Kibla lokator – određivanje pravca Kible

32196
Kibla lokator, pravac kible,

Kibla lokator ili Kibla pokazivač (pointer) je Web servis koji će vam pomoći da precizno odredite pravac Kible (Mekke) za vaš grad ili mjesto, pa čak i za određenu ulicu u gradu i prikaže ga na mapi Google Map servisa.

Kako da koristite Kibla lokator:

U polje “Rafine your location” unesite ime grada (mjesta) i ime države (na pr. Sarajevo, Bosnia and Herzegovina). Nakon unosa imena pritisnite Enter.

Plava linija na mapi pokazuje pravac Kible. Pritisnite lijevim tasterom miša i pomjerajte mapu tako da željena ulica, objekat ili mjesto bude na početku plave linije. Plava linija prikazuje pravac Kible u odnosu na taj objekat. Ako dobijena mapa nije dovoljno pregledna mapu možete uveličati dvostrukim klikom na lijevo dugme miša ili pritisnite (i držite) taster CTRL i srednjim tasterom miša (točkićem) “skrolajte” preko mape dok ne dobijete željeni prikaz. Također, možete iz praktičnih razloga promijeniti tip mape u Satellite ili Terrain. Preporučujemo Satellite prikaz jer tako možete odrediti pravac Kible i za željeni objekat ili mjesto (vašu kuću, na pr. – na mapi nađete vašu kuću i postavite je na pointer).

(Put vjernika)