Sirija: Rusija bombardovala centralni zatvor u Idlibu i osigurala bijeg svojim agentima

427

Samo dan nakon što je sirijski džihadski savez Tahriru-Šam (HTŠ) izvijestio pronalazak i hapšenje jedne od najopasnijih ćelija sirijskog režima koja je bila u direktnoj koordinaciji i vezi s ruskom vojskom u Latakiji, ruski ratni avioni bombardovali su danas centralni zatvor u Idlibu.

Preliminarni izvještaji govore da je uslijed 4 zračna udara na zgradu zatvora ranjeno nekoliko zatvorenika i obližnjih civila, dok je petočlana ćelija sirijskog režima navodno uspjela pobjeći i za njom se intenzivno traga.

Među onima koji su pobjegli nalazi se i veći broj kriminalaca te pripadnika haridžijske militantne frakcije IDIŠ.

Neslužbeni IDIŠ-ovi medijski servisi s oduševljenjem su prenijeli vijest o ruskom zračnom udaru na zatvor i bijegu ”braće muvehidda”.

Agenti sirijskog režima koji su također pobjegli imali su zadatak eliminirati prominentne vođe Tahriru-Šama i bliskih opozicijskih grupa te narušavanje sigurnosne situacije i sijanje nereda među stanovništvom.

”Agenti su priznali odgovornost za preko 30 napada širom slobodnih teritorija, uključujući i napad 2. februara ove godine koji se je dogodio u Idlibu, a u kojem je ubijeno preko 30 civila.

Detalji ostalih napada izvedenih od režimske ćelije će biti naknadno otkriveni”, rekao je Ubejd Salih, glasnogovornik sigurnosnog ureda Tahriru-Šama, nakon pronalaska ćelije u utorak.

Cijeli događaj ukazuje na to da je postojao razrađen plan za bijeg.Tahriru-Šam je zatvorio puteve i pokrenuo kampanju pronalaska svih odbjeglih zatvorenika.

Lokalni izvori navode da je situacija pod kontrolom, režimska ćelija je pronađena a većina zatvorenika je ponovo uhićena i premještena u drugi zatvor, ali je oko 17 pripadnika IDIŠ-a koji su pritvoreni zbog bombaških napada još uvijek u bijegu.

Izvor: Ummet Press