Da li je viza “ugovor i sigurnost”
- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 10 years, 2 months by
Anonimno. This post has been viewed 1993 times
-
AutorPostovi
-
6. Januara 2013. u 14:26 #14735
Anonimno
NeaktivanDa li je viza “ugovor i sigurnost”
Pitanje:
Esselamu alejkum. Ja sam musliman stranac, moja zemlja je zapadna zemlja cija je vlast poput ostalih zapadnih zemalja, osim toga sto su u njoj male plate, a sto se tice ispoljavanja vjere u njoj je lakse nego u ostalim nevjernickim zemljama.Moje pitanje je: da li mi je dozvoljeno otici u druge zemlje radi posla, znajuci da je tamo dnevnica 100 eura, a dok je u mojoj zemlji dnevnica 10 eura, a ne nijetim da tamo ostanem zauvjek, vec samo dok ne vratim dugove koje imam, i sagradim kucu na primjer?
I da li mi je dozvoljeno da od njih (nevjernika) uzimam njihove imetke ako budem u mogucnosti to uciniti, uzimajuci u obzir da je to (imetak nevjernika) fej’ {1} za muslimane, zbog toga sto neka ulema kaze: da kada ti udjes sa vizom u neku zemlju, onda tebi nije dozvoljeno da uzimas njihove imetke?? Okoristite nas po ovom pitanju, Allah vas nagradio.Odgovor:
U ime Allaha Milostivog Samilosnog. Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova, i neka je salavat i selam na naseg plemenitog Vjerovjesnika i na njegovu porodicu i sve ashabe.
A zatim:
Sto se tice onoga sto si spomenuo – brate moj plemeniti – od putovanja u zemlje kufra radi posla, pa to je dozvoljeno pod uslovom, da taj (posao) ne dovede do izostavljanja nekih vjerskih obaveza (vadziba) ili do upadanja u nekim stvarima koje su suprotne serijatu.
A sto se tice imetaka tih zapadnjaka, pa vec sam u proslom odgovoru spomenuo propisnost i dozvoljenost o uzimanju imetaka od drzava koje se bore protiv islama i muslimana, i spomenuo sam ono sto sam imao pri sebi od dokaza o tome.
A kada je u pitanju tvrdnja da je viza na stepenu ugovora, pa ovo je puhko umotavanje i obmanjivanje mudzahida, kako oni (mudzahidi) nebi mogli izvrsiti bilo koju ‘ameliju (akciju) na tlu neprijatelja islama.A ovaj govor kojeg su spomenuli (ti ucenjaci), za njeg ne postoji nikakvog dokaza, zato sto je sustina i stvarnost ugovora: primirje koje biva izmedju dvije strane, a svaka strana zna da su jedna drugoj neprijatelji.
Pa ko od mudzahida dodje u neku od zapadnih zemalja, i oni znaju da je doticni od mudzahida, a zatim zatrazi od njih dozvolu za ulazak i da im rijec (tj. ugovor) da im nece nikakvog zla nanjeti, e tek se tada moze smatrati ovo ugovorom (‘ahd) kojeg treba ispuniti.A sto se tice papira ove vize, pa to nije nista drugo do puhka dozvola za ulazak u kojem su podjednaki (tj. imaju isti status) i neprijatelj i prijatelj.
A situacija ove vize nije osim kao situacija strazara nekog grada koji su stali na vratima tog grada i rekli: ne dozvoljavamo ulazak osim onome koji je nas prijatelj s kojim imamo primirje, a sto se tice neprijatelja s kojim ratujemo njemu ne dozvoljavamo.
Pa kada bi se neprijatelj prerusio i njima ispoljio da je njihov prijatelj kako bi mu dozvolili ulazak, ovo bi se smatralo i racunalo da je od obmane ili varke u ratu a ne od “ugovora” (‘ahd).
I zbog ovoga je neka ulema dozvolila nosenje krsta kao obmanom i varkom za nevjernike. A istina je da u ratu nema granica kada su obmane i varke u pitanju, i zato je Poslanik alejhi selam rekao: “Rat je varka-obmana”.
A Allah najbolje zna.Odgovorio: sejh Ebu El-Munzir Es-Sanqiti
1) Fej’ znaci: imetak kojeg su muslimani uzeli od svojih neprijatelja nevjernika bez borbe.
Fetva se nalazi na slijedecem linku: http://tawhed.ws/FAQ/display_question?qid=3138
-
AutorPostovi
- Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.