Glasnogovornik Islamske države u Iraku i Šamu se oglasio povodom aktuelnih događaja u Siriji i Iraku (Ažurirana verzija)

Popularno na sajtu

Jučer je na internetu objavljena audio poruka šejha Ebu Muhammeda el-Adnanija eš-Šamija glasnogovornika Islamske države u Iraku Šamu (IDIŠ) u kojoj je govorio u trenutnim dešavanjima u Iraku i Siriji, uključujući trenutne međuopozicijske sukobe koji se vode na teritoriji sjeverne i Zapadne Sirije.

Poruku od 36 minuta Adnani je započeo sa govorom o stanju u Iraku obraćajući se sunitskim plemenima u pogledu napada iračkog režima na protestne kampove. “Miroljubivi protesti su propali, maske su pale, i redovi su se razdvojili.” rekao je on, dodavajući: “Miroljubivo ste protestovali više od godinu dana. Rekli smo vam da će vas prisiliti da dignete oružanu bunu i to ste uradili.”

“Šta su Iračani dobili ulaskom u političke procese? Ništa osim što je izgrađena šiitska vojska  i vlada i što su se zatvori napunili sunijama,” naglasio je glasnogovornik IDIŠ-a.

On je zatim rekao da Amerikanci, krstaši i Jevreji nikada neće dozvoliti islamsku državu koja će izrasti u  pretvoriti u hilafet, i da oni izmišljaju načine za ubijanje muslimana, izazivajući proteste, uspostavljanjem demokratije i navodne slobode.

Također, on navodi da spomenute sile koriste marionetske režime u borbi protiv mudžahida i muslimana općenito, i da je glavna borba protiv njih, krstaša i židova, i da zbog toga, kako kaže, mudžahidi ih moraju “dovesti nazad u otvorenu konfrontaciju,” bez marioneta.

“Oni koriste dvije karte i ako budu spaljene, naći ćete se u direktnoj konfrontaciji sa Amerikancima i židovima,” rekao je šejh Adanani, pojašnjavajući: “Prva je karta civilne vlade sa demokratijom i druga je država koja tvrdi da je islamska kao Saudijska Arabija.”

Zatim, on kaže da faza koja je dostignuta sa šijjama, jeste ona na koju su oni još upozoravali još prije 10 godina i da je pravi stav šijja prema sunijama sada postao jasan čak i starijim osobama.

“Vidjeli ste njihovo pravo lice u Siriji, a uskoro ćete vidjeti šiitske milicije kako ubijaju vaše sinove, siluju vaše kćeri u Libanonu i Dijali (Irak),” naglasio je Šami implicirajući na buduće sukobe u Anabru. “Ovo se ne bi desilo da nije bilo učenjaka koji su govorili da su oni (šijje) naša braća.”

U nastavku kaže šejh da se demokratija približila svom kraju u Iraku, i da je je jedna karta spaljena i da je samo još jedna ostavljena a to je karta nacionalne “islamske” države kao što je tkz. Saudijska Arabija.

“Deset godina borbe protiv Amerikanaca, šijja, i njihovih sluga nas je učvrstilo i mi smo željni i sposobni da se borimo idućih 10 godina.”

Drugi dio svog govora Adnani je posvetio stanju u Siriji obraćajući se sirijskom narodu, pozivajući ga da pogleda šta se dešava u Iraku, gdje se historija još jedanput ponavlja. “Allah nam je (ponovo) pokazao pravo lice krstaša i šijja,” poručio je Šami.

On je rekao da se u Siriji dešava ista zavjera kao u Iraku, formiranjem sirijske “Sahve” u pokušaju da se uspostavi nacionalni projekt – civilna država, referirajući se na poslijednju ofanzivu brigada Nacionalne koalicije na položaje IDIŠ-a u kojima je brutalno ubijeno nekoliko stotina muslimana.

Sahva ili Nacionalno vijeće za buđenje Iraka je vojno-politička organizacija koja je formirana 2005. od strane Sjedinjenih Država u jeku borbe protiv američkih okupatora i njihovih saveznika šijja, od članova sunijskih plemena da bi se borili protiv mudžahida tadašnje Al-Kaide u Iraku koja je prethodnica današnjeg IDIŠ-a.

“Tako mi Allaha, to je ista zavjera kao u Iraku, sa civilnom državom i Sahvom koju dobro poznanjemo i nju i njene karakteristike,” ustvrdio je Šami i dodao: “Jučer (u Iraku) smo imali nacionalna vijeća, političke grupe kao što su ‘Islamska’ vojska Vojska ‘mudžahida’ i pobunjenike, i evo ih sada ponovo u Siriji.”

Ono što je manje poznato jeste da je u Iraku u borbi protiv mudžahida Al-Kaide Amerika oformirala tzv. Vojsku mudžahida (Džejšu mudžahidin), ime koje danas koristi sekularna koalicija brigada u Siriji koja je prije nekoliko dana koordinirano napala položaje mudžahida. “Oni imaju iste pomagače, financijere pa čak i ista imena,” istakao je Šami referirajući se na grupu Džejšu mudžahidin.

Razočaran njihovom iznenadnom ofanzivom na IDIŠ, glasnogovornik jedne od najsnažnijih džihadskih organizacija se obratio takozvanom Džejšu mudžahidin i svim ostalim koji su ih pomogli, pa čak i tajno i onima koji su šutili:

“Ko vas je obmanuo i prevario da izdate vjernike? Šta je sa vama?! Nazivate neprijateljima ensarije i muhadžire,” tj. domaće i strane borce. “One koji su  napustili svoje domove, porodice da vas brane i umiru da bi spasili vaše živote. Je li ovo nagrada za njih?”

“Ko vas je prevario da se suprostavite Allahovim vojnicma? Na taj način učinili ste sebe pomagačima krstaša , Jevreja i nusajrija (alevija)?”

“Kako mislite stati pred Allaha ubijajući muslimane da bi uspostavili civilnu državu? Hoćete li reći i Allahu da smo nevjernici i havaridži? Mi to nismo. Naučite razliku između islamske i civilne države. Naučite ko su havaridži!”

“Ako se ne držite Kur'ana, upitajte o svojim prethodnicima u Iraku, upitajte ih šta se desilo onima koji su se suprostavili mudžahidima.”

“Naći ćete ih u tri kategorije. Prvi su pod zemljom. Drugi su porobljeni od šijja  i izgnani su od svog naroda. A treći su u bijegu, bez svog doma, bojeći se za svoje živote svaki dan,” referirajući na članove skupina koje su se borile protiv mudžahida u Iraku i od kojih većina više i ne postoji.

“Oni koji žele da se bore protiv nas, neka ne misle da su nam zadali težak udarac. Zabili ste nam nož u leđa, i napali naša sjedišta kada su bila uglavnom prazna. Da ste bili hrabri, upozorili bi ste nas na napade, ali niste, što je karakteristika Sahvi,” naziv koji je postao sinonim za izdajničke borbene formacije koje se bore protiv mudžahida.

“Oni koji su se borili protiv nas, neka se pokaju Allahu i od nas će biti mirni i sigurni. A oni koji to ne urade, neka znaju, mi imamo vojske u Iraku, vojske u Siriji pune gladnih lavova koji piju krv i jedu kosti, kojima ništa nije slađe od krvi Sahvi (izdajničkih grupa).”

“Mi kažemo našoj braći u islamskim brigadana da je ovo bitka ummeta, i vi ćete naći istinu o (ovoj) zavjeri. Pa zauzmite jasan stav, da bi zadovoljili Allaha. Ili ćemo vas smatrati odgovornim pred Allahom. Nemojte potapati brod i sve one koji su na njemu.”

“Neka su proklete grupe, organizacije, pozicije i vodeći položaji ako nas učine da zaboravimo na bratstvo po vjeri između nas. I neka mi budemo prokleti ako iznevjerimo naš narod u ovoj bitki i ako mi izgubimo njihovo povjerenje.”

Zatim se šejh Adnani obratio učenjacima sa savjetom da ne izdaju fetve koje mogu dovesti do krvoprolića.

“Naš savjet učenjacima – oni koji su vidjeli nisu isti kao oni koji su čuli. I neki su izdali fetve na osnovu laži. Stoga, nemojte izgovoriti riječ koja može dovesti do krvoprolića (među muslimanima), ili nemojte prešutiti riječ koja može sačuvati krv (živote). Ili širiti loše stvari i sakrivate dobre.”

“IDIŠ-u u Iraku poručujemo: Dugo ste bili strpljivi i sada je vrijeme da poberete plodove. Napadnite zatvor i oslobodite zatvorenike. A ako uđete na naseljena područja, postupajte miroljubivo sa njima i opraštajte im.”

“A što se tiče IDIŠ-a u Siriji, budite čvrsti, jer se nismo suočili sa problemom ili poteškoćom a da nismo izašli snažniji.”

“Oni (grupe koje napadaju IDIŠ) su “Sahva”, tako mi Gospodara našeg Poslanika,  mi nemamo sumnje u to – očekivali smo ih da se pojave ali ne prije (očekivanog) vremena. Iznenadili su nas je su došli (napali) ranije. Možda će se zbog blagoslovljenosti zemlje Sirije (Šama) svaki licemjer (sam) razotkriti pred vjernicima.”

Na kraju Ebu Muhammed el-Adnani eš-Šami urgira mudžahidima da pokrenu vojnu kampanju protiv njih kao što je Ebu Bekr (vodio bitku protiv otpadnika), i da unište zavjeru u samom početku.

“I budite sigurni u pobjedu od Allaha i da će Islamska država izaći snažnija, čvršća i čišća. Islamska država proglašava otpadnicima pripadnike Sirijskog nacionalnog vijeća i Nacionalne koalicije,” rekao je Šami ne spominjujući brigade Islamskog fronta koji su uz koordinaciju sa njima napali mudžahide IDIŠ-a ali sa kojima je jučer postignut sporazum o prekidu vatre.

“Oni su proglasili rat IDIŠ-u i započeli ga, i svi koji pripadaju ovoj grupi su legitimna meta sve dok se ne pokaju i dok se ne ostave borbe. Mi smo postavili cijenu za glavu svakog od njihovih vođa, stoga ubijajte ih gdje god ih nađete a oprostite svakom ko traži oprost i neka prošlost bude prošlost,” rekao je šejh i mudžahid Ebu Muhamed el Adnani na kraju svoje poruke.

Jučer ujutro, posredstvom šejha Muhejsinija, jednog od šejhova Džebhatun nusre je postignut sporazum sa islamističkim brigadama Islamskog fronta o prekidu vatre, obostranim puštanjem zatvorenika.

Međutim, borbe sa nacionalističkim brigadama Sirijske nacionalne koalicije su se nastavile i prema poslijednjem izvještaju Sirijskog obsevatorija za ljudska prava, sekularisti su napali i osvojili sjedište IDIŠ-a u Halepu.

Također pojavile su se slike američkih i “izraelskih” oficira na kojima poziraju sa komandantima sekularnih brigada u Siriji, uključujući jednog koji je učestvovao u Sabra Šatili masakru u Palestini o čemu ćemo više u narednim tekstovima.

Odjel za monitoring – Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz