Izraelski vojnici hvale se na društvenim mrežama kršenjima ljudskih prava u Gazi

Popularno na sajtu

List Le Monde navodi da su ponižavanja i prezir stanovnika, pljačka i uništavanje njihove imovine, postupci kojima se izraelski vojnici u Pojasu Gaze hvale na Tik Toku i Instagramu, u više video klipova koji se mogu smatrati svjedocima stepena osjećaja nekažnjivosti i razotkrivanja svih formi kroz koje se atakuje na ljudskost i dostojanstvo palestinskog stanovništva.

List – u tekstu koji iz Jerusalima potpisuje Samuel Fourie – navodi da sadržaj nekih od ovih snimaka prikazuje vojnike kako se zabavljaju u privatnoj kući, drugi kako voze dječje bicikle, zatim grupu vojnika koji podižu izraelsku zastavu na zgradu usred gomila ruševina stambenih zgrada, kao i pokazivanje čistog vandalizma i radosti prilikom pljačke i demoliranja prazne džamije. Jedan od snimaka, također, prikazuje vojnika kako uništava ono malo robe, koja do tada još nije bila uništena u trgovačkoj radnji.

U više video klipova, pojavljuje se vojnik Isidore Al-Gharabli u ulozi posrednika za nekretnine, na ruševinama gradske četvrti Zaytoun u gradu Gazi, zatim hvalospjevno govori o ljepoti obale Gaze, da bi potom, pred kamerama, zaprijetio Palestincima, riječima: “Satrat ćemo vas.”

Na snimcima je moguće vidjeti i pljačkaše, poput čovjeka koji mlinom razbija sanduk u kući jednog od stanovnika Gaze, kao i čovjeka koji otuđuje nove ženske cipele, u originalnoj kutiji, kako bi ih poklonio svojoj budućoj zaručnici.

Simptomi dubokog stresa

Na drugim, još mračnijim snimcima, moguće je vidjeti artiljerca kako bombardira Gazu, prerušenog u dinosaurusa, zatim vojnika pješadinca, kako pali pošiljku hrane u vrijeme kada je Gaza na rubu gladi i drugog koji maše tablom skinutom sa frizerskog salona pored leševa Palestinaca, koje kroz pjesmu naziva “životinjama” i “Amalecima”.

Ovo – prema listu – neodoljivo podsjeća na upoređivanje Palestinaca sa “ljudskim životinjama”, kako je to ranije učinio izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, koje duboko dehumanizira Palestince, ali i na riječi premijera Benjamina Netanyahua “Zapamtite šta su Amaleci uradili”, citirajući zapovijest iz Ponovljenih zakona, koja poziva na “brisanje njihovih tragova”.

List smatra da je, pored okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze, kao i napada 7. oktobra, široko rasprostranjena kultura prikazivanja na društvenim mrežama, mnoge vojnike oslobodila svih ograničenja i moralnih normi.

“Ovakvo ponašanje, mogli smo vidjeti i u prošlosti”, kaže izvršni direktor izraelske organizacije za ljudska prava Razbijanje tišine. “Ali ovaj nivo nasilja i njegova legitimizacija, govori u prilog činjenici da vojnici u Pojasu pokazuju simptome dubokog stresa.”

U odvojenom izvještaju za list, Mairav Zonszein, analitičarka Međunarodne krizne grupe, prekršaje koje je čini izraelska vojska pripisuje dijelom činjenici da vojska, sve više, postaje nacionalistička, vjerska i desničarska, te velikom broju raspoređenih vojnika, njihovoj mladosti i lošoj obuci.

Analitičarka je istakla da su na društvenim mrežama dokumentovana kršenja, koja potvrđuju razmjere njihove raširenosti. Šta više, iskazi vojnika govore da je ono što se događa u tajnosti još gore, što je natjeralo načelnika Generalštaba Herzi Halevyja da pozove svoje komandante da se 20. februara vrate vojnom zadatku.

Ispovijesti i pravne decizije

Jedan vojnik – koji je želio da ostane anoniman – priznao je za list, da je došlo do manjih pljački, objašnjavajući da su “sve kuće pored kojih smo prošli pretražene od vrha do dna, u potrazi za oružjem ili municijom. Neki od nas su otuđili bezvrijedne suvenire. Kuće su paljene po naredbi komande. Jedan od nas je prigovorio na ovakvo ponašanje. Rečeno mu je da su Hamasovi teroristi 7. oktobra ubijali ljude i palili kuće, pa možemo i mi.”

List ističe da je ovakva praksa navela neke vojnike da pitaju rabine o pljački i da li je ona zabranjena po jevrejskom zakonu. Rabin Yitzhak Sheilat iz naselja Ma'ale Adumim objasnio je da je dozvoljena krađa hrane i kvarljivih materijala i ništa osim toga. Ali neki drugi rabini, potvrdili su da se “Arapi ne pridržavaju međunarodnih konvencija, tako da se ni od nas ne očekuje da se pridržavamo ratnog zakona.”

Ovi snimci su se jako proširili, što je primoralo načelnika štaba izraelske vojske Herzija Halevyja da napiše: “Ne vršimo čin ubijanja, osvete ili genocida.” Zatim je naredio: “Ne upotrebljavajte silu kada to nije neophodno i ne uzimajte ono što vam ne pripada i ne snimajte osvetničke činove.”

Vojni tužilac Yifat Tomer – Yerushalmi osudila je akcije “koje nisu u skladu sa vrijednostima izraelske vojske i koje se smatraju kriminalnim”. Glasnogovornik vojske je rekao: “IDF je poduzela sve potrebne mjere da identifikuje neobične slučajeve koji odstupaju od moralnih normi njenih vojnika, a protiv vojnika koji su se ogriješili, vođstvo će poduzeti značajne mjere.”

Međutim, odgovori zvaničnika izraelske vojske ostaju nejasni, kaže analitičar. Neki su mišljenja da se ova pojava toliko raširila da ju je teško obuzdati, dok drugi smatraju da je razlog taj, što rezervni vojnici odlaze na odsustvo, ili zato što se ova pojava smatra dijelom psihološkog ratovanja, ili možda zbog osjećaja nekažnjivosti koji trenutno preovladava u Izraelu.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz