Energetska efikasnost: Kako uštedjeti više od 100 KM mjesečno

Popularno na sajtu

Prosječna četveročlana porodica godišnje bi mogla uštedjeti i do hiljadu maraka pravilnom upotrebom i odabirom izolacijskih materijala, načina grijanja i kućanskih aparata, ali i malim mjerama štednje koje ništa ne koštaju, ali su efikasne ako se redovno provode.

Prema podacima Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti “Energis”, svi energenti su ove godine značajno poskupjeli u odnosu na prethodnu, i to za iznose koji značajno premašuju prošlogodišnje prognoze.  

Tako je plin poskupio za 22 posto, lož-ulje za 19 posto, benzin za 20 posto, dok je cijena drva za grijanje probila granicu od 70 KM po kubnom metru, a već polovinom godine struja će poskupjeti za najmanje 20 posto.

– Ako tome dodamo rastuće cijene osnovnih životnih namirnica, jasno je da ovi troškovi  sve više utječu na kupovnu moć stanovništva u BiH. Logičan zaključak je da moramo štedjeti, a dobra vijest je da energiju možemo štedjeti bez značajnijeg narušavanja komfora na koji smo navikli. Uz male promjene navika potrošača i mjere energetske efikasnosti moguće je prepoloviti troškove energije, pa čak i više od toga – navode u “Energisu”.

Najveće uštede se, naravno, postižu velikim investicijama, no čak i bez bilo kakvog ulaganja moguće je znatno uštedjeti. Pogledajte nekoliko savjeta.

Velike investicije

• Izolacija

Preko zidova se gubi 22 posto toplote. Izolacijom vanjskih zidova kuće površine 143 kvadratna metra izolacionim materijalom debljine 10 centimetara, što predstavlja investiciju od 7.000 KM, moguće je uštedjeti godišnje 34 posto energije za grijanje.

To znači da navedeno domaćinstvo može godišnje uštedjeti i do 450 KM ukoliko koristi lož-ulje ili 280 KM ako koristi plin.

• Nova stolarija

Preko prozora se gubi najviše toplote, čak 40 posto. Energetski efikasni prozori s dvostrukim ili trostrukim staklom, specijalnim premazom i okvirima omogućavaju 2-3 puta manje gubitke toplote nego kod običnih prozora. Ova investicija će vas koštati između 5.000 i 10.000 KM.

• Solarni sistem

Za porodičnu kuću s četiri člana domaćinstva koja vodu zagrijava starim električnim bojlerom preporučuje se ugradnja solarnog sistema s dva kolektora i rezervoarom od oko 8.000 KM. Ovo ulaganje isplatit će vam se za oko devet godina.

Sitne mjere, velika ušteda

• Bojler

– Za optimalno korištenje bojlera neka temperatura vode bude između 50 i 55 stepeni.

– Isključite bojler kada napuštate stan na vremenski period duži od jednog dana.

– Bojler u kupatilu potroši oko 15 posto električne energije u jednom domaćinstvu.

– Protočni, kuhinjski bojler, zajedno s mašinom za pranje posuđa, potroši godišnje 6 posto električne energije jednog domaćinstva.

• Šporet

– Za racionalno korištenje šporeta neka posude u kojima kuhate budu poklopljene, jer se tako toplota zadržava u posudi, što skraćuje dužinu kuvanja.

–  Voda i tečni obroci ne mogu da budu topliji od 100 stepeni! Kada voda, supa ili tečno jelo proključa, odmah smanjite temperaturu.

–  Mnogi obroci mogu da budu istovremeno spremani u rerni.

– Svaki put kada otvorite vrata rerne, snižavate temperaturu u rerni za oko 15 stepeni.

– Kada koristite posude čije je dno uže od ringle, rasipate toplotu.

• Frižider

– Provjerite termostat: frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena između 3 i 5 stepeni, a zamrzivač na 0 stepeni.

–  Vrata frižidera ne otvarajte svaki čas i držite ih otvorenim što je kraće moguće.

– Pokrivanje posuda s hranom smanjuje količinu vlage koja se stvara na unutrašnjim

zidovima frižidera i smanjuje njegovu efikasnost. Obrišite vodene kapi s flaša i posuda prije nego što ih stavite u frižider.

– Ne postavljajte frižider pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote – frižideru će trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu.

• Osvjetljenje:

–  Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali se ipak i tu može postići ušteda tako što ćemo gasiti svjetlo u prostorijama u kojima ne boravimo.

– Koristite fluorescentne sijalice umjesto klasičnih, s ugljenikovim vlaknom.

– Zamijenite sijalice koje su počele da “titraju”, one koje ne rade i lampe koje više nisu u funkciji.

– Na osvjetljenje godišnje trošimo oko tri posto ukupne količine električne energije potrošene u domaćinstvu, isto koliko i frižider.

• Klima-uređaji

– Instalirajte klima-uređaj van direktnog dometa sunčeve svjetlosti.

– Klima-uređaji su veliki potrošači električne energije.

– Centralizirani sistemi za klimatizaciju troše oko 10 kilovat-sati, a kod nas najrasprostranjeniji, tzv. split-sistemi, za jedan sat potroše 1-3 kilovat-sata.

(Avaz)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz