Video: Djeca pokazuju posljedice razaranja Istočne Ghoute

607

Noor i Alaa, dvije djevojčice iz Istočne Ghoute u Siriji, koje bilježe aktuelne napade sirijskih snaga na tu regiju, molile su za pomoć u videosnimku na kojem se vidi opseg razaranja u njihovom susjedstvu.

U poruci objavljenoj na njihovom nalogu na Twitteru u petak su se pozdravile sa svima koji prate njihove objave jer, kako se navodi, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su napale njihovo susjedstvo.

U snimku se pojavljuju dvije djevojčice ispred uništenih zgrada.

Noor kaže: “Ja sam još živa. Prošle noći nisam mogla spavati od borbenih aviona”.

Ona je kazala da je tokom noći i rano ujutro izvedeno između 20 i 30 napada na njen kvart. Dodaje da su veoma uplašene i pozvala da im se pomogne.

Poginuli civili

U današnjim zračnim napadima na Ghoutu, pobunjeničku enklavu istočno od Damaska, poginulo je najmanje 30 civila, saopćili su opozicioni aktivisti, prenosi Beta.

Sirijska vlada, koju podržava Rusija, pokrenula je prije skoro mjesec dana ofanzivu na tu pobunjeničku enklavu na periferiji Damaska, podsjetila je agencija France Presse.

Nevladina organizacija Opservatorija za ljudska prava objavila je informaciju o stradalima, bez navođenja detalja o tome ko je izveo zračne napade na naselje Zamalka, u južnom dijelu enklave.

Vladine snage su od 18. februara, kada je počela operacija, preuzele 70 posto posljednjeg uporišta pobunjenika na periferiji glavnog grada Sirije, navodi France Presse.

“Borbeni avioni su gađali civile u Zamalki koji su namjeravali da pobjegnu” iz tog područja enklave pod kontrolom pobunjeničke grupe Faylaq al Rahman”, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdulrahman, prenosi AFP.

Ruska vojska je saopćila danas da je više od 11.000 ljudi napustilo Istočnu Ghoutu u proteklih nekoliko sati.

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je više od 350.000 ljudi, a više miliona je raseljeno.

Izvor: Agencije