Uznemirujući izvještaj UN-a: U toku je genocid nad muslimanima, žene i djecu kolju noževima

Popularno na sajtu

Bebe i djecu kolju noževima tokom vojnih operacija protiv Rohingya muslimana u Burmi, javlja više izvora iz Ujedinjenih nacija.

Tokom vojnih operacija u sjeverozapadnoj provinciji Burme Rakhini, zaklana je devetomjesečna beba, te jedna petogodišnja djevojčica i godinu dana stariji dječak.

Ove i mnoge druge zločine nad Rohingya narodom koji naseljava ovaj dio Burme su počinile sigurnosne snage ove zemlje, koje su počele vojnu operaciju 9. oktobra.

U nekoliko veoma uznemirujućih izvještaja UN-a, navodi se kako vojne snage čine brojne zločine nad civilnim stanovništvom, tačnije muslimanskom manjinom Rohingyama.

Iz Burme je izbjeglo više od 65.000 muslimana, a izaslanik UN-a za ljudska prava u ovoj zemlji izjavio je kako se radi o genocidu.

Prema jednom izvještaju UN-a, petogodišnja djevojčica je zaklana i potom zapaljena, kada je pokušala odbraniti svoju majku od silovanja, piše Independent.

U Burmi živi oko 1,3 miliona pripadnika Rohingya naroda, čija je religija islam i koji predstavljaju manjinu u ovoj azijskoj državi.

Rohingye su u Burmi doslovno građani drugog reda, a nad njima se provodi sistematski genocid od strane države u kojoj žive. Prema izvještajima UN-a, niti jedan drugi narod na planeti se ne nalazi u težem položaju od Rohingya.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz