San´a skripti

 • This topic has 9 odgovora, 4 glasa, and was last updated prije 10 years, 11 months by Anonimno. This post has been viewed 4210 times
Pregledavate 10 postova - 1 do 10 (od ukupno 10)
 • Autor
  Postovi
 • #16864
  Anonimno
  Neaktivan

  Na drugom sam forumu vidjela temu o Kur´anu koji je otkriven u Sani u Yemenu,najstariji koji je pronadjen

  Ali nije identican sa Kur´anom kakvog ga poznajemo danas..sto je sokantno,malo sam istrazivala i postoje male razlike koje ne mjenjaju poruku Kur´ana ali kako kaze taj koji je otkrio taj Kur´an obara cinjenicu da je Kur´an knjiga koja nije prolazila kroz promjene(on je kafir)

  koje objasnjenje imaju islamski ucenjaci na ovu temu?

  #16867
  Anonimno
  Neaktivan

  Ko je prenio vijest? Možemo li da pogledamo izvor?

  #16870
  Anonimno
  Neaktivan

  ja sam ovdje nasla:

  http://www.islam-watch.org/authors/78-sujit/46-earliest-quranic-manuscripts-of-sanaa-downfall-of-islam.html

  islamofobican je sajt,ali je istina da su pronasli Kur´´an i to prije 30 godina

  ovo je malo neutralnije:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sana'a_manuscript

  #16871
  Anonimno
  Neaktivan

  zar Allah nebdije nad Kur'anom???

  nebi trebali nasjedati na ‘price’.

  #16872
  Anonimno
  Neaktivan

  Ne mozemo ni slijepo sve odbaciti kao krscani,moramo imati neki odgovor.Cinjenica je da je nadjeno

  Ja sam citala negdje da je Omer r.a unistio sve druge “verzije” ,jel moguce da je ova uspjela ostati i da su je nakon toga zakopali kad su culi? jer nadjena je tako… a i ne radi se o razlicitim ajetima,radi se o nesto drugacijem stilu ,nije ni jedan ajet promjenjen

  ne znam sto odbacujemo to tako jako ,a krscani ovo iskoristavaju da kazu “eto stare Biblije su dokazano drugacije od danasnjih ,ali evo i Kur´an je”

  #16874
  Anonimno
  Neaktivan

  Ja sam citala negdje da je Omer r.a unistio sve druge “verzije” ,jel moguce da je ova uspjela ostati i da su je nakon toga zakopali kad su culi?

  Gdje si pročitala o ovome? Navedi nam tačan izvor da bi mogli dati adekvatniji odgovor.
  Ko su oni koji su zakopali “manuskript” “kad su čuli”.

  jer nadjena je tako… a i ne radi se o razlicitim ajetima,radi se o nesto drugacijem stilu ,nije ni jedan ajet promjenjen

  Ako nijedan ajet nije promjenjen, onda čemu cijela priča? Šta je to “drugačiji stil”? Ima više pisama (stilova) kojima je pisan Mushaf.
  Nejasno je uopšte šta želiš da kažeš.

  #16875
  Anonimno
  Neaktivan

  eminaSarajevo post=12167 wrote: Ne mozemo ni slijepo sve odbaciti kao krscani,moramo imati neki odgovor.Cinjenica je da je nadjeno

  Ja sam citala negdje da je Omer r.a unistio sve druge “verzije” ,jel moguce da je ova uspjela ostati i da su je nakon toga zakopali kad su culi? jer nadjena je tako… a i ne radi se o razlicitim ajetima,radi se o nesto drugacijem stilu ,nije ni jedan ajet promjenjen

  ne znam sto odbacujemo to tako jako ,a krscani ovo iskoristavaju da kazu “eto stare Biblije su dokazano drugacije od danasnjih ,ali evo i Kur´an je”

  .
  U islamu postoji jedan princip u prenošenju informacija.
  “Ja sam čitala negdje” ne ulazi u okvir tog islamskog principa. Jer ako ni sama ne znaš gdje si to nešto čitala,kako onda vjerodostojno nama da preneseš?
  Otvori bilo koji relevantniji nevjernički medij i šta ćeš naći?Naći ćeš izvještavanje sa navođenjem izvora.
  Kaže prenosi taj i taj medij pozivajući se na svog dopisnika direktno iz tog i tog mjesta.
  Ovo je islamski princip koji su nevjernici usvojili a nažalost mnogi muslimani su usvojili nevjerničke principe u prenošenju informacija.

  Zato je brat zatražio izvor ovog tvog habera.Da prvo pretresemo izvor,jer ako je to objavila neka pro-komunistička stranica to se u osnovi odbacuje. Ne gubiš vrijeme na poznate lažove.

  Poput brata od neki dan koji je iznio očigledne optužbe na ručun Al-Šebab muslimana a neće da navede izvor,nego u suštini govori vjerujte meni po svaku cijenu.

  Gledajte da usvojite edeb u prenošenju informacija da to bude na nivou koji doliči pripadniku najboljeg ummeta.Trebamo se otarasit sindroma mahaluša i ovo sestro nije tebi upućeno jer mnogi od nas braće još posjeduju ovaj sindrom. Za širenje informacija će se ili veliki sevap zaraditi ili veliki teret ponijeti na Sudnjem danu pa prema tome oprez.

  #16876
  Anonimno
  Neaktivan

  Gdje si pročitala o ovome? Navedi nam tačan izvor da bi mogli dati adekvatniji odgovor.
  Ko su oni koji su zakopali “manuskript” “kad su čuli”.

  Hadis:

  Hudhaifa bin Al-Yaman came to Uthman at the time when the people of Sham and the people of Iraq were Waging war to conquer Arminya and Adharbijan. Hudhaifa was afraid of their (the people of Sham and Iraq) differences in the recitation of the Qur'an, so he said to ‘Uthman, “O chief of the Believers! Save this nation before they differ about the Book (Quran) …” So ‘Uthman sent a message to Hafsa saying, “Send us the manuscripts of the Qur'an so that we may compile the Qur'anic materials in perfect copies and return the manuscripts to you.” Hafsa sent it to ‘Uthman. ‘Uthman then ordered Zaid bin Thabit, ‘Abdullah bin AzZubair, Said bin Al-As and ‘AbdurRahman bin Harith bin Hisham to rewrite the manuscripts in perfect copies. ‘Uthman said to the three Quraishi men, “In case you disagree with Zaid bin Thabit on any point in the Qur'an, then write it in the dialect of Quraish, the Qur'an was revealed in their tongue.” They did so, and when they had written many copies, ‘Uthman returned the original manuscripts to Hafsa. ‘Uthman sent to every Muslim province one copy of what they had copied, and ordered that all the other Qur'anic materials, whether written in fragmentary manuscripts or whole copies, be burnt. …”
  Bukhari: vol. 6, hadith 510, pp. 478-479; book 61

  Moja greska, nije Omer r.a vec Osman r.a

  Ako nijedan ajet nije promjenjen, onda čemu cijela priča? Šta je to “drugačiji stil”? Ima više pisama (stilova) kojima je pisan Mushaf.
  Nejasno je uopšte šta želiš da kažeš.

  Pise sve u ona dva linka koja sam postavila:

  The upper text conforms to the standard ‘Uthmanic Qur'an, whereas the lower text contains many variants to the standard text.

  Znacni gornji tekst je identican Uthmanskoj verziji dok je donji u drugoj verziji

  Trazila sam po netu da vidim dal ulema ista kaze po ovom pitanju i nista nisam nasla,zato sam otvorila temu,

  Dalje u tekstu kazu moguce je da su muslimani u tom kraju koristili Kur´an iz vremena prije Osmanove r.a standardizacije Kur´´ana

  #16878
  Anonimno
  Neaktivan

  Nakon što je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, preselio, neka od arapskih plemena su napustila islam. Kada se to desilo Ebu Bekr, Allah sa njim bio zadovoljan, je poslao vojsku koja se sukobila sa tim otpadnicima, a među tom vojskom je bio i veliki broj hafiza koji su u toj borbi ubijeni, pa su se ashabi pobojali da se ne zagubi nešto od Kur'ana. (El-Begavi, Šerhu-s-sunneti, četvrti tom, str.521)

  Spomenuti događaj bilježi imam Buhari od Zejda b.Sabita u kojem se između ostalog spominje da je Omer došao Ebu Bekru i predložio mu da sakupi Kur'an. Nakon što se Ebu Bekr nekoliko puta dvoumio da li da uradi taj posao, na kraju je i pristao, pa je Kur'an sakupljen. Nakon što je sakupljen bio je kod Ebu Bekra sve do njegove smrti, nakon toga kod Omera, a potom kod njegove kćerke Hafse. (Sahihu-l-Buhari, šesti tom, str.98-99)

  Kada se ovo sakupljanje dogodilo?

  Ono se dogodilo, kao što se spominje u hadisima, nakon bitke na Jemami, dvanaeste godine po hidžri.

  Zašto je Zejd b.Sabit izabran da nadgleda sakupljanje Kur'ana?

  Iz nekoliko razloga:

  1.Bio je hafiz Kurana,

  2.prisustvovao je zadnjem Poslanikovom učenju Kur'ana,

  3.bio je jedan od pisara Objave,

  4.bio je veoma oštrouman

  Način sakupljanja Kur'ana na koji se oslonjao Zejd b.Sabit zasnivao se na četiri temelja:

  1.Tekst Kur'ana koji je bio zapisan pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve selleme,

  2.nije prihvatao tekst Kur'ana dok dva svjedoka ne bi posvjedočla da je to zapisano pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve selleme,

  3.tekst koji je bio zapamćen,

  4.nije prihvatao osim od onih hafiza koji su Kur'an naučili direktno pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve selleme.

  (Vidi: Fehd Rumi, Dirasatu fi ulumi-l-Kurani-l-Kerim, str.87)

  Takodjer pogledaj:

  http://www.spasenaskupina.com/Kuran/sakupljanje-kurana-u-vrijeme-ebu-bekra-radijallahu-anhu.html

  http://svjetlo-kurana.blogspot.com/2012/09/kako-je-sabran-kuran.html

  što se tiče odgovora na engleskom, koje ti nisi našla na netu, a kojih ima i previše, izdvajam fetvu šejha Munedždžida:

  http://islamqa.info/en/ref/23487/collecting%20quran

  Dakle, Kur'an je bio zapisan u vrijeme Poslanika saws, a pisari koji su ga pisali u vrijeme Poslanika sallAllahu alejhi we sellemu, isti ti pisari su ga sakupili u jednu knjigu – Mushaf (jer je prije toga bio zapisivan na papirusima, komadima kože, kostiju…).

  Nema razilaženja medju učenjacima i muslimanima da je Kur'an prenesen mutevatir predajama, u čiju vjerodostojnost je nemoguće posumnjati.

  Takodje, Kur'an ima 10 kiraeta, načina čitanja, i medju njima ima razlike u načinu čitanja pojedinih harfova i svi oni načini su preneseni od Poslanika sallAllahu alejhi we sellem.

  Prema tome, razlika izmedju dva kiraeta, ne znači da je jedan kiraet neispravan a drugi ispravan, nego su oba ispravna i Džibril je Poslanika dostavio Kur'an na oba kiraeta. Primjera radi, u jednom kiraetu se riječ sirat u Fatih čita sa sadom, u drugom sa sinom, a oba kiraeta su prenesena od Poslanika sallAllahu alejhi we sellem. ovo predstavlja bogatstvo značenja Kur'ana. Učenjaci su na osnovu jednog ajeta koji bi bio pročitan po više kiraeta izvodili više propisa, shodno kiraetu koji se čita.

  Evo primjer Fatihe proučene na svih 10 kiraeta:

  http://www.youtube.com/watch?v=jqtj5OFUuZE

  Dakle, iako pretpostavimo da je manuscript vjerodostojan, može značiti da je tekst na jednom kiraetu zamijenjen drugim kiraetom. Medjutim, s obzirom da vijest prenose i distribuiraju netom kafiri, koji niti imaju znanja o Kur'anu i historiji njegovog sakupljanja, niti vjeruju u Allaha, a još manje su iskreni u svojim djelima, onda je OSNOVA da se njima ne vjeruje.

  Takodjer, vrlo bitno, šijje mnogo vole da govore o “iskrivljavanju” Kur'ana, te potenciraju navodne razlike u kiraetima, zbunjujući naivne muslimane, i usput proturajući šiitsko ubjedjenje da je jedini ispravan Kur'an, Fatimin Kur'an koji je nestao i kojeg će njihov Mehdi (tj. Dedždžal) donijeti pred Sunji dan i koji se razlikuje od ovog Kur'ana kojeg mi danas učimo.

  #16900
  Anonimno
  Neaktivan

  Hvala na odgovoru ,da te Allah nagradi

Pregledavate 10 postova - 1 do 10 (od ukupno 10)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.