Ubrzano topljenje leda na Antarktiku i Grenlandu

Objavljeno / ažurirano:

Posljednja istraživanja pokazuju da je u proteklih 20 godina ubrzano topljenje leda sa Antarktika i Grenlanda i da će to uskoro postati najveći uzrok podizanja nivoa mora. Na osnovu satelitskih podataka i klimatskih modela, naučnici su izračunali da led u ova dva područja nestaje u dovoljnoj količini da godišnje podigne nivo mora za 1,3 metra.


U uobičajenim situacijama, nivo mora raste oko tri milimetra godišnje.

Istraživački tim u svom radu objavljenom u žurnaliu “Pisma o geofizičkim istraživanja”, navode da je nestanak leda brži nego što modeli predviđaju.

Rezultati istraživanja slični su kao kod ostalih sličnih studijama u kojima je zaključeno da nivo mora raste mnogo brže nego što je to projektovao u Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) u procjeni objavljenoj 2007. godini.

(Vijesti.ba)

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Aktivisiti: U ruskom napadu u Idlibu ubijeno 29 turskih vojnika

0
Lokalni mediji u Idlibu objavili su kako je u ciljanom zračnom udaru na jednu od postaja turske vojske u području Džebelu-Zavija ubijeno i ranjeno...

Preporučeni sadržaj

Od korona virusa u Kini do sada umrlo gotovo 1400 ljudi,...

0
U posljednja 24 sata od posljedica bolesti izazvane novim tipom korona virusa (COVID-19) u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru virusa, umrle su 242 osobe, javlja...
grijesi ogranicavaju um

Vrste grijeha

Islamske teme