Najskuplji neprijatelj svih vremena: Usama bin Laden koštao Amerikance nevjerovatnih 3.000 milijardi dolara

Popularno na sajtu

Prošle sedmice, u američkoj akciji ubijeni prvi čovjek Al-Kaide Osama bin Laden najskuplji je neprijatelj kojeg su do sada imale SAD.

Kako prenosi bečki dnevnik “Kronen Zeitung”, SAD su samo za “lov” na ovog pojedinca potrošile 3.000 milijardi dolara.
 

“Bin Laden je najskuplji državni neprijatelj svih vremena”, navodi se u analizi magazina “National Journal” na osnovu procjene analitičara ovog lista.  

Stručnjaci Tim Fernholz i Jim Tankersley, u svom dokumentu, procjenjuju da je “lov” na Bin Ladena koštao SAD 3.000 milijardi dolara, što je oko jedna petina godišnjeg bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Skuplje od “lova” na bin Ladena po SAD bilo je jedino američko učešće u Drugom svjetskom ratu, za šta su troškove istoričari i Kongres procijenili na 4.400 milijardi dolara.

Veliki trošak za SAD bio je i rat u Vijetnamu koji je koštao američku vladu 738 milijardi dolara, i nije imao nikakve pozitivne ekonomske posljedice.

U analizi “lova” na Bin Ladena dva ekonomska novinara uzeli su u obzir sve podatke od kada su SAD 1998. istog stavile na svoju listu “najtraženijih lica”.

Na listi se nalaze “dva rata koja su trajno vezala po 150.000 vojnika i koštala jednu četvrtinu odbrambenog budžeta, povećani bezbjednosni aparat u SAD, koji je ograničio civilne slobode i aktivnosti, najskuplji napad u historiji SAD, a to je napad na Svjetski trgovinski centar 11. septembra, sa štetom od 25 milijardi dolara, u privrednim gubicima u visini od 150 milijardi dolara.

Pored toga uzeti su u obzir za 50 posto povećani budžet za odbranu zemlje od 2001, povećanje troškova za bezbjednost diplomatskih predstavništava i osoblja sa 172 miliona na 2,2 milijarde dolara u posljednjih 10 godina, rastuća cijena nafte zbog „terorističke prijetnje“.

Oni dalje navode da, za razliku od ranijih ratova, konflikti u Afganistanu i Iraku nisu donijeli nikakve pozitivne efekte po privredu SAD, a ni po ostatak svijeta.

Od ratnog pohoda profitirala je samo nekolicina partnera Pentagona i globalna naftna industrija.

Ekonomski podsticaj, prema Fernholzu i Tankersleyu, je izostao zato što “rat protiv terorizma” nije doveo do više već do manje stabilnosti u svijetu, a sa stabilnim zemljama, sa funkcionišućim vladama lakše je trgovati.

Zaključak analize je da sa 3.000 milijardi dolara SAD nisu “kupile” niti bezbjednost niti stabilnost, već samo osjećaj da je nešto učinjeno protiv nekoga koji je okarakterisan kao “egzistencijelna opasnost”.

“Pravi državni neprijatelj je tom prilikom ispušten iz vida”, konstatuju Fernholz i Tankersley, citirajući načelnika Generalštaba američke vojske Mikea Mullena da je najveća opasnost po nacionalnu bezbjednost “zaduženost zemlje”.

Na kraju analize autori ukazuju da će se, ako vlada ne bude restriktivnija u budžetu, narednih 10 godina dug SAD povećati na 9.000 milijardi dolara, čime bi Bin Laden posthumno ipak bio pobjednik.

“Time bi se dogodilo ono što je želio, a to je bankrotstvo SAD”, zaključuju autori.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz