Šokantno priznanje američkih i britanskih medija: Hiljade američkih i britanskih vojnika koji su se borili u Afganistanu izvršilo samoubistvo

Popularno na sajtu

Britanski list The Times piše da je 14 britanskih ratnih veterana, od kojih je većina učestvovala u ratu u Afganistanu, počinila samoubistvo u posljednja dva mjeseca.

List navodi da je porasla stopa samoubistava među britanskim veteranima koji su učestvovali u najkrvavijim borbama u Afganistanu.

Veliki broj vojnika koji su izvršili samoubistvo bio je uključen u operaciju “Herrick” (kodno ime britanske vojne operacije u Afganistanu) između 2002. i 2014.

Johnny Mercer, britanski ministar za pitanja veterana, izrazio je zabrinutost u intervjuu za časopis zbog visoke stope samoubistava među vojnicima koji su učestvovali u bitkama u Afganistanu.

Mercer je dodao da će nedavni talas samoubistava ubrzati realizaciju programa liječenja i podrške veteranima, koji bi trebao početi u aprilu.

Spomenuo je i samoubistva više od 120 vojnika tokom 2018. i 2019, bez iznošenja više detalja.

Pojava zabilježena i u američkoj vojsci

Samoubistvo je pojava i u redovima američke vojske, pa je tako The New York Times u jednom od svojih uvodnika prošle godine otkrio da je broj samoubistava u američkoj vojsci premašio broj vojnika poginulih u ratovima.

Carol Giacomo, članica uredničkog kolegija tog lista, kaže da je više od 45.000 veterana ili na službi u američkoj vojsci počinilo samoubistvo u proteklih šest godina, što je približno 20 samoubistava dnevno, odnosno više od ukupnog broja poginulih američkih vojnika u borbama u Afganistanu i Iraku.

Američki i britanski službenici i mediji ne navode razloge zbog kojih desetine njihovih vojnika svakodnevno sebi oduzima život, dok aktivisti navode da su za njihovo stanje ključna dva razloga:

  • učešće ovih vojnika u ubijanju i zlostavljanju civila, zbog čega se nakon određenog vremena, kada se “krv ohladi”, u njihovoj svijesti pojavi “grižnja savjesti” koja ih dovodi do toga da sebi oduzmu život;
  • posljedica straha zbog sukoba sa talibanima; ovaj strah prouzrokuje psihosomatske poremećaje koji u velikom procentu rezultiraju samoubistvom.

Izvor: Agencije / PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz