Zabranjeno je Bajram dovoditi u vezu s kafanskim ambijentom pijanki

Nova naslovna forums ISLAM Islamske teme – razno Zabranjeno je Bajram dovoditi u vezu s kafanskim ambijentom pijanki

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas, zadnji odgovor od:  Anonimno prije 5 godine, 12 mjeseci. This post has been viewed 177 times

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #12999

  Anonimno

  Es selamu alejkum.

  Evo i malo hajra.

  Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je fetvu koju potpisuje fetva-emin dr. Enes Ljevaković.

  Ovu uredbu IZ BiH prenosimo u cjelosti:

  “Fetva o šerijatskoj zabrani organiziranja i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima, partijima i dernecima koje organiziraju pojedine ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje.

  Povodom pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti…, uz šerijatom zabranjene sadržaje, donosim sljedeću

  FETVU

  U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

  Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura i sredina koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama. Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan, način raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.

  Oni koji organiziraju, učestvuju ili na bilo koji način podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveći vrijednosti i kulturu Bajrama, čine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.

  Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja.

  Uzvišeni Allah kaže: ‘Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu…!’ (El-Maide, 2)”.

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Novo na naslovnoj