Talibani napali zatvor, oslobodili 400 zatvorenika

 • This topic has 15 odgovora, 7 glasova, and was last updated prije 10 years, 2 months by Anonimno. This post has been viewed 2793 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 16)
 • Autor
  Postovi
 • #7762
  Anonimno
  Neaktivan

  Talibani napali zatvor, oslobodili 400 zatvorenika

  Talibanski pobunjenici su danas posle borbe iz zatvora na severozapadu Pakistana oslobodili 400 zatvorenika svojih istomišljenika, od kojih je policija više od 20 opisala kao veoma opasne.

  Napad više od 100 boraca bio je dramatičan prikaz snage pobune koja se iz Avganistana širi Pakistanom gde su od 2007. godine poginule hiljade zvaničnika i gradjana.

  Naoružani automatskim oružjem i ručnim bombama, napadači su pre zore upali u zatvor u gradu Banuu, blizu granice Avganistana i eksplozivom probili glavnu kapiju i dva zida.

  Potom su se probili do dela zatvora u kojem su osudjenici na smrt i borili se sa stražarima oko dva sata da i oslobodili svoje istomišljenike.

  Jedan od pobeglih zatvorenika, Adnan Rašid, osudjen je na smrt zbog učešća u pokušaju atentata na bivšeg predsednika Pakistana Perveza Mušarafa.

  U zatvoru Banuu su bila 944 zatvorenika, a sada je pobegla gotovo polovina.

  izvor: blic.rs

  #7764
  Anonimno
  Neaktivan

  Allahu ekber

  Ovakve víjesti me oraspoloze, kad vidim da kafiri gube, a muslimani napreduju.

  Molim Allaha da pomogne talibane da uniste neprijatelje Islama i muslimana.

  #7778
  Anonimno
  Neaktivan

  amin!
  :barek:
  :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1:

  #7785
  Anonimno
  Neaktivan

  Amin.

  Izgleda da je danas nešto bučno širom Horasana, gledao sam na CNN-u da su braća talibani izvršili mnoštvo uspješnih napada širom Afganistana. Više ćemo saznati inšaAllah kad neki relevantan Islamski medij objavi ovo.

  Da ih Allah nagradi na saburu i da im podari pobjedu protiv kafira i murteda.

  #7786
  Anonimno
  Neaktivan

  AK47 post=2011 wrote: Amin.

  Izgleda da je danas nešto bučno širom Horasana, gledao sam na CNN-u da su braća talibani izvršili mnoštvo uspješnih napada širom Afganistana. Više ćemo saznati inšaAllah kad neki relevantan Islamski medij objavi ovo.

  Da ih Allah nagradi na saburu i da im podari pobjedu protiv kafira i murteda.

  Napadači u Afganistanu su izveli seriju koordiniranih napada u nedjelju, meta je bio teško utvrđeni dio glavnog grada u kojem se nalaze ambasade i predsjednička palača, a desio se i napad na zračnu bazu koju koriste Američke trupe, prenose službenici.
  Državne institucije kao i Američka, Njemačka i Ruska ambasada u Kabulu su bile mete napada, prenosi NATO. Napadi su izvršeni na sedam lokacija.
  Kabulski policijski otpadnik u izjavi je spomenuo da su talibani preuzeli zgradu ispred Afganistanskog parlametna.
  Otpadnička policija je navodno spriječila neke od napada, uhvatili su dvojicu tragača za šehadetom i uništili vozilo puno eksploziva.
  Lal Mohammad Ahmadzai, glasnogovornik otpadničke policije je rekao da je 15 napadača uhapšeno u provinciji Kunduz.
  Talibani su preuzeli odgovornost za napade, rekavši da su na desetine tragača za šehadetom došli sa bombama u Kabul i još 3 provincije. Također su navodno izjavili da su napali zgradu parlamenta i ostale lokacije i da su napadači naoružani prslucima sa eksplozivom, RPG-ovima i ručnim granatama.
  Novinar CNN-a je čuo pucnje, eksplozije i granate koji su trajali oko sat vremena u centru Kabula u nedjelju ujutro. Manje borbe su navodno nastavljene još tri sata.
  Okupatori navodno nisu reagovali na borbe, ostavljajući odbranu u rukama Afganistanskih otpadnika, prenosi ISAF, te nastavlja: “Afganistanske nacionalne sigurnosne trupe su reagovale veoma dobro na današnji napad na Kabul”.
  …….
  http://edition.cnn.com/2012/04/15/world/asia/afghanistan-violence/index.html?hpt=hp_t1

  #7791
  Anonimno
  Neaktivan

  AK47 post=2011 wrote: Amin.

  Izgleda da je danas nešto bučno širom Horasana, gledao sam na CNN-u da su braća talibani izvršili mnoštvo uspješnih napada širom Afganistana. Više ćemo saznati inšaAllah kad neki relevantan Islamski medij objavi ovo.

  Da ih Allah nagradi na saburu i da im podari pobjedu protiv kafira i murteda.

  Evo šta je to tako bučno.

  Talibani se svete zbog paljenja Kur'ana u bazi NATO-a

  Afganistanski talibani najavili su slične napade poput onih danas u Kabulu i nekoliko drugih provincija.

  Portparol talibana Zaibulah Mudžahid rekao je da su današnji napadi širom zemlje osveta zbog paljenja Kur'ana u bazi NATO.

  Osim toga, dodaje on, talibani se svete za ubistvo 17 civila za koje je odgovoran američki vojnik kao i video snimke na kojima se vide američki marinci kako uriniraju nad mrtvim talibanima.

  Talibani su danas napali i rezidenciju afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u Kabulu, a napade su organizovali i na više drugih lokacija u zemlji.

  sarajevo-x.com

  #7796
  Anonimno
  Neaktivan

  Bračo moja danas je gorilo pola Kabula.
  Brača sa Kavkazcentra vjerovatno pripremaju detaljan izvještaj i to je vjerovatno razlog zašto još nema ništa o današnjim blagoslovljenim napadima na Kabul.
  Gorile su ambasade i Ruska i Američka i Britanska itd.
  Dok ne dobijemo vijesti od muslimana evo jedna vijest sa mass medija.

  Velika talibanska ofenziva na glavni grad Afganistana

  Najmanje desetak snažnih eksplozija, uz pratnju raketnih napada i automatskog oružja, potreslo je danas Kabul u jednoj od najvećih anti-NATO ofenziva u posljednje vrijeme. Reuters prenosi kako se radi o koordiniranim napadima na diplomatske zone i NATO bazu. Talibani su potvrdili kako oni stoje iza današnje ofenzive. Glasnogovornik Talibana rekao je za Reuters kako je današnji napad odmazda za niz činova od strane američke vojske – uključujući paljenje Kurana, uriniranje po mrtvim borcima i masakr u provinciji Kandahar. Talibani navode kako su pokrenuli i veliki napad protiv utvrđene predsjedničke palače predsjednika Karzaia i kako su suprotstavljene strane pretrpile “velike gubitke”. RT prenosi kako se predsjednik Karzai nalazi u Kabulu.
  ISAF (Afghanistan International Security Assistance Force) je potvrdio kako su se desili koordinirani napadi na 7 lokacija diljem glavnog grada.

  Reuters je prenio informaciju kako je, između ostaloga, napadnuta i ruska ambasada, no ruski diplomati uskoro su opovrgnuli te navode, prenosi RT. Napadači su se pokušali probiti u zgradu parlamenta, no uskoro su spriječeni od strane lokalnih snaga i sada se nalaze utaboreni u susjednoj zgradi. Stanovnici javljaju o snažnim eksplozijama u okolici zgrade parlamenta. Svjedoci također navode kako je rezidencija britanske ambasade pogođena raketom. Napadnuta je i japanska ambasada, nitko od osoblja nije stradao nakon raketnog napada – evakuirani su u obližnje sklonište. Prema najnovijim informacijama Talibani su zauzeli kabulski Star Hotel – poznato odredište stranaca – nakon napada raketama i automatskim oružjem. Talibanski izvori također navode kako su tragači šehadeta pokrenuli ofenzivu protiv sjedišta NATO saveza u Kabulu.
  Nadalje, napadnuta je turska vojna baza u kojoj se nalaze turske i grčke vojne snage. Četiri bombaša napali su zračnu luku Jalalabad na istoku zemlje – prostor gdje se nalaze američke vojne trupe.
  Talibani također navode kako su napali policijske i druge baze na istoku zemlje – u provincijama Paktia i Logar. Glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mujahid, navodi kako se radi o “velikoj proljetnoj ofenzivi”, stoji u izvještaju RT-a.

  Slike: Kabul, Afganistan (izvor: RT)


  #7813
  Anonimno
  Neaktivan

  :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: :zastava1: su krenule iz Horosana mashAllah.

  #8182
  Anonimno
  Neaktivan

  Iran zabrinut zbog američko-afganistanskog sporazuma

  Iran je izrazio zabrinutost u vezi s američko-afganistanskim sporazumum, potpisanim ranije ove sedmice, prema kojem bi se američke snage zadržale u Afganistanu sljedećih nekoliko godina.

  Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast je rekao da će sporazum povećati nestabilnost u Afganistanu, koji se graniči s Iranom na istoku.

  On je kazao da bi povlačenje stranih snaga osiguralo sigurnost u zemlji, javio je AP.

  Sporazum potpisan u nedjelju predviđa ostanak američkih trupa u Afganistanu do 2024. godine.

  Iran se dugo vremena protivi bilo kakvom sporazumu koji bi dozvolio američkim trupama duži ostanak u susjednim zemljama, uključujući i Afganistan.

  (FENA)

  #8183
  Anonimno
  Neaktivan

  Mislim da je ovo lose sto Americke trupe ostaju u Afganistanu jer sigurno je da su Amerikanci uvidjeli da nisu nista ucinili protiv Talibana i zele drzati Afganistan i stalnom protektoratu. Ipak ne vjerujem da ce Americke trupe smjeti da ostanu do 2024 godine jer talibani ce biti sve jaci i sve opasniji tako da su Talibani spremni na stalni rat sa Amerikom. Talibani imaju vecinu u Afganistanu i sigurno je da narod nece moci trpjeti Americke snage i predsjednik Karzai ce sve manje dobijati na podrsci naroda. Moze se desiti da zibije narodni ustanak gdje vise marionete nece postojati i gdje ce narod stati u odbrani Afganistana.
  Iran primjecuje da mu prijeti sve veca opasnost od Amerike i prakticno Iran je opkoljen od Amerike. Iran nema podrsku Sunnija i sigurno je da Sunnije nece ucestvovati u podrsci Irana. Ipak to je za neku drugu temu.
  Afganistan je zemlja u kojoj se vec odavno odvija rat i muslimani su se borili protiv Sovjetskog Saveza a sada protiv Amerike. Amerika nikada nece imati podrsku muslimana jer muslimani se nece pomiriti sa cinjenicom da im je zemlja okupirana. Siguran sam da Amerika ne moze donijeti mir Afganistanu osim ako se povuce iz Affganistana.

  #8190
  Anonimno
  Neaktivan

  NATO zracni napadi uvijaju civile u Afganistanu

  Policijski zvanicnici u Afganistanskoj provinciji Badghis kazu da su NATO zracni udari ubili 14 civila a ranili sest drugih

  Pokrenuti su zracni napadi od NATO snaga gdje je poginulo 14 civila u Afganistanskoj provinciji Badghis, u okrugu Balamurghab, prema policijskim iozvorima u toj oblasti. Zvanicnici koji su razgovarali sa Al Jazeera English izjavili su da je u ponedjeljak dodatnih sest civila povrijedjeno. U NATOovom sapocenju kaze se da je bomba ubila trojicu clanova NATO snaga u istocnom Afganistanu. U izjavi nisu dati detalji o napadu ili nacionalnosti poginulih pripadnika NATOa. NATO ceka da clanice pruze detalje o smrti vojnika. U ovoj godini do sada 142 vojnika koalicije je poginulo u Afganistanu.

  Al Jazeera

  http://www.aljazeera.com/news/asia/2012/05/20125712427465527.html

  #8191
  Anonimno
  Neaktivan

  U Afganistanu se vodi pravi dzihad. Amerikanci ponovo dokazuju da su najveci neprijatelji muslimana. Oni ne stede civile i vrse osvjetu za samo jednog ubijenog vojnika. Interesantno je da kad se ubije neki NATO vojnik onda uslijedi “greska” NATO avijacije gdje se pri tom ubiju do 20 civila. Po tome mozemo vidjeti da je ovo jedan rat koji se vodi na nepravedan nacin i mislim da muslimani moraju ostaviti bilo koju sluzbu koja je vezana za NATO Pakt. Mislim da je doslo vrijeme da se pozove Afganistanski narod na ustanak gdje ce ustatiu i gdje ce pokazati javno da se ne slazu sa Americkom politikom ubijanja. Ameriikanci dokazuju svoju barbarsku krv tako da oni unistavaju jednu lijpeu zemlju Afganistan. Afganistan moze postati jednom razvijenom zemljom samo kad bi se smirio rat. Rat se moze smiriti samo kad odu neprijateljski vojnici. Oni ne smiju ostati u Afganistanu jer muslimani nikada nece prihvatiti tudju okupaciju. Sigurno je da se Talibani ne mogu unistiti i Amerika tu ne moze nista ali meni je zao sto se rusi jedna divna zemlja koja moze postati blagom centralne Azije. Amerikanci ne ostavljaju na miru muslimane i oni u znaku nemoci protiv Mudzahida ubijaju civile a to je zene i djecu. To je slika sadasnje Amerike koja je pretjerala sa svojom agresorskom politikom. Oni mrze muslimane jer muslimani ne zele da zive kao Amerikanci. Muslimani zele da zive po Poslanikovom s.a.v.s. sunnetu. To je ono sto mi muslimani tezimo i me ne prihvatamo okupaciju Afganistana. Mi zelimo da Afganistan postane slobodnom zemljom gdje ce vladati Serijat i gdje ce muslimani zivjeti u jednoj harmoniji i bratstvu. Mislim da predsjednik Karzai mora skrenuti paznju Americkim trupama da ce se naci na udaru muslimana ako budu nastavili sa ovim akcijama. Mislim da su sva upozorenja potrosena i da smo mi muslimani siti Americkih izvinjenja. Mi ne zleimo Americka izvinjenja jer ona nista ne znace. Za muslimane znaci samo jedno a to povlacenje Americkih trupa iz Afganistana. Kad se Americka trupe povuku iz Afganistana onda ce muslimani moci zivjeti u slozi i bratstvu tako da ce se smiriti tenzije izmedju Talibana i Afganistanske vlade.
  Afganistan je jedna lijepa zemlja i to je zemlja muslimana koji cine maksimalnu vecinu i gdje muslimani mogu slobodno zivjeti i moliti se Allahu. Afganistan bi mogao postati zemljom napretka gdje bi svaki gradjanin mogao zivjeti mirno i stabilno jer Afganistan je bogat sirovinama i prirodnim resursima tako da bi se ta drzava mogla izvuci iz krize i narod bi mogao zivjeti lijepo i skladno.

  #8192
  Anonimno
  Neaktivan

  Es selamu alejkum Muamere šta ima kako si? Imaš prepoznatljiv stil pisanja……
  Ne može se sa Sarajlijom izaći na kraj….šta ćeš miskin toliko mrzi “vehabije” (čitaj sljedbenike sunneta) da je to za ibreta! : ))

  Da tebe i braću sa Kosova Allah nagradi svakim dobrom

  #8195
  Anonimno
  Neaktivan

  Jaseer 2012 post=2545 wrote: Es selamu alejkum Muamere šta ima kako si? Imaš prepoznatljiv stil pisanja……
  Ne može se sa Sarajlijom izaći na kraj….šta ćeš miskin toliko mrzi “vehabije” (čitaj sljedbenike sunneta) da je to za ibreta! : ))

  Da tebe i braću sa Kosova Allah nagradi svakim dobrom

  Dobro sam elhamdulillah Jaseere. Ti kako si? Naravno pisem na jedan lak nacin jer sam to naucio iz drzavne sluzbe dok sam radio tamo. Pisao sam puno izvjestaja tako da mi je uslo u naviku da pisem malo poduze referate.

  Naravno da je Sarajlija jedan caknut covjek i mislim da on dusevno mrzi sljedbenike sunneta i samo jedno te isto ponavlja. On je zasticen na forumu preporod i administraciju mu ne skrece paznju na ruzne rijeci kao sto su djubre jedno, kafiri (misli na “vehabije”), olosi itd.

  Amin brate Jaseer na dovi i nek nas sve muslimane Allah blagoslovi i sacuva nam Ehli Sunnet kao pravi put Islama. Amin.

  #8196
  Anonimno
  Neaktivan

  Hvala Allahu azze ve džell dobro sam….ma nije samo problem u dotičnom izgleda većina članova tog foruma su ljudi koji naginju devijantnom obliku sufizma i imaju određene simpatije sa pokvarenim rafidijama a vjeru i vjerske propise shvataju kao nekakav trend…fol….zafrkanciju!!!

  Ali eto hvala Allahu ima drugih mjesta gdje se ljudi ozbiljno odnose prema svojoj vjeri i gdje administratori kvalitetno rade svoj posao, da ih Allah nagradi obilnom nagradom. amin

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 16)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes