Ubrzano topljenje leda na Antarktiku i Grenlandu

Objavljeno / ažurirano:

Posljednja istraživanja pokazuju da je u proteklih 20 godina ubrzano topljenje leda sa Antarktika i Grenlanda i da će to uskoro postati najveći uzrok podizanja nivoa mora. Na osnovu satelitskih podataka i klimatskih modela, naučnici su izračunali da led u ova dva područja nestaje u dovoljnoj količini da godišnje podigne nivo mora za 1,3 metra.


U uobičajenim situacijama, nivo mora raste oko tri milimetra godišnje.

Istraživački tim u svom radu objavljenom u žurnaliu “Pisma o geofizičkim istraživanja”, navode da je nestanak leda brži nego što modeli predviđaju.

Rezultati istraživanja slični su kao kod ostalih sličnih studijama u kojima je zaključeno da nivo mora raste mnogo brže nego što je to projektovao u Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) u procjeni objavljenoj 2007. godini.

(Vijesti.ba)

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme