Napad talibana u Afganistanu

Afganistan: Talibani pregazili vladinu bazu na ulazu u Kabul

0
Strateška vojna baza afganistanske marionetske vojske u mjestu Arghandy, na vratima Kabula, u subotu se našla pod napadom talibana.
Talibani osvojili bazu

Talibani osvojili ključnu bivšu američku vojnu bazu u Nimruzu

0
Ključna vojna baza američke i afganistanske vojske “Delaram Dehmazang” u pokrajini Nimruz, u petak je pala pod kontrolu talibana (IEA), potvrdili su talibani.
helikopter

Afganistan: U Helmandu srušena dva vojna helikoptera, poginulo 10 vojnika

0
Najmanje devet osoba poginulo je u padu dva vojna helikoptera na jugozapadu Afganistana. Dvostruka helikopterska nesreća dogodila se u provinciji Helmand, u distriktu Nave, gdje talibani izvode ofanzivu protiv vladinih...
Afganistan mapa Helmand

Afganistan:Masivna ofanziva talibana u Helmandu

0
Proteklih dana talibani su pokrenuli masivnu vojnu ofanzivu u jugozapadnoj pokrajini Helmand, najveću u ovoj godini, nakon neuspjeha pregovora s vladom u Kabulu.
Nato vojnik u Afganistanu

Stoltenberg: NATO odlazi iz Afganistana zajedno sa SAD-om

0
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u četvrtak odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana zajedno sa SAD-om, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoje vojnike do Božića.
Američke trupe u Afganistanu

SAD smanjuje vojno prisustvo u Afganistanu

0
Sjedinjene Američke Države će početkom sljedeće godine smanjiti svoje vojno prisustvo u Afganistanu na 2.500 vojnika, najavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.
Gulbuddin Hikmetjar

Afganistan: Vođa jedne od ključnih frakcija spreman da prihvati uvjete talibana

0
Veteran sovjetsko-afganistanskog rata i vođa vojno-političke frakcije Hizbul-islam, Gulbuddin Hikmatyar, potvrdio je kako su on i njegova frakcija kao komponenta afganistanske vlade spremni prihvatiti uvjete koje traže talibani, što...
Pregovori u Dohi, 12. septembra 2020.

Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

0
Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci hiljada ljudi, prenosi Hina. Neslaganje, ne...
talibani, pregovori

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

0
Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda.
talibani pregovori

Vođa talibana objavio pokretanje unutarafganistanskih pregovora u Kataru

0
Mulla Baradar Akhund, glavni politički vođa talibana, objavio je pokretanje unutarafganistanskih pregovora s frakcijama afganistanske vlade u Dohi, glavnom gradu Katara.

Najnoviji članci

Mediji: Afganistanska vlada i talibani nakon 19 godina postigli preliminarni dogovor

0
Afganistanska vlada i predstavnici talibana u srijedu su postigli preliminarni dogovor o mirovnim pregovorima, što je njihov prvi pisani sporazum u 19 godina rata, a dogovor su pozdravile Sjedinjene Američke Države kao priliku za zaustavljanje nasilja.

Pratite nas na Facebooku

5,551LikesLikes