,a opasno je za ispravno vjerovanje…Amin!!!

  #13845
  Anonimno
  Neaktivan

  Prije dvadesetak godina sam od dobrog prijatelja s kojim sam studirao isto to čuo – hazreti u bukvalnom smislu znači prisutan, a u prenesenom, barem ga u Egiptu odakle je on tako koriste, znači “časni” ili “počasni” ili “veličanstveni”. Ovo me podsjeti na razgovor koji sam imao s tim prijateljem jer je krenulo od pomena hazreti Fatime, a onda se nadovezalo na značenje sličnih riječi u arapskom (azra, što je kod nas ime, onda el-Zehra, i priču koju sam od njega čuo, al ne bih je baš ovdje pričao jer nije ni tema foruma).

  #13846
  Anonimno
  Neaktivan

  Jel onda 100% rijec hazreti znaci prisutan?

  #13850
  Anonimno
  Neaktivan

  Hajrohajrullah post=8748 wrote: Jel onda 100% rijec hazreti znaci prisutan?

  Za ovu rijec “Hazret”mnogi od uleme kazu da su sufije oni koji su poceli koristiti ovaj termin zbog njihovo shvacanje{Erwaah-Duse ve Ridzalull-Gajb-Nevidljivi Ljudi}koji su prisutni sa nama to jes posle smrti dobrih ljudi{Salihiin}I ako su umrli njihove duse su prisutni sa nama,isto tako i za njihov {Mursidi-Kamil}rekli su da je “Hadir”stalno prisutan snama,I tako je doslo I kod nas u Balkanu od strane Osmanliske sufije I dervisa.
  HajroHajrullah jeste sto po sto se govori za “Hazret-Prisutnost” evo sta kaze Kuran za ovu rijec:

  A kad diobi prisustvuju rodbina i siročad i siromasi, tad ih opskrbite iz toga i govorite im riječi uljudne.Nisa-8

  I tražim zaštitu u Tebe Gospodaru moj, da uzmene ne prisustvuju.”
  Mu’minuun-98

  Sahabe nisu koristili ovu rijec za Resulullaha i za Ashabe, Insallah necemo ni mi.

Pregledavate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.