Izrael tokom rata u Gazi primio 230 aviona i 20 brodova vojne pomoći od SAD-a

Popularno na sajtu

Sjedinjene Američke Države (SAD) su poslale 230 teretnih aviona i 20 brodova natovarenih oružjem i vojnom opremom u Izrael od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, javili su izraelski mediji u ponedjeljak, prenosi Anadolu.

Američka vojna pomoć uključuje artiljerijske granate, oklopna vozila i osnovna borbena sredstva za vojnike, objavio je list “Yediot Ahronoth”.

Izraelsko ministarstvo odbrane procjenjuje troškove trenutnog rata u Pojasu Gaze na oko 65 milijardi šekela (17 milijardi dolara).

List, pozivajući se na zvaničnika Ministarstva odbrane, navodi da je vojska koristila većinu municije u svojim skladištima na početku rata.

Međutim, Izrael je uspio da ponovo napuni svoja skladišta u pripremi za mogući rat velikih razmjera s libanonskom grupom Hezbolah, dodaje se.

Najmanje 489 izraelskih vojnika ubijeno je u sukobima s palestinskim borcima u Pojasu Gaze od 7. oktobra, prema podacima izraelske vojske.

Izrael je počeo izvoditi napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada su ubijena 20.674 Palestinaca najmanje 54.536 je povrijeđeno.

Izraelski napadi ostavili su Pojas Gaze u ruševinama s polovinom stambenog fonda oštećenim ili uništenim, a oko dva miliona ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene palestinske enklave uz nestašicu hrane i čiste vode.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

AA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz