Dr. Zakir Naik o korona virusu

3220

Dr. Zakir Naik, jedan od najpoznatijih islamskih misionara današnjice, koji je po struci doktor medicine, odlučio je da prekine šutnju o korona virusu te objavio video obraćanje nakon što je, kako kaže, primio stotine, pa i hiljade poruka u vezi sa aktuelnom pandemijom.

Na početku izlaganja, dr. Naik je spomenuo opasnost od lažnih i neprovjerenih informacija o Covidu-19 koje se šire putem medija i socijalnih mreža i istakao da je šokiran time da su i neke popularne daije uzele učešća u širenju neprovjerenih načina za liječenje od Covida-19, te davali islamske fetve u vezi sa virusom, što je, kako ističe dr. Naik, posao fakiha i mudžtehida (učenjaka), a ne daija.

Nadalje je dr. Naik govorio o vrstama korona virusa, istakavši da ima 20 vrsta ovog virusa, a da su tri opasna po ljudsko zdravlje: Covid-19, SARS i MERS.

Nakon što se ukratko osvrnuo na SARS i MERS, dr. Zakir Naik je nadalje govorio o Covid-19, ističući da je ovaj virus smrtonosan, te da još uvijek nema lijeka za njega, citirajući podatke WHO-a da je do 28. aprila ovim virusom inficirano preko dva miliona ljudi, a umrlo preko 180 hiljada, te dodao da je moguće da ima mnogo više oboljelih, jer nisu svi oboljeli od ovog virusa testirani i zbog toga što ima i asimptomatičnih slučajeva.

Svoje izlaganje o korona virusu, dr. Zakir Naik je završio citiranjem i pojašnjavanjem hadisa o postupanju u vrijeme epidemija zaraze.

(Put vjernika)