Istočna Guta: Opsada koja se ne pamti

862

Koža dvije bebe djevojčice naborala se kao tanki papir, dok su se njihova mala usta otvarala u boli. Njihova tijela se više nisu mogla nositi s ratom u Siriji.

Abeeda Fawaidar i Sahar Devdeh su preminule ove sedmice, samo nakon mjesec dana života, i one su posljednje žrtve opsade koje su sirijske snage nametnuli Istočnoj Ghouti, ruralnom dijelu prijestolnice Damaska. Yahia Abo Yehia, doktor u bolnici u Istočnoj Ghouti koji je liječio ove dvije bebe, kaže kako su umrle zbog neuhranjenosti i manjka opreme za liječenje komplikacija s crijevima.

“Nema ljekarske pomoći u ovim slučajevima. Postoji manjak specijalističke opreme za mjerenje elektrolita i krvne slike ili za snimanje tijela”, kazao je on za Al Jazeeru.

Humanitarna pomoć ispunjava samo pet posto prehrambenih potreba regije, navodi Abo Yehia te dodaje kako djeci nedostaju vitalne namirnice.

Četverogodišnja opsada

“Kao pedijatar, osjećam kako su sva djeca svijeta moja djeca. Patim zbog njihove patnje. Kako bi se vi osjećali da vam dijete umire pred očima i da ništa ne možete uraditi? To je nešto zaista bolno”, ističe on.

Istočna Ghouta, nekada poznata po plodnim poljima i bogatom poljoprivrednom proizvodnjom, okružena je sirijskim snagama skoro četiri godine. Nekada bogate prehrambene zalihe su nestale, kao i ljekarske potrepštine.

“Borimo se s puno bolesti. Nema mogućnosti za dijalizu bubrežnim bolesnicima, liječenje tuberkuloze, upale jetre, dijabetesa ili poremećaja krvnog pritiska”, ističe Abo Yehia za Al Jazeeru. “Odjeli u centrima su veoma loši. Nema uređaja za sterilizaciju, nema goriva za uređaje.”

Istočna Ghouta je trebala biti jedna od “deeskalacijskih zona” koje su prošle godine dogovorili Iran, Rusija i Turska. No, članovi civilne odbrane u području navode kako se svaki dan bilježi artiljerijska vatra, kao i zračni udari, što često rezultira civilnim žrtvama. Procjenjuju kako je od jula na Istočnu Ghoutu ispaljeno 955 “zemlja-zemlja” projektila i kako je poginulo 126 osoba. Posmatrači ističu kako su sve teži uvjeti u Istočnoj Ghouti, gdje nedostaje hrane i životnih namirnica za stotine hiljada ljudi.

“Ranije su hrana i potrepštine ulazile, po napuhanim cijenama, preko posrednika i dilera. Prije tri mjeseca došlo je do jačanja opsade i od tada je u područje ušlo jako malo hrane i lijekova. Situacija je sve gora, nema hrane, lijekova, mlijeka i zamjena za hranu. Ovo je zaista najgora opsada ikada”, govori za Al Jazeeru lokalni aktivista Abed al-Mayeen.

‘Sljedeći je istočni Halep’

Krajem septembra konvoj humanitarne pomoći od 42 kamiona Sirijskog arapskog Crvenog križa, Međunarodnog komiteta Crvenog križa i Ujedinjenih naroda ušao je u neke dijelove Istočne Ghoute. Tada su dostavljeni hrana, školske potrepštine i dječja odjeća za 25.000 osoba u tri opsjednuta grada. No, to je mali dio od 400.000 osoba koliko živi u tom dijelu Sirije.

Al Jazeera je razgovarala s nekoliko žitelja različitih dijelova Istočne Ghoute o cijenama osnovnih potrepština u gradovima gdje žive. Aosus, organizacija civilnog društva, navodi kako pakiranje hljeba košta 1.100 sirijskih funti (2,10 dolara), kilogram šećera 4.600 funti, kilogram bulgur brašna 1.800 funti. Medijski aktivista iz Doume Eyad Swrewel ističe kako je kilogram šećera u Doumi 6.000 funti (11,60 dolara). Stanovnici Istočne Ghoute sve su više ljuti zbog, kako kažu, nedovoljne akcije međunarodne zajednice.

“Opsada i glad koriste se kao ratne taktike režima Bashara al Assada u proteklih šest godina”, ističe Jamal Malek, humanitarni radnik u Istočnoj Ghouti, koji djeluje pod pseudonimom. “Ne mogu vjerovati da UN i međunarodna zajednica ne mogu uraditi ništa da nam pomognu. Otac sam i kad pogledam moju 16-mjesečnu kćer, kažem sebi kako je neuhranjenost i njena sudbina ako se nastavi opsada.”

Sirijski Institut, koji proizvodi kvartalne izvještaje o opsada u Siriji, zajedno s holandskom nevladinom organizacijom PAX, navodi kako ovo područje može postati “sljedeći istočni Halep”, izuzev ako međunarodna zajednica, kao i Vijeće sigurnosti UN-a, “ne poveća politički pritisak strana koje vrše opsade i njihove saveznike”. Valerie Szybala, izvršna direktorica Sirijskog instituta, govori kako je pojačana opsada Istočne Ghoute u proteklih nekoliko mjeseci te kako je to naročito zabrinjava slučaj gradova u opsadi u Siriji. Više od 800.000 osoba je pod blokadom.

‘Ništa ne možemo uraditi’

“U posljednje vrijeme je manjak osnovnih potrepština postao više akutan od kako je Vlada prekinula komercijalnu trgovinu na kontrolnoj tački Al-Wafideen prije tri mjeseca”, istakla je ona za Al Jazeeru.

Pored opsade, situaciju kompliciraju i žestoke borbe između pobunjenika koji kontroliraju Istočnu Ghoutu.

“Istočna Ghouta je puna izvještaja o borbama između naoružanih opozicionih grupa. Molbe civila u oblicima protesta i inicijativa medijacije imale su malo uspjeha u smanjenju tenzija koje će se nastaviti u narednoj budućnosti”, navodi se u izvještaju Sirijskog instituta i PAX-a.

Priče o deeskalacijskim zonama i dostavi humanitarne pomoći znače malo onima koje nemaju koristi od njih. Mnogi u Istočnoj Ghouti još gledaju kako propadaju životi beba i djece.

“Plačemo, ali ništa ne možemo uraditi. Ne može se shvatiti kako je tamo živjeti”, govori Mayeen.

Izvor: Al Jazeera