Trećina svjetske proizvodnje hrane propadne ili se baci

Popularno na sajtu

Oko trećina hrane koja se godišnje proizvede u svijetu – približno u količini od 1,3 milijarde tona – propadne ili se baci, upozorila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

“S obzirom na ograničenost prirodnih resursa, za prehranjivanje rastuće svjetske populacije bi bilo djelotvornije da se smanje gubici, nego da se poveća proizvodnja hrane”, navedeno je u najnovijem izvještaju FAO, prenosi AFP.

Dok 925 miliona ljudi širom svijeta pati od gladi, istovremeno propada ili se baca količina hrane koja odgovara polovini globalne godišnje žetve žitarica, upozorili su stručnjaci FAO.

U zemljama u razvoju problem su prije svega gubici hrane, bilo zbog podbačaja roda ili loše infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama problem to što i trgovci i potrošači bacaju savršeno jestivu hranu. Građanin Evrope ili Sjeverne Amerike prosječno godišnje baci između 95 i 115 kg hrane.

FAO ističe da trgovci stavljaju pretjeran akcent na izgled hrane, a istraživanja pokazuju da bi potrošači bez problema kupili i proizvod koji ne zadovoljava standarde izgleda, pod uvjetom da ima dobar ukus i da je neškodljiv.

Problem je i u tome što su potrošači u bogatim zemljama naučeni da kupuju više hrane nego što im treba. Tome doprinose, naprimjer, i suviše velika pakovanja gotovih jela u radnjama ili švedski stolovi po fiksnoj cijeni u restoranima.

Kasnije ovog mjeseca u Njemačkoj bi trebalo da bude održana konferencija pod nazivom “Čuvajte hranu!”, pa je FAO za tu priliku izdao ovaj izvještaj, na bazi podataka naručenih od Švedskog instituta za hranu i biotehnologiju.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz