Pun vitamina i minerala: Kiseli kupus – bolji od narandže i limuna

Popularno na sajtu

Stara poslovica kaže da ko drži do zdravlja jede kupus. Sadržaj kalija, željeza, magnezija, sumpora i bakra, manjih količina natrija, te povoljan odnos kalcija i fosfora osigurava maksimalno iskorištavanje kalcija u organizmu. A kiseli kupus?


Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

 

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom pravi izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla (npr. u pršutu). Iz tog razloga kiseli kupus je  neizostavna prehrambena namirnica.

Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mirno mjeriti s limunom i narančom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Znamo da su i moreplovci u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog kupusa, kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C – skorbuta!

Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopće ne bi mogle biti iskorištene.

Također, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za staničnu energiju, cjelokupni metabolizam, izmjenu tvari u mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za staničnu energiju i zdravu boju kose.

Rasol

Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se udomaćio kao lijek za sve tegobe vezane uz probavni trakt te kao narodni lijek pri smanjenju oteklina na zglobovima!

Međutim, malo je poznato da  sok od sirovog kupusa obiluje ne samo vitaminom C, već je i ljekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno liječi čir na želucu i upala debelog crijeva.

Pretpostavka za takvo tumačenje je ljekovitost vitamina U koji se nalazi u svježem soku. Pomanjkanje tog vitamina u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj čira. Sok od svježeg kupusa potiče izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

Također pomiješan sa sokom od mrkve i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija, ili kad se radi o lomovima kostiju. Također se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Ljekovita svojstva

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i ljekovita svojstva poput:

1) osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zato sto bolje iskorištava bjelančevine;
2) organizam čini otpornijim na stres;
3) aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima;
4) potiče izmjenu željeza u krvi;
5) pomaže pravljenju crvenih krvnih zrnaca;
6) stimulira rad stanica i djeluje pomlađujući;
7) pomaže kod izgradnje kostiju;
8) regulira i smanjuje količinu masnih tvari i holesterola u krvi, a isto tako i potiče metabolizam masnih stanica;
9) Blagotvorno djeluje na jačanje imuniteta i povećanje snage mišića;
10) doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Važno napomenuti:

a) prilikom konzumiranja kiselog kupusa izbjegavajte dodatne slane namirnice (osobito slana mesa i kobasice) jer je kupus obiluje natrijem.

b) kiseli kupus nemojte namakati prije pripreme, jer na taj način gubi veliku količinu bioloških tvari, te ga nemojte kuhati više od 20-tak minuta jer će u protivnom kiseli kupus postati mekan i bez ikakvih hranjivih sastojaka.

c) najbolje je kiseli kupus jesti sirov, kao salatu ili dodatak nekim jelima (npr. krumpiru, riži, žgancima, tijestu i sl.), a dodatkom poprženog sezama ili sjemenki suncokreta poboljšat ćemo i dobiti novi okus;

d) uz kiseli kupus mogu se dodavati i razni začini a najbolje se slažu: kim, vlasac, cimet, pimet, borovac (plod smreke) te lovor;

e) ukoliko je kupus prekisel, dodajte sirovi krumpir koji će upiti višak kiselosti;

Interesantan je najjednostavniji recept tzv. ljekoviti recept tj. salata od 250 g kiselog kupusa (svježeg), 1 jabuka, 2 velike žlice grožđica (ili brusnica), 1 žlica hladno prešanog ulja (maslinovog ili čak bučinog). Izuzetno nutritivno kvalitetna i ljekovita salata.

Njemački naučnici su nedavno otkrili da je svježi kiseli kupus najučinkovitija namirnica za poticanje libida, a još novije američko istraživanje pokazuje da je kiseli kupus vrlo djelotvoran protiv raka zbog visokog sadražaja fitokemijskih tvari.!

(MOJEzdravlje)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz