Video: Australski senator koji je opravdao masakr u Novom Zelandu dobio jaje u glavu

943

Konzervativni senator Queenslanda Fraser Anning je dva puta otvorenom šakom udario tinejdžera koji mu je razbio jaje od glavu tokom konferencije za novinare na skupu desničara u Melbourneu u subotu.

Anning je svjetskoj javnosti postao poznat kada je za masakr u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu okrivio program imigracije muslimana.

U trenutku kada su se pristalice okupile oko reportera da čuju intervju senatora tokom razgovora s novinarima i medijskim ekipama, mladić koji je stajao iza njega mu je razbio jaje od zadnji dio glave, prenosi portal The Age.

Senator Anning se okrenuo i udario 17-godišnjaka otvorenom lijevom rukom, a zatim ponovno zamahnuo ljevicom prema glavi tinejdžera.

Mnoštvo pristalica senatora Anninga je skočila na tinejdžera i prikovala ga za pod.

Tinejdžera su dugo držali priljubljenog za pod, dok su novinari pozivali Anningove pristalice da dozvole mladiću da stane na noge.

Aktivista krajnje desnice Neil Erikson, koji je učestvovao u grupnom obaranju tinejdžera, glasno je zatražio od organizatora da uklone novinare.

“Vodite novinare odavde… Ako vam se ne sviđa, izađite”, rekao je on.

‘Mlađa generacija preuzima borbu’

Policija istražuje incident i odmazdu senatora Anninga.

Tinejdžera su oslobodili bez optužbi dok se ne provede dodatna istraga.

Senator Anning je ranije održao improvizirani govor pred gotovo 100 pristalica u Moorabbinu. na jugoistoku Melbournea, u kojem je ponovio svoje izjave u kojim je okrivio imigraciju muslimana za pucnjavu u Christchurchu u petak.

Kada je Anning kazao da su mnogi od njegovih pristalica u državi Brisbane mlađi od 35 godina, osoba iz grupe okupljenih je kazala da osumnjičeni za napad u Christchurchu ima 28 godina.

“Mlađa generacija preuzima borbu”, rekao je pristalica.

Anning je odgovorio: “Pa, očito je da je on malo lud, ali da.”

Izvor: Agencije