Izgubljeni rat protiv islama u Iraku je oživio džihad i koštao Ameriku više od dva biliona dolara

Popularno na sajtu

Američki rat protiv islama koštao je američke porezne obaveznike 1.7 biliona dolara (jedan bilion je hiljadu milijardi) sa dodatnih 490 milijardi dolara namjenjenih ratnim zločincima, tzv. veteranima, i troškovi bi mogli narasti na više od 6 biliona u sljedećih 40 godina računajući kamatu, pokazuje studija objavljena u prošli četvrtak.

Rat je odnio najmanje 134.000 (prema nezavisnim izvori više od 1 milion op.KC) iračkih civila i doprinijeo smrti još možda 4 puta većem broju od pomenutog, sudeći prema “Costs of War Project-u” Instituta za međunarodne studije na Braun univerzitetu.

Kada se na taj broj doda broj poginulih CIA-e, mudžahida, novinara i humanitarnih radnika, broj poginulih u iračko-američkom ratu procjenjuje se na brojku od 176 000 do 189 000, navodi se u studiji.

Izvještaj, koji je rad oko 30 akademika i eksperata, objavljen je unaprijed povodom 10 godišnjice američke invazije na Irak 19. marta 2003. godine.

Ovaj izvještaj je bio dopuna izvještaja iz 2011. godine Watson instituta u kojem je procjenjeno koliko su dolara i života koštali američki ratovi protiv islama u IEA-u (Islamski Emirat Afganistan), Pakistanu i Iraku.

Studija iz 2011. pokazala je da su kombinirani troškovi rata protiv islama iznosili najmanje 3.7 biliona dolara, tj. na osnovu stvarnih izdataka iz američkog trezora i budućih troškova na zdravstveno osiguranje i invalidnine ratnih zločinaca tzv. veterana.

Ta procjena, u dopuni, narasla je na gotovo 4 biliona dolara.

Procjenjeni broj poginulih u tri godine rata protiv islama, sa prijašnjih 224 000 do 258 000, narastao je u rasponu od 272 000 do 329 000 dvije godine kasnije.

Iz izvještaja su isključene indirektne smrti koje su prouzrokovane masovnim protjerivanjem doktora i razorenom infrastrukturom, na primjer, dok su u izvještaju o troškovima izostavljeni bilioni dolara kamate, koju bi Amerika mogla plaćati narednih 40 godina.

Kamata na troškove iračkog rata mogli bi iznositi oko 4 biliona u toku tog perioda, navodi se u izvješću.

Izvještaj je također ispitao teret veterana zločinaca i njihovih porodica, pokazujući veliki socijalni trošak kao i povećanje izdataka na veterane. Studija iz 2011. istražila je američke troškove na zdrastveno i invalidninu za “veterene” nakon desetljeća rata, koji su iznosili 33 biliona dolara. Dvije godine kasnije, taj broj je narastao na 134 biliona dolara.

U izvješću se zaključuje da su Sjedinjene Države dobile malo od rata dok je Irak izranjavan ratom. Rat je također oživio džihad u regiji, navodi se u izvješću. U međuvremenu, 212 milijardi dolara uloženih u obnovu (Iraka) je uglavnom propalo jer je taj novac potrošen na osiguranje ili protraćen i pronevjeren, navedeno je u izvješću.

Izvor: KavkazCenter

Prevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4301,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz