Reply To: Odg: Ubijen Americki ambasador u Libiji

#11901

Anonimno

Rijaset najoštrije osudio napad na američku diplomatsku misiju u Libiji
Objavljeno četvrtak, 13 Septembar 2012 11:37

Sarajevo, 13. septembar 2012. (MINA) – Povodom terorističkog napada na američku diplomatsku misiju u Libiji, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je najoštrije osudio ovaj napad na svojoj 7. redovnoj sjednici danas u Sarajevu kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, a sjednici su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, predsjednik Sabora Safet Softić, muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija sarajevski Husejin ef. Smajić, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, muftija zenički Ejub ef. Dautović, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, muftija vojni Ismail ef. Smajlović, v. d. muftije u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić, direktor Behram-begove medrese Vahid ef. Fazlović, direktor Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru Rešad Plojović, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić i rukovodioci drugih službi Rijaseta. U saopćenju koje je tim povodom Rijaset izdao kaže se:

– Pozivajući da se poštuju svetinje svake vjere, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje gnusni napad na američku diplomatsku misiju u Libiji i ubistvo američkog ambasadora Kristofera Stivensa (Christopher Stevens). Ovaj čin ubistva ne može se ničim opravdati niti se ovaj zločin može na bilo koji način objasniti.

Rijaset Islamske zajednice izražava iskrenu sućut porodici ambasadora Stivensa i svim porodicama poginulih članova američke diplomatske misije u Libiji, američkom narodu i Vladi. Iskazujući solidarnost i suosjećanje u boli s porodicama poginulih i američkim narodom, Rijaset Islamske zajednice prisjeća se velikog truda koji je američka Vlada uložila u borbi protiv ekstremnih i radikalnih ideologija koje su izazvale patnju i stradanje desetina hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Borba protiv svih oblika terorizma i ekstremizma u bilo kojem dijelu svijeta zahtjeva trajnu predanost i zajednički napor svih naroda i zajednica. Islamska zajednica i muslimani Bošnjaci privrženi su vrijednostima slobode, demokratije, pravde i ljudskih prava i spremni su zajedno raditi s američkom Vladom i svim drugim narodima da one postanu temeljni principi rada i ponašanja u međunarodnim odnosima i lokalnim zajednicama. Zato svuda moramo jačati glasove umjerenosti i razuma, glasove tolerancije i suživota.

Rijaset Islamske zajednice beskompromisno odbacujući nasilje i teror, podsjeća na riječi Muhameda a.s. da je pravi musliman onaj od čijeg su jezika i ruku drugi mirni i sigurni. Rijaset Islamske zajednice naglašava da islam poziva u Kuću mira, a nasilnici u Kuću mržnje i nasilja, islam ne dopušta ugrožavanje mira i sigurnosti bilo koga a odgovorne zajednice moraju ustati i zaustaviti one koji su skloni nasilju. Kur'an jasno poručuju da je ubistvo nevinog čovjeka zločin protiv ljudskog roda. Rijaset Islamske zajednice još jednom podsjeća da je islam vjera prava, a ne bezakonja i da nijedna osoba ne može biti i tužitelj, i sudija i izvršitelj presude. Oni koji vrše nasilje i teror zaklanjajući se iza islama ili predstavljajući se da štite Muhameda a.s., čine zločin prema islamu i muslimanima i takve osobe mora stići ruka pravde, ističe se u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovako Rijaset brani Poslanika savs. Oni ce se vjerovatno pozvati na mudrost, medjutim za mene je ovo KUKAVICLUK I DODVORAVANJE Onima koji napadaju Poslanika saws. Al zato nisu zalili truda da svojim otrovnim jezicima nasrnu na one koji su ustali u Odbranu casti Poslanika savs. Poslanikovu savs cast nemoze niko ukaljat, jer Allah swt to nikada i nikome nece dozvoliti. Medjutim ako te ne vrijedja film i karikature i sl.. Ako se tvoja prsa ne cijepaju od srdzbe zbog ovih nasrtaja. Onda si cist od ISLAMA, halas.
Prenosi se od Ebu Muse el-Eš'arija, radijallahu anhu, da je rekao: “Upitali smo: ‘O Allahov Poslaniče, koji je musliman najbolji?’, a on reče: “Onaj od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani.” (Muttefkun alejhi)
Pa ako mi kazete ? Da se ovaj hadis odnosi i na mene, kazem vam, stati u odbranu onih koji su stali u odbranu Poslanika saws smatram vadzibom. Takodjer Ukazati na licemjerstvo Rijaseta smatram vadzibom. Cast onih Muslimana koji brane Poslanika savs mi je preca od casti onih Muslimana koji to nerade.

Novo na naslovnoj