Reply To: Odg: Ubijen Americki ambasador u Libiji

#11959

Abdullah Hodžić
Participant

المؤمنين إلى الله post=6772 wrote: ES-SELAM ALEJKUM :zastava1:

1. Eš heddu en la Illahe Illalah ve eš heddu enne Muhammeden abduhu ve resulluhu.
Ja srcem vjerujem i jezikom izjavljujem da postoji samo jedan Bog, Allah i da je Muhamed Božji sluga i Božji poslanik.
(a ne husejn ili ..fatima..ili ko zna ko )

We alejkumus-selam

Ovo je ono sto razlikuje muslimane od onih koji se samo pripisuju Islamu.
Nije prijevod sehadeta ovo sto si ti napisao, i ako mnoge sekte tako prijevode sehadet.
Sehadet znaci: Ja vjerujem da je samo Allah dostojan da se obozava (to jest da sav ibadet pripada samo Allahu) , ili ne obozava se niko osim Allaha (to jest da sav ibadet pripada samo Allahu), ili nema bozanstva mimo Allaha (to jest ne poklanja se ibadet nikome osim Allahu).

I iz ove definicije koju si ti naveo su se izrodile mnoge sekte, pa smatraju da bi covjek bio musliman dovoljno mu je da posvjedoci samo Allahov rububijet tj. Gospodarstvo.
Da bi covjek bio musliman mora da vjeruje da je Allah Gospodar daje sve stvorio, da samo On jedini zasluzuje da se obozava ili da mu se ibadet cini sa propisima koje nam je objavio preko Poslanika uz to priznajuci Njegova savrsena svojstva i najlepsa imena kojima je sebe opisao.

Iz samog sehadeta se moze zakljuciti da rafidije nisu ostvarili sehadet, poklanjajuci ibadete svojim bozanstvima pored Allaha.
Bez obzira sto obavljaju namaz, ibadet koji posvete drugom pored Allaha im cini batil (neispravnim) i ono sto urade od verskih obreda.

Pored toga sto cine sirk u uluhijetu to jest sto poklanjaju ibadete drugima pored Allaha, oni isto tako cine sirk i u rububijetu, verujuci da Husejn upravlja svemirom, i jos slicnih gluposti.
Medjutim sijje kao i druge sekte koje su se pojavile na pocetku Islama su se rasprsile u mnoge razlicite sekte, al sve one sijjtske sekte koje danas postoje poznate su da cine shirk Allahu.
Postojale su sijje prije koje ucenjaci nisu tekfirili, a to su bile sije koje su smatrali samo da je Alija trebao biti prvi halifa, ali nisu tekfirili ashabe i nisu cinili shirk Allahu, ucenjaci su ih proglasili sijjama zato sto su dali prednost Aliji nad Ebu Bekrom, Omerom i Osmanom radijjalhu anhuma, i samo to djelo ih nije izvodilo iz Islama, al nazalost danas ne verujem da postoje takve sije.

Novo na naslovnoj