Da li će Sjedinjene Države bankrotirati zbog ratova protiv islama u Iraku i Afganistanu?

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Američki ratovi u Afganistanu i Iraku koštat će Amerikance od 4 do 6 triliona¹ dolara, računajući u to liječenje ranjenih veterana i skupe popravke koje su američke snage potrošile u desetlječu-dugom ratu, prema navodima nove studije istraživača sa Harwarda, prenosi Newsforage.

“Kao poslijedica ovih troškova rata, Sjedinjene Države će se suočiti sa ograničenjima u financiranju investicija za osoblje i diplomaciju, istraživanje i razvoj i nove vojne inicijative,” navodi se uz izvještaju. “Nasljedstvo odluka donesenih tokom ratova u Iraku i Afganistanu će dominirati budućim federalnim budžetima u desetlječima koja dolaze.”

Linda J. Bilmes, profesor javne politike, rekla je da su Sjedinjene Države već potrošile gotovo dva triliona dolara za vojne kampanje u Afganistanu i Iraku. Ovi troškovi su samo dio konačnog računa. Najveći tekući rashodi će biti za pružanje medicinske pomoći i invalidske naknade veteranima oba rata.

Trošenje posuđenog novca za plaćanje ratova također ih je učinilo još skupljim, ističe se u studiji. Sukobi su dodali dodatnih dva triliona na američki dug, koji ugrubo predstavlja 20 procenata duga nastalog između 2001. i 2012.

Procjena Bilmes pruža veći broj nego druga mjerodavna studija na istu temu istraživačkog projekta na Brown univerzitetu u Eisnhoweru. U tom istraživanju procjenjeni trošak iznosi ugrubo 4 triliona.

Obe cifre su dramatično veće nego što su američki dužnosnici projektovali da će potrošiti kada su planirali rat u Iraku. Stefan Fridmen, viši dužnosnik Bijele kuće, napustio je vladu u 2002. nakon što je zabrinuo svoje kolege javno procjenjujući da bi rat u Iraku mogao koštati do 200 milijardi američkih dolara.

Allah subhanehu ve te'ala je rekao u Svojoj plemenitoj knjizi: “Oni koji ne vjeruju troše imanja svoja da bi od Allahova puta odvraćali. Oni će ih, sigurno, utrošiti, zatim će, zbog toga, žaliti i na kraju će pobijeđeni biti. A oni koji ne budu vjerovali – u Džehennem će biti potjerani.”  (8:36)

Priprema: Put vjernika

Fusnota:

1. Jedan trilion je hiljadu milijardi (1 000 000 000 000 ili 10004)

NOVO NA SAJTU

Grijesi

Grijesi koji izazivaju kletvu Allahovog Poslanika

21Allahov Poslanik, sallAllahu alehi ve selem, prokleo je ljude koji čine određene harame. Od grijeha koji su spomenuti u njegovim kletvama postoje i veći...

PREPORUČUJEMO