Da li je viza “ugovor i sigurnost”

 • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 11 years, 4 months by Anonimno. This post has been viewed 2297 times
Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Autor
  Postovi
 • #14735
  Anonimno
  Neaktivan

  Da li je viza “ugovor i sigurnost”

  Pitanje:
  Esselamu alejkum. Ja sam musliman stranac, moja zemlja je zapadna zemlja cija je vlast poput ostalih zapadnih zemalja, osim toga sto su u njoj male plate, a sto se tice ispoljavanja vjere u njoj je lakse nego u ostalim nevjernickim zemljama.

  Moje pitanje je: da li mi je dozvoljeno otici u druge zemlje radi posla, znajuci da je tamo dnevnica 100 eura, a dok je u mojoj zemlji dnevnica 10 eura, a ne nijetim da tamo ostanem zauvjek, vec samo dok ne vratim dugove koje imam, i sagradim kucu na primjer?
  I da li mi je dozvoljeno da od njih (nevjernika) uzimam njihove imetke ako budem u mogucnosti to uciniti, uzimajuci u obzir da je to (imetak nevjernika) fej’ {1} za muslimane, zbog toga sto neka ulema kaze: da kada ti udjes sa vizom u neku zemlju, onda tebi nije dozvoljeno da uzimas njihove imetke?? Okoristite nas po ovom pitanju, Allah vas nagradio.

  Odgovor:
  U ime Allaha Milostivog Samilosnog. Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, i neka je salavat i selam na naseg plemenitog Vjerovjesnika i na njegovu porodicu i sve ashabe.
  A zatim:
  Sto se tice onoga sto si spomenuo – brate moj plemeniti – od putovanja u zemlje kufra radi posla, pa to je dozvoljeno pod uslovom, da taj (posao) ne dovede do izostavljanja nekih vjerskih obaveza (vadziba) ili do upadanja u nekim stvarima koje su suprotne serijatu.
  A sto se tice imetaka tih zapadnjaka, pa vec sam u proslom odgovoru spomenuo propisnost i dozvoljenost o uzimanju imetaka od drzava koje se bore protiv islama i muslimana, i spomenuo sam ono sto sam imao pri sebi od dokaza o tome.
  A kada je u pitanju tvrdnja da je viza na stepenu ugovora, pa ovo je puhko umotavanje i obmanjivanje mudzahida, kako oni (mudzahidi) nebi mogli izvrsiti bilo koju ‘ameliju (akciju) na tlu neprijatelja islama.

  A ovaj govor kojeg su spomenuli (ti ucenjaci), za njeg ne postoji nikakvog dokaza, zato sto je sustina i stvarnost ugovora: primirje koje biva izmedju dvije strane, a svaka strana zna da su jedna drugoj neprijatelji.
  Pa ko od mudzahida dodje u neku od zapadnih zemalja, i oni znaju da je doticni od mudzahida, a zatim zatrazi od njih dozvolu za ulazak i da im rijec (tj. ugovor) da im nece nikakvog zla nanjeti, e tek se tada moze smatrati ovo ugovorom (‘ahd) kojeg treba ispuniti.

  A sto se tice papira ove vize, pa to nije nista drugo do puhka dozvola za ulazak u kojem su podjednaki (tj. imaju isti status) i neprijatelj i prijatelj.

  A situacija ove vize nije osim kao situacija strazara nekog grada koji su stali na vratima tog grada i rekli: ne dozvoljavamo ulazak osim onome koji je nas prijatelj s kojim imamo primirje, a sto se tice neprijatelja s kojim ratujemo njemu ne dozvoljavamo.
  Pa kada bi se neprijatelj prerusio i njima ispoljio da je njihov prijatelj kako bi mu dozvolili ulazak, ovo bi se smatralo i racunalo da je od obmane ili varke u ratu a ne od “ugovora” (‘ahd).
  I zbog ovoga je neka ulema dozvolila nosenje krsta kao obmanom i varkom za nevjernike. A istina je da u ratu nema granica kada su obmane i varke u pitanju, i zato je Poslanik alejhi selam rekao: “Rat je varka-obmana”.
  A Allah najbolje zna.

  Odgovorio: sejh Ebu El-Munzir Es-Sanqiti

  1) Fej’ znaci: imetak kojeg su muslimani uzeli od svojih neprijatelja nevjernika bez borbe.

  Fetva se nalazi na slijedecem linku: http://tawhed.ws/FAQ/display_question?qid=3138

Pregledavate post 1 (od ukupno 1)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.