UN stavlja Izrael na ‘Listu srama’ zbog ubijanja djece u Gazi

60

Ujedinjeni narodi dodaju Izrael na svoju takozvanu “Lisu srama” zemalja koje su počinile zlostavljanje djece u oružanim sukobima, potvrdio je izraelski diplomata, dok su hiljade palestinske djece ubijene u nastavku napada izraelske vojske na Pojas Gaze.

U objavi na društvenim mrežama, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da je primio službenu obavijest o odluci generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa je rekao da bi “izvještaj trebao biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a 14. juna, a zatim i zvanično objavljen nekoliko dana kasnije”.

Palestinske vlasti pozdravljaju odluku

Godišnji izvještaj o djeci u oružanom sukobu sastavlja „spisak strana koje sudjeluju u kršenju prava djece“, uključujući ubijanje i sakaćenje, seksualno nasilje i napade na škole i bolnice.

Lista srama ili Crna lista ima za cilj prozvati strane koje zlostavljaju djecu. Druge zemlje to mogu iskoristiti da ograniče prodaju oružja prestupnicima.

“Lista srama” uključuje Rusiju, Demokratsku Republiku Kongo, Somaliju, Siriju i Haiti.

Visoki palestinski zvaničnik Riad Malki pozdravio je odluku UN-a, ali je rekao da je taj potez zakasnio.

“Sada, suočen s katastrofom u Gazi koju svijet vidi golim očima […] generalni sekretar UN-a više nema izgovora da Izrael ne stavi na crnu listu”, rekao je Malki u saopćenju.

Grupe za ljudska prava neprekidno osuđuju posljedice izraelskog bombardovanja i opsade Gaze, uzrokući smrt hiljada djece.

Više od 36.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka oktobra prošle godine, uključujući 15.571 dijete, navodi ured za medije vlade Gaze.

Eksperti UN-a su također rekli da su izraelska ograničenja u isporuci hrane, vode i lijekova uzrokovali ogromnu humanitarnu krizu, uključujući glad.

Ranije ove sedmice, UN-ova agencija za prava djeteta UNICEF saopćila je da devet od deset palestinske djece u Gazi živi u “ozbiljnom siromaštvu”.

Poređenja radi, 2020. godine samo je 13 posto djece u Pojasu Gaze živjelo u teškom siromaštvu, saopštio je UNICEF.