Misvak (sivak) – bolji od četkice i paste za zube

Popularno na sajtu

Veliki učenjak Ibn-Kajjim je u svom djelu “Poslanikova medicina” spomenuo brojne prednosti korištenja misvaka (sivaka) i rekao da je misvak često korišten i preporučivan od strane Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Preneseno je u dva Sahih hadisa da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Kada ne bih mislio da bi to bilo preteško za moje sljedbenike, naredio bih im da čiste zube misvakom prije svakog namaza.” (Buharija, 2/312)

“Čišćenje zuba misvakom je dobra higijenska praksa koja čisti usta i udobrovoljava Gospodara.” (Buharija, 4/137)

Ibn Kajjim je rekao da je najbolja vrsta misvaka ona od korijena drveta (žbunja) zvanog El-Arak (Salvadora persica). Ne smije se uzimati misvak nasumice ili s nepoznatog drveta jer je neko drveće otrovno. Najbolje je koristiti misvak nakon njegovog umakanja u ružinu vodu.

Ipak, pretjerano čišćenje zuba misvakom može zatamnjeti njihov sjaj, oštetiti caklinu i učiniti zube neotpornim prema zaštitnim bakterijama. Stoga, svaka osoba treba da bude umjerena u korištenju misvaka.

S druge strane, redovno i umjereno čišćenje zuba misvakom:

– čuva sjaj zuba i jača njihov korijen
– sprečava kvarenje zuba
– čisti zube
– osvježava usta
– poboljšava okus
– uljepšava dah
– poboljšava apetit
– čisti mozak
– daje energiju
– izoštrava pamćenje
– prilagođava čula
– jača desni
– rastvara sluz
– čisti vid
– pomaže probavu
– čisti grlo
– koristi hrapavosti ili promuklosti glasa
– čini govor izražajnijim
– raspršuje pospanost
– pospješuje sposobnost čitanja…

Ibn Kajjim preporučuje čišćenje zuba misvakom prije uzimanja abdesta za namaz nakon buđenja da bi se klanjao sabah-namaz, prije svakog od pet dnevnih namaza i naročito za vrijeme posta zato što to održava oralnu higijenu i čisti usta. Upotrebljavanje misvaka, u stvari, čini da dah postača miriše poput mošusa.
Šta je misvak?

Bolji od četkice i paste za zube: Misvak šrtapić ima mnogobrojne pozitivne efekte na zdravlje zuba i higijenu usne duplje

Misvak (sivak) je prirodna četkica za zube najčešće napravljena od drveta Salvadora persica. Postoje različite vrste misvaka, a među njima Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je koristio neke od šipkovog drveta, bosiljkovog drveta, a ponekad i trstiku, dok alojino drvo ima ugodniji okus od većine njih i najbolje je za čišćenje zuba. Mogu se koristiti i druga drveća poput oraha i maslinovog drveta, ali ona imaju gorak korijen.

Misvak - sivak

Salvadora persica, drvo koje se najčešće koristi za mivak, sadrži hlorid, fluorid, silicijum, sumpor, vitamin C i male količine tanina, saponina, flavonoida i sterola.
Zdravstvene karakteristike misvaka

Studija sprovedena 2003. godine u “Saudijskoj” Arabiji je uporedila čišćenje zuba misvakom sa čišćenjem zuba upotrebom obične četkice za zube. Studija je pokazala sljedeće:

Dokazano je da je misvak efikasniji od obične četkice za zube u otklanjanju zubnog kamenca, u spriječavanju nastanka istog i u smanjenju zapaljenja desni, pod uslovom da se osobe pridržavaju profesionalne upute za njegovu ispravnu upotrebu. Upotrebom misvaka se poboljšava zdravlje zuba. [1]

Naknadna istraživanja u “Saudijskoj” Arabiji su pronašla i dokazala pozitivne efekte misvaka na imuni system. [2]

Dr. Rami Muhammed Diabi je također sproveo obimno istraživanje u vezi zdravstvenih efekata misvaka, a posebno njegovih preventivnih i ljekovitih efekata u borbi protiv bolesti zavisnosti pušenja. [3]

Još jedna studija je pokazala da misvak ima gotovo iste efekte na kontrolu zubnog plaka kao i hlorheksidin glukonat, jedan od najboljih sredstava protiv plaka. [4] [5]

Savjeti za korištenje misvaka

Štapić misvaka je obično oko 15 cm dužine dok mu je prečnik manji od jednog centimetra, što doprinosi lahkom rukovanju prilikom čišćenja usta.

Potrebno je da se, prije upotrebe štapića misvaka, jedan njegov kraj blago žvače toliko dugo dok se iz drveta ne bi odvojile niti (vlakna) nalik na četkicu.

Ako se misvak osuši, dobro ga je umočiti u (ružinu) vodu prije ponovnog korištenja.

Kraj štapića bi trebalo odsjeći svaki put prije ponovnog korištenja da bi se osigurala oralna higijena.

Izvor: Islam-Health
Prijevod i obrada: Put vjernika


Reference:

[1] Al-Otaibi, Al-Harthy M, Soder B, Gustafsson A, Angmar-Mansson B (2003) “Usporedni efekti štapića misvaka i četkice za zube na otklanjanju zubnog plaka”
[2] nooran.org/con8/Research/46.pdf (na arapskom jeziku)
[3] www.quitcliniconline.com/Researches/SP-R/index.htm
[4] Almas, K. (august 2002.) Efekti ekstrakta misvaka (Salvadora persica) i hlorheksidin glukonata na ljudske zube”
[5] Almas, K; Skaug, N; Ahmad, I. (februar 2005.) “Usporedba efekata ekstrakta misvaka i bezalkoholnih tečnosti za ispiranje usta”

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz