Priznanje bivšeg pripadnika ruske plaćeničke vojne kompanije Wagner

Marat Gabidulin je govorio o svojom priključivanju u Wagnerovu organizaciju, svojim bitkama, sumnjama i ljutnji.

Popularno na sajtu

Ruski borac Marat Gabidulin samo se nakratko pojavio u javnosti, međutim, pronašao je vrijeme da odgovori na pitanja web stranice na ruskom jeziku Meduza u Litvaniji.

Prvi put u historiji, ruski plaćenik grupe Wagner dao je intervju pod svojim pravim imenom.

Marat je govorio o svojom priključivanju u Wagnerovu organizaciju, svojim bitkama, sumnjama i ljutnji.

Ovim je uvodom francuski magazin Le Point započeo priču o ruskom plaćeniku, koji je iznutra ispričao priču o jednoj od najskrivenijih milicija na svijetu, organizaciji Wagner, prije nego što je s razočarenjem primio vijest da je otkazano objavljivanje njegove knjige, jer je vjerovao da kroz nju može iznijeti svoje svjedočenje.

Marat Gabidulin (54) pokušao je objaviti knjigu pod naslovom Dva puta u istoj rijeci, ali je objavljivanje otkazano, vjerovatno odlukom Kremlja, prije nego što je i Gabidulin nestao iz javnosti, kako je napisao autor članka Marc Nexon.

Plaćenik je pokušao srušiti tabu kada je govorio o ulozi Evgenija Prigožina (59 godina), vlasnika Wagnera, koji nosi nadimak “kuhar Vladimira Putina”, jer je u prošlosti bio zadužen za službene obroke ruskog predsjednika. Sada je on poslovni čovjek i suočen je s američkim sankcijama zbog uplitanja u američku predsjedničku kampanju 2016. godine.

Gabidulin je potvrdio utjecaj Prigožina na čelu milicije, dok ruske vlasti i dalje negiraju takve informacije, uprkos sve većem prisustvu Wagnera izvan granica zemlje: u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku i Madagaskaru.

Odrubljivanje glave za primjer ostalima

Prema magazinu, vlasnik Wagnera nije očekivao da će neki zaposlenik razotkrivati detalje o ovoj tajnoj formaciji, jer plaćenik pita: “Je li normalno da svi znaju za naše postojanje, a mi skrivamo istinu od našeg javnog mnijenja?”.

Karijera bivšeg vojnika Marata Gabidulina u Wagneru započela je 2015. godine. Magazin navodi da je poslan u Siriju kako bi sudjelovao u ponovnom osvajanju naftnih bušotina koje su kontrolirale snage Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Pridošlice se odmah infromiraju o opasnostima njihove misije koja “za vas može završiti vrlo loše”.

Prema Gabidulinu, niko nije skrivao moguće posljedice, jer su bili predodređeni da ratuju tamo gdje se nalaze budući izvori prihoda. Plaćenik je sudjelovao u bitci kod Palmire, a ubrzo je postao komandant izvidničke jedinice. U martu 2016. godine teško je ozlijeđen te se zahvalio Prigožinu na brizi koju je od njega dobio.

Prema francuskom magazinu Le Point, Gabidulin je i pored toga osjećao stvarnu ogorčenost. Posebno je ljut na Dimitrija Utkina, bivšeg vojnog obavještajca i de facto šefa plaćeničke kompanije koju je nazvao “Wagner”.

Optužuje ga da je okaljao imidž grupe, prikrivajući četiri plaćenika grupe koji su snimljeni 2017. godine kako muče sirijskog dezertera do smrti, a zatim su mu odrubili glavu i zapalili ga.

“Dmitri Utkin je taj koji je tražio od njih da to učine kako bi zastrašili ostale sirijske vojnike”, rekao je Gabidulin.

“Također je naredio da se napravi video snimak, a sada svi misle da su Wagnerovi ljudi krvoločne ubice.”

Nestašica oružja

Još jedno razočaranje za plaćenike, kako piše magazin, bila je niska razina Wagnerove profesionalnosti. Polovina regruta nikada nije pucala, a njihova obuka bila je nedovoljna.

Što se tiče iskusnih boraca, njihov jedini cilj je bio preživjeti.

“Oni više ne razmišljaju o pobjedi. Utkin je imao grupu gladijatora, a sada vodi vojsku robova. Posljedica toga će biti povećanja broja žrtava. Također, nema dovoljno ni oružja zbog nemara rukovodstva, koje nerado traži novac”, rekao je Gabidulin.

U tom kontekstu, Gabidulin podsjeća da je 2019. godine zatraženo od njega da pošalje sirijske borce u Libiju i on je poslušao naredbu. Međutim, ubrzo nakon toga je primio poziv jednog kolege iz te zemlje koji ga je pitao: “Možemo li ih koristiti (sirijske borce) kao bombaše samoubice?” Gabidulin je bio zaprepašten time, rekavši: “Kako normalan čovjek može tražiti takvo nešto?”.

Plaćenik se prisjetio i ofanzive na Palmiru, čije osvajanje više pripisuje Wagnerovim ljudima nego regularnoj ruskoj vojsci. Vojsci koja ih je 2016. greškom bombardirala iz zraka. “Mnogi od nas su poginuli tog dana”, rekao je.

Skrenuo je pažnju i na to da su ruski generali iznervirani njihovim podvizima, što smatra jednim od razloga zbog kojeg ne dobivaju kvalitetno oružje.

Osim svoje knjige, Marat Gabidulin je razmišljao i o objavljivanju filma zasnovanog na njegovoj priči, rekavši da se ne boji posljedica zbog otkrivanja informacija koje ima.

“Bilo bi glupo vršiti fizički pritisak na mene”, dodao je.

Pored službene odluke koja je izdata, Gabidulin je i lično pozvao svog izdavača da ga obavijesti da odustaje od objavljivanja knjige.

Izvor: Mediji

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz