Tahriru-Šam objavio dokumentarni film “Željeznica” s prijevodom na bosanski jezik

1759

Emdžad – službena video-produkcija sirijskog džihadskog saveza Tahriru-Šam (HTŠ) po prvi put je objavila dokumentarni film s prijevodom na bosanski jezik.

40-minutni profesionalni dokumentarni film ”ŽELJEZNICA” je prvobitno izašao u četiri verzije – arapskoj, turskoj, engleskoj i francuskoj, no prije par dana Emdžad je neočekivano putem društvene mreže telegram objavio i bosansku verziju.

Činjenica da je film službeno izašao i u bosanskoj verziji ne treba da bude iznenađujuća, radi se o jako upečatljivom vojnom uratku koji je zadobio epitete jednog od najkvalitetnijih do sada. Tahriru-Šam pridaje veliku pažnju medijskom angažmanu na stranim jezicima a posebice u mjestima gdje ima uočljivu podršku.

Dokumentarni film ”Željeznica” je svojevrstan odgovor na lažne tvrdnje kako je Tahriru-Šam bez značajnijeg otpora izgubio veći broj sela i stratešku željeznicu koja prolazi kroz istok Idliba odnosno teritorij u oblasti Ebu Zuhur.

U ovom dugometražnom dokumentarnom filmu prikazani su nevjerovatni prizori intenzivnih borbi protiv snaga Assadovog režima i IDIŠ-a koji su istovremeno napadali sjeveroistok pokrajine Hama te se probijali prema strateškoj zračnoj bazi Ebu Zuhur koja je na kraju i pala.

Tokom bitke koja je trajala od oktobra 2017. do februara 2018. godine Tahriru-Šam je žrtvovao najmanje 700 boraca a 1200 je bilo isključeno iz stroja zbog teških povreda. Velika većina ostalih pobunjeničkih grupa se nije željela uključiti u odbranu zbog sporazuma iz Astane te je sa strane posmatrala kako se Tahriru-Šam iscrpljuje i sukobljava sa nekoliko puta snažnijim neprijateljem.

U filmu se u vojnoj uniformi pojavljuje generalni lider Tahriru-Šama Ebu Muhammed el-Džulani a o dešavanjima tokom kampanje odbrane istočne regije također govore zapovjednici Ebu Sulejman el-Hamevi i Ebu Hasan Šami, zatim zapovjednik Džejšul-Izze Pukovnik Mustafa Bakur te vojni komandant Turkistanske islamske Partije (TIP) Džundullah Turkistani.

(Vijesti iz Sirije)