Ekskluzivni snimci AJB: Izraelski vojnici pucaju na ljude koji traže pomoć

199

Al Jazeera je emitovala ekskluzivne snimke koji prikazuju izraelske snage kako pucaju na Palestince dok pokušavaju doći do pomoći u sjevernom Pojasu Gaze.

Snimci prikazuju palestinske civile dok su izloženi direktnoj vatri, a nakon što je pomoć bačena iz aviona u blizini granične ograde u sjevernom Pojasu Gaze, iako nisu predstavljali nikakvu prijetnju za izraelske vojnike i vozila.

Ubistvo civila

Snimak prikazuje i izraelske vojnike dok namjerno ubijaju palestinskog civila koji je nosio pomoć, pucajući u njega nekoliko puta, ostavljajući ga da leži na zemlji i sprečavajući da mu se pruži pomoć sve dok nije umro pred vojnicima, nakon čega su mu prišli psi.

Okupacijske snage su počinile desetine zločina nad onima koji su tragali za pomoći u sjevernom Pojasu Gaze, posebno na kružnim tokovima Kuvajt i Nabulsi u gradu Gazi.

Komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk potvrdio je krajem prošlog mjeseca da postoje “logični” razlozi za vjerovanje da Izrael koristi izgladnjivanje kao oružje u ratu u Pojasu Gaze.

IZVOR: AL JAZEERA