Video: Dronovima napadnuta postrojenja saudijske naftne kompanije

Požari koji su izazvani stavljeni su pod kontrolu, a vlasti nisu identificirale čiji su dronovi kojima su počinjeni napadi na Aramco.

853

Jemenski pobunjenici Husi dronovima su napali dva postrojenja naftne kompanije Aramco, što je izazvalo velike eksplozije.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Saudijske Arabije rekli su da se jedan napad dogodio u pokrajini Abqaiq, u kojoj se nalazi najveća svjetska rafinerija nafte. Drugi napad se dogodio u pokrajini Khurais, 150 kilometara sjeveroistočno od Rijada, u kojoj je drugo po veličini naftno polje u zemlji.

Ovo je jedan u nizu napada jemenskih Husa na saudijska naftna postrojenja u posljednjih nekoliko mjeseci.

Točni ciljevi napada i opseg moguće štete još se ne znaju.

Krunski dragulj

“Zanimljiv je razvoj ove pobunjeničke skupine, za koju prije 2015. nitko nije ni čuo, a koja sada izvodi sofisticirane napade dronovima. Isto tako, možemo pratiti i evoluciju tih napada dronovima koje izvode Husi. Prvo su gađali pogranične gradove, potom naftovode, zatim naftna postrojenja, a sada su pogodili samo srce ARAMCO-ovog sistema za preradu sirove nafte. Riječ je o postrojenju od ključne važnosti za preradu sirove nafte kako bi se mogla izvoziti. Dakle, za Huse ovo nije bila stvar sreće, oni ove mete gađaju ciljano. Pitanje je kako im je to pošlo za rukom. Dronovi su prilično male letjelice, ne odaju toplinski signal, tako da je nemoguće koristiti proturaketnu zaštitu. Saudijci imaju veliki problem, jer su napadi sve češći i sve precizniji”, javlja Al Jazeerin reporter Osama bin Javad.

Iz onoga što smo dosad vidjeli, dodaje, čini se da je nanesena veća šteta postrojenju koje ima kapacitet prerade sedam milijuna barela nafte dnevno.

“ARAMCO nije obična kompanija. To je krunski dragulj Saudijske Arabije”, dodaje Bin Javad.

Aramco nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

U Abqaiqu, 60 kilometara jugozapadno od Dahrana u saudijskoj Istočnoj pokrajini, nalazi se najveća svjetska rafinerija nafte. U Khuraisu, 190 kilometara jugozapadno, nalazi se drugo po veličini naftno polje u zemlji.

Iran negira optužbe

Napetosti su porasle u regiji nakon napada u lipnju i srpnju na naftne tankere u zaljevskim vodama za koje su Rijad i Washington optužili Iran. Teheran je optužbe negirao.

Jemenski Husi, povezani s Iranom, također su napadali preko granice pogađajući iz drona jedno naftno polje prošli mjesec te dvije naftne crpne postaje u svibnju.

Oba napada izazvala su požar, no proizvodnja nije prekinuta.

Sigurnosne snage spriječile su napad Al-Kaide na Abqaiq 2006. godine, podsjeća Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije