U Gazi do sada ubijeno 30.000 Palestinaca, većinom žena i djece

33

Izraelska vojska nastavlja s bombardovanjem Pojasa Gaze, a od početka rata ubijeno je gotovo 30.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

“U posljednja 24 sata poginulo je 70 osoba, većionom žena i djece. Gađali su naseljena područja. U južnim dijelovima grada Gaze i ovdje, u Rafahu ili u centralnim područjima Pojasa Gaze, stotine su ranjene, veliki broj pretrpio je teške povrede i u kritičnom je stanju”, javlja Al Jazeerin Hani Mahmoud.

Neki od njih su uspjeli doći do bolnice gdje su dobili kakvu-takvu medicinsku pomoć. Ostali čekaju, ležeći na podu u bolnicama koje nisu u funkciji, nisu dobili nikakvu vrstu medicinske intervencije, izvještava Al Jazeerin reporter.

“Njihovi životi su ugroženi, što vodi ka tome da bi broj ubijenih mogao nastaviti rasti u narednim satima, s obzirom na to da je veći broj bolničkih ustanova u Rafahu, ali i u centralnom dijelu Gaze nefunkcionalan”.

Mahmoud javlj da su napadi su intenzivirani u centralnim dijelovima Pojasa, uključujući i Deir el Balah. Najmanje sedam osoba je ubijeno, od toga dva djeteta. Izraelske snage gađaju naseljena područja, a ljudi su izašli na glavnu cestu u Deir el Balahu, gdje čekaju bilo kakvu vrstu humanitarne pomoći kako bi preživjeli.

(AJB)